HockeyNews
PLUS

Måstematch – då ställs Garpenlöv mot tidigare tränaren: "Väldigt duktig"

(19782) Johan Garpenlöv-Craig Ramsey
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 30 maj 2021

FacebookXWhatsApp

En av tre måstematcher är avverkade för Tre Kronor.
Nu måste Slovakien besegras, innan Ryssland väntar.
– För oss handlar det om att vinna två matcher och se vad det räcker till, säger förbundskaptenen Johan Garpenlöv.


Efter fyra gruppspelsmatcher var goda råd dyra för Tre Kronor.

Tre förluster på de fyra första matcherna gjorde att seger i var och en av de tre sista matcherna var ett krav för att Tre Kronor skulle ha chans på slutspel.

Fredagen bjöd på måstematch ett av tre, när Storbritannien besegrades.

– Segern var jätteviktig för oss. Vi hade en tuff match mot Tjeckien så som den vart, då vi tappade poäng och vi var lite skadeskjutna inför matchen, konstaterade Johan Garpenlöv.

LÄS MER: Positiva besked från Tre Kronors kapten efter smällen: "Jag mår bra"

På söndagskvällen väntar Slovakien för Tre Kronor.

Och seger är ett måste även där.

Inför matchen är det svenska landslaget sexa i grupp A med sex inspelade poäng på fem matcher, tre poäng bakom Tjeckien som just nu har den fjärde och sista slutspelsplatsen.

– Vi alla kan läsa tabellen och vet vad som står på spel. Vi har Slovakien framför oss och det handlar om att vinna den matchen utefter vårt sätt att spela och tro på det vi gör, att få upp alla spelare i personbästa så finns det stora möjligheter att vi vinner den. Så går vi vidare därifrån, säger han.

Fokus ligger däremot snarare på hur det ska se ut på isen för att ge tre poäng snarare än vad specifika resultat skulle innebära för Tre Kronor menar förbundskaptenen.

– Om jag ska vara helt ärlig så sitter jag inte och räknar utan det jag gör är att titta på vårt spel och lägga upp det spelet så att det kan generera två vinster här. Det är där vi lägger fokus och det vi kan kontrollera. Räknekunskaper får andra hålla på med. För oss handlar det om att vinna två matcher och se vad det räcker till, säger Garpenlöv.

LÄS MER: Garpenlöv: "Jag hoppas dom kan sitt jobb"

När Tre Kronor ställs mot Slovakien ställs Garpenlöv, som gör sitt första VM, mot ett bekant ansikte.

På Slovakiens bänk står nämligen förbundskaptenen Craig Ramsey, som var assisterande tränare när Garpenlöv spelade i Florida säsongen 1994–95.

Garpenlöv har därmed bra koll på vad motståndet kommer att bjuda på.

– Slovakien är ett välcoachat lag med många spelare som gjort flera VM-turneringar. De har en coach som jag själv spelat för och vet att han är väldigt duktig i det defensiva spelet. Sedan har de en kedja som driver dem med två spelare från SHL, så vi har full respekt för dem, säger den svenske förbundskaptenen.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)