Tre Kronors publiksuccé: "Läser varje år att ingen bryr sig, men..."


26 maj 2021

Trots två förluster för Tre Kronor, mot Danmark och Belarus, bänkade sig över två miljoner SVT-tittare framför Tre Kronors ödesmatch mot Schweiz.

Då blev det en svensk storseger.

– Om Tre Kronor i VM läser jag varje år att ingen bryr sig och man undrar varför vi ska spela. Men så när vi spelar så är det miljonpublik och folk engagerar sig i den, säger förbundskapten Johan Garpenlöv.3–4 mot Danmark var en historisk förlust för Tre Kronor i premiären av VM. Mot Danmark hade Sverige aldrig tappat poäng i VM förut.


Sedan blev 0–1 mot Belarus. Det var första gången Tre Kronor föll mot den lilla hockeynationen i öst i VM efter åtta raka segrar dessförinnan.


Mötet med Schweiz blev en måstematch för Tre Kronor. En ny förlust hade förmodligen omöjliggjort spel i VM-kvartsfinal, vilket i sig skulle ha varit ett mäktigt fiasko sett med svenska ögon.


LÄS MEREk: Tre Kronor tänkte till, knöt näven – en härlig förvandling


Det utsatta läget och bra tv-tid kl 19.15 en tisdagskväll lockade storpublik i SVT, som sänder VM. Enligt SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson sågs matchen av mer än två miljoner tittar i SVT1. Dessutom streamades matchen av lite mer än 300 000 tittar på SVTplay.


Och Tre Kronor vann med förkrossande 7–0.Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv försöker skärma av sig och stänga ute mediebruset under VM för att koncentrera sig på coachjobbet i Riga.


– Jag läser inte tidningarna och sociala medier nu under VM, men jag har Linus (Hugosson, presschefen) som uppdaterar mig om hur snacket går, vad som händer i media och vad som händer runt omkring i Sverige. Det jag har förstått är att efter två förluster så var det väl inte så mycket positivt. Men nu efter senaste matchen kanske det vände lite grann och man fick se att vi är ett bra lag om vi går in i matchen på rätt sätt och vi spelar för varandra och tillsammans, säger Garpenlöv.Att omkring en fjärdedel av landets befolkning följde Tre Kronor-Schweiz i ishockey VM 2021 är väldigt starka siffror.


LÄS MERNHL-drömmen lever för Tre Kronor-målvakten: "Det har jag alltid haft som mål"


– Det är lite så det funkar. Tre Kronor engagerar. Om Tre Kronor i VM läser jag varje år att ingen bryr sig och man undrar varför vi ska spela. Men så när vi spelar så är det miljonpublik och folk engagerar sig i den. Jag blir bara glad att det är så många som tycker om ishockey och framför allt att det är så många som engagerar sig i det, säger Garpenlöv.