HockeyNews
PLUS

Positiva besked från Tre Kronors kapten efter smällen: "Jag mår bra"

(19780) Henrik Tömmernes
Bildbyrån

Publicerad: 29 maj 2021

FacebookXWhatsApp

Henrik Tömmernes lämnade segermatchen mot Storbritannien i förtid efter en smäll.
Nu berättar Tre Kronors lagkapten själv att han kommer till spel och blickar fram emot söndagens måstematch.
– Vi har en tuff match mot Slovakien men vi har visat förut att vi spelat bra mot toppnationerna i gruppen så det gäller att vi hittar energi, laddar om och tar det här som en game seven igen för vi behöver alla poäng vi kan, säger lagkaptenen.


I matchen mot Storbritannien lämnade Tömmernes isen gick raka vägen ut i omklädningsrummet efter en smäll mot överkroppen.

Då Tre Kronor redan tappat Nils Lundkvist på grund av skada var det nog många som höll andan.

Lagkaptenen återkom dock till matchen och under under lördagen kom positiva besked från backen inför söndagens match mot Slovakien.

– Jag mår bra och spelar imorgon. Jag fick en smäll mot överkroppen och det var bara en minut kvar av perioden så det var bättre att gå in och kolla så att allt var okej, säger han.

Matchen mot Storbritannien, som slutade med 4–1-seger, var den första av tre måstematcher för Tre Kronor om man vill ha chans på slutspel.

Och att segern och de tre poängen var viktig är inte något som Tömmernes sticker under stolen med.

– Självklart var det en jätteviktig vinst och att vi fick med oss den igår. Jag tycker att vi gör en ganska bra match trots en tuff start där de får sitt mål, men nu är vi med i turneringen igen och vi har två matcher på oss att ta maximalt med poäng och förhoppningsvis räcker det för att ta oss till slutspel, säger han.

LÄS MER: Tvåmålsskytten: "Kan nog bli bra mot svårare motstånd"

Slovakien kommer till söndagens match med en brakförlust mot Schweiz, 1–8, i bagaget.

Men hur det gått för motståndarna är inte något som Tre Kronor lägger något större fokus på. De är mer intresserad av hur motståndarna spelat snarare än om de tagit poäng eller inte.

Samtidigt som de har koll på lagets två stora stjärnor.

– Först och främst handlar det om vad vi ska göra. När vi spelar efter vår spelidé och alla gör det vi pratat om så vet vi att vi är ett bra lag, och det har vi visat. Så det gäller att få upp det över 60 minuter. Slovakien har några skickliga spelare, framförallt Hrivik och Cehlarik som man känner igen från svenska ligan som är skickliga och bra i powerplay, säger Tömmernes och fortsätter:

– De har spets och det har de visat men mycket handlar om vad vi presterar och kan vi göra en bra match i 60 minuter så har vi bra chans att vinna, säger backen.

LÄS MER: Ek: Det blir många jobbiga hemläxor för Tre Kronor i detta VM

Tömmernes tror sig också veta hur det svenska landslaget behöver uppträda för att få stopp på duon som spelade i Leksand i vintras.

– Framförallt är det att hålla disciplinen, de är skickliga i powerplay. Men som alltid gäller det att ligga nära toppspelarna och få bra hemgångar och sortering där vi sätter press när vi kan, men annars att acceptera att de kan ha mycket puck, men vi är starka i mitten, säger han.

För den 30-årige backen är det här första gången han är med i VM.

Efter 37 poäng på 44 matcher i ligan för Genève-Servette blev det sedan 12 poäng på 11 matcher i slutspelet, så formen var god när backen anslöt till landslaget.

Och på de fem inledande VM-matcherna har det blivit fyra poäng för backen som alltså även fått uppdraget att vara lagkapten.

– I början var det upp och ned men man har blivit bättre för varje match när man kommit in i det. För egen del känns det bra. I powerplay så skapar vi mycket lägen men vi har inte riktigt satt dit dem så det är väl det lilla sista som man vill få till. I övrigt så känns det bra, säger han om sin egen insats.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)