HockeyNews
PLUS

Efter succésäsongen – forwarden om framtiden: ”Det är lite mer att tänka på nu”

(16866) Alexander Bergström/HV71
Axel Boberg/Bildbyrån

Publicerad: 1 juni 2021

FacebookXWhatsApp

Den OS-meriterade forwarden Alexander Bergström stod för en av sina bästa säsonger i karriären – samtidigt som HV71 åkte ur SHL.

Här berättar 35-åringen om den tuffa tiden efteråt, säsongen, matcherna mot Brynäs, och hur han tänker kring framtiden. 

– Jag väger in så mycket mer nu än när jag var 21 och man bara sa ”Ja, vi kör”, säger han till HockeyNews.se



Alexander Bergström fortsatte på den inslagna vägen från säsongen 19/20 och stod för ytterligare en kanonsäsong poängmässigt – men för laget gick det tyngre och säsongen slutade i degradering till HockeyAllsvenskan. 


Nu har det gått lite mer än en månad sedan den där hemska kvällen i Gävle den 18 april och det är fortsatt tufft att ta in vad som hänt. 


– Det är fruktansvärt tråkigt. Det är någonting man bär med sig och det är ingen stolt känsla man har kring hur det slutade, det är tvärtom. Man skulle vilja göra så mycket åt det andra hållet med HV71 och man hade drömmar och mål om att stå på den andra sidan av säsongen, säger den 35-årige forwarden när vi når honom. 


Hur var matcherna mot Brynäs att spela? Utifrån kändes det som att det låste sig väldigt mycket för bägge lagen. 


– Båda lagen försökte släppa till väldigt lite, det var ju tillknäppt och gällde väldigt mycket. Jag tror att båda lagen prioriterade försvarsspelet väldigt högt, vilket gjorde att det låste sig offensivt för det andra laget. Det var ingen gladhockey – inte Tampa mot Florida direkt. Men det beror nog på att båda lagen prioriterade försvarsspelet. 


Men hur kunde det egentligen sluta som det gjorde för HV71? Laget vann alla utom en match på försäsongen och guldtippades av många experter inför säsongen. 


Alexander Bergström har en teori om varför laget inte lyckades ta med sig den fina formen från försäsongen:


– De hade satt nya regler kring bedömningar som de höll superhårt på under försäsongen, så matcherna var nästintill bara special teams. Vårt special teams var väldigt bra och därför vann vi de matcherna. Sen är det klart att det är någon studs här och där och lite marginaler att vi vann alla utom en. 


Han fortsätter:


– Vi spelade sämre i fem mot fem än vad vi ville. Där har du den övergripande anledningen till varför det gick som det gick. Hockey spelas i fem mot fem och i special teams och i special teams var vi ganska bra, i fem mot fem inte lika bra. 


Trots att han beskriver säsongen som en av sina bästa i karriären personligen, så är det tungt att prata om sina egna framgångar. 


– Det är inte så roligt att prata om sin egen framgång när det gick som det gick för laget och det blev värsta tänkbara scenario på slutet. Det är kanske en av mina bästa säsonger, men det är inte så roligt att varken prata om eller fokusera på när det gick så pass dåligt för laget, säger han. 


Tung säsong för HV71, men för Alexander Bergström personligen blev det en av karriärens bästa säsonger. Foto: Bildbyrån

Forwarden blev med sina 35 poäng (8+27) tvåa i den interna poängligan bakom Eric Martinsson, som dock spelade sju matcher mer.


– Det är lite där jag har legat under de senaste säsongerna. Jag hade en mellansäsong sista året i KHL, det var någon skada och jag missade lite matcher. Men annars är det ungefär där jag legat. Sen tycker jag att vissa saker var bättre rent spelmässigt i år. 


Han lyfter fram kedjan och spelet i special teams som en annan anledning bakom sin starka säsong:


– Vi hittade en kedja i slutet av förra säsongen, när det var fem eller sex matcher kvar. Då fick jag spela med Linus Fröberg och Filip Sandberg. Vi fick inte börja ihop på försäsongen i år, men några matcher in på serien blev vi ihopsatta som en tänkt andrakedja och det gick bra hela vägen. 


– Sen får man inte glömma powerplay, det var bra hela året. Det är en kombination av att kedjan och powerplay fungerade och att jag kom ganska bra överens med (Nicklas) Rahm, säger han. 


Kontraktet med HV71 har löpt ut och det blir ingen fortsättning i Jönköping. Nu är Alexander Bergström hemma i Karlskrona och funderar över sin framtid. 


– Vi får se vad det blir av det. Sedan några veckor tillbaka har jag börjat köra fysupplägget med Miro Zalar (fystränare). Det har funkat väldigt bra för mig sedan jag började med det, så det är där jag lägger mitt fokus just nu.


– Sen har ju alla en spelaragent som ringer och kollar och frågar ”Känns det här bra?”. Man får lite erbjudanden fram och tillbaka, du vet ju hur det där funkar. Mitt fokus blir mer på att förbereda mig och att njuta lite av sommaren med familjen. Det är klart att tankarna kring hockeyn finns där, men det är ju inte jag som tar emot samtalen, säger han. 


Vill du stanna i Sverige eller du kan tänka dig dra utomlands igen?


– Jag är väldigt öppen för båda grejerna. Jag skulle kunna väga ett jobb i Sverige kontra ett jobb utomlands och se vad som passar med familjen och så. Men även utmaning, vad hade varit kul? 


– Jag väger in så mycket mer nu än när jag var 21 och man bara sa ”Ja, vi kör”. Nu har jag både fru och barn och det går inte att komma ifrån att det inte är så många år kvar på absolut högsta nivå. Det är lite mer att tänka på och det är därför jag tackat nej och det har tagit lite längre tid. 


Finns det intresse i SHL?


– Jo, det är klart att det är finns. Sen får vi se, frun har ju jobb och vi har förskola och så till barnen, så det är ett pusslande där med. När man var 25 var det bara att ta bilen och köra upp liksom, men det är inte lika lätt idag. 



Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)