HockeyNews
PLUS

Många HV-hjärtan med på SHL-satsningen: "Måste förstå resan"

(19821) Gunnarsson/Torp/Ytterell
Bildbyrån

Publicerad: 4 juni 2021

FacebookXWhatsApp

HV71:s lagbygge har tagit fart och form. Av 18 spelare under kontrakt har 14 spelat i klubben förut. Tio spelare är smålänningar och två har HV som moderklubb.

Målet är SHL.

– Man måste förstå resan, för tror man att man ska kunna haka på och åka med i baksätet så kommer inte det att funka, säger sportchefen Johan Hult till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:

Unibet – ligans huvudpartner 


Måndagens kontraktsförlängningar med målvakten Jonas Gunnarsson och backen Daniel Bertov var viktiga för HV71.


Både Gunnarsson och Bertov spelade i SHL förra säsongen och att de blir kvar i Jönköpingsklubben efter degraderingen till Hockeyallsvenskan skickar en signal om att spelarna bryr sig och vill vara med att ta HV tillbaka till SHL.


Precis som med Fredrik Forsberg, som också har valt att förlänga sitt kontrakt med HV71 trots SHL-intresse, så är det spelare som HV efter SHL-kvalet hade hoppats skulle stanna kvar.


Oskarshamnsbacken Nichlas Torp bröt upp från SHL för att få komma hem till HV71 och Jönköping.


– Ja, det är häftigt, det är det, säger HV:s sportchef Johan Hult.


LÄS MERSkyttekungen nobbade SHL för att stanna i HV71: ”Klart att det lockade mig”


HV71 har också löst ut backarna Daniel Norbe och Alexander Ytterell från sina kontrakt med Björklöven respektive Modo så att de skulle kunna återvända till HV.


– Hur det har sett ut individuellt med olika avtal tänker jag inte ge mig in på. Men det är många av de här killarna som har varit beredda att ge upp en hel del saker för att få vara i HV. Det är jäkligt roligt att se, säger Johan Hult.


HV71 har nu en målvakt, sex backar och elva forwards på kontrakt. SM-finalisten, den mångsidige amerikanske forwarden Taylor Matson är den senaste värvningen.


Backsidan ser ganska välbalanserad ut med allsvenska mått.


– Vi tycker att det är bra att ha fått in två rightbackar med Ytterell och Karlström, säger Hult.


HV71:s sportchef Johan Hult. Foto: Mattias Ek.


Men för HV71 ligger den väntande prövningen väldigt mycket på det mentala planet när man som storklubb ska göra sig redo för allt det som väntar i Hockeyallsvenskan. Med bland annat derbyn i Småland mot Troja/Ljungby, Tingsryd och Västervik förutom matcher mot före detta SHL-klubbar som AIK, Björklöven, Modo och Västerås med samma mål som HV71.


– Det främsta är att vi behöver få in killar som förstår vad det är vi ger oss in på. Man måste förstå resan, för tror man att man ska kunna haka på och åka med i baksätet så kommer inte det att funka. Hockeyallsvenskan är inte SHL, men det är en jäkligt bra liga. Spelarna köra och vi vet att de kommer att älska att möta HV71. I grund och botten behöver vi spelare som är drivna och som hittar en utmaning och glädje och inspiration i hela paketet. Vi vill vara ett lag som ska kunna hantera pucken och vara kreativa, men vi bygger egentligen inte på något annorlunda sätt än när man bygger ett SHL-lag.


LÄS MERHV71 jobbar intensivt för att få hem Ullström – hoppas på Önerud


Johan Hult håller nästan ett brandtal så här på försäsongen.


– Du måste vara med från start till mål. Det finns inte en dag du kan åka med i baksätet. Då blir vi uppkäkade i den här ligan också. Det är så mycket duktiga spelare och ledare i Hockeyallsvenskan. Det är en jäkla respekt för den ligan.


LÄS MERSäsongen över för skadade HV71-backen – och oklart läge för Kinnvall


Jesper Williamsson står utan kontrakt och rehabtränar efter en ryggskada. Foto: Bildbyrån.


För den backen Jesper Williamsson, som är utan kontrakt, ser det ut att vara lång väg tillbaka till en comeback.


– Han har haft en långvarig skada och han håller fortfarande på att rehabba den. Det är jättejobbigt för Jesper. Vi får väl se framöver, men hade vi spelat match idag hade han inte kunnat spela. Det är så verkligheten ser ut. Det är fortfarande rehab och jobb med den, säger Johan Hult.


Fakta/HV71-spelare med HV som moderklubb: Daniel Bertov och Nichlas Torp.


HV-spelare från Småland: Jonas Gunnarsson, Emil Andrae, Daniel Bertov, Daniel Norbe, Nichlas Torp, Alexander Ytterell, Måns Lindbäck, Zion Nybeck, Oskar Olausson och Christoffer Törngren.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!