Danske forwarden vill återvända till Sverige: ”Jag är en helt annan människa idag”


25 maj 2021

Efter en säsong i Tyskland är den danske forwarden Mathias From åter kontraktslös.
Nu siktar 23-åringen på att återvända till Sverige – men någon återkomst till Modo blir det inte. 

– Jag fick avslag från Modo vet jag, så det blir det i alla fall inte. För mig spelar det ingen roll vad föreningen heter utan vad för typ av roll som erbjuds, säger han till HockeyNews.se. 


Mathias From lämnade Modo för spel i Tyskland och Düsseldorf efter fjolåret. Efter en tyngre säsong med lite speltid så är den 23-årige danske forwarden på nytt kontraktslös. 


När HockeyNews.se når honom är han på VM i Riga, där han representerar Danmark. 


– Jag tänker spela bra här på VM och sen får vi se vad som händer. Jag har pratat lite med min agent och har inte stängt några dörrar till något. Det jag vet är att jag inte ska tillbaka till Düsseldorf i alla fall, det blir ingen fortsättning där, säger han och fortsätter:


– Jag letar i Sverige och vill gärna tillbaka dit. Jag vill visa att året i Tyskland har varit väldigt bra för mig personligen, så det är min tanke just nu. 


LÄS MER: Modoforwarden har gjort sitt val – här är nya klubben


På 36 matcher i den tyska högstaligan blev det 17 poäng, trots en speltid på knappa åtta minuter per match. 


– Mitt poängsnitt har varit bra med tanke på hur lite jag fick spela, jag hade väl en snittid på sju-åtta minuter per match. Folk glömmer lätt att kolla det och kollar bara på antalet matcher och poäng. Vissa matcher fick jag inte spela alls. Jag tror att jag satt på bänken i två eller tre matcher, säger From som menar att han utvecklats på flera plan under säsongen:


– Jag är nöjd med de kliv jag tagit. De största kliven har jag tagit i spelet utan puck, men även helheten i spelet. Nu kan jag gå in och göra ett bra jobb även defensivt. Det är väl de sakerna jag blivit bättre på framförallt, säger han. 


Mathias From, tidigare i Modo, blickar åter mot Sverige. Foto: Bildbyrån

Kan du tänka dig att återvända till HockeyAllsvenskan, eller du vill till SHL?


– Det är nog HockeyAllsvenskan jag vill till. Jag har inte något på bordet från SHL, vad jag hört i alla fall. Men samtidigt letar jag inte efter en roll i någon fjärdefemma heller. Det behöver inte vara en topproll, men en roll där jag i alla fall får spela hockey kontinuerligt och får vara den människa och hockeyspelare jag är. 


– Jag har så jäkla mycket hockey i mig. Det handlar bara om att jag ska hitta mig själv igen. Jag hade väldigt bråttom i tidig ålder, så jag behöver en verksamhet som förstår mig som människa och som kan spela mig på rätt sätt. Jag behöver få det lugnt bredvid hockeyn, det tror jag kommer vara nyttigt för mig. 


När man pratar runt med folk så säger de att Mathias From mognat som människa och hockeyspelare. Delar du den bilden?


– Ja, exakt. Jag vill inte säga att jag led av mental ohälsa, men jag hade några problem som jag drog med mig runt och det blev inte bättre. Det har blivit ordning på det nu och en stor del av det skedde i Modo, men under året i Tyskland har jag mognat ännu mer. 


Han fortsätter:


– Jag har blivit ännu bättre och starkare som person. Jag är en helt annan människa idag och är inte den killen som svävar rundor längre. Det viktiga för mig är att jag kan vara en glad Mathias där jag spelar. 


Har din tidigare klubb Modo hört av sig?


– Jag fick avslag från Modo vet jag, så det blir det i alla fall inte. För mig spelar det ingen roll vad föreningen heter utan vad för typ av roll som erbjuds. 


– Det viktigaste är att jag hittar något där jag passar in och där jag vet att jag får spela, även om det alltid kan bli annorlunda om jag inte presterar. Jag behöver en organisation som kan få mig att må bra som människa och hockeyspelare. När jag mår bra utanför går det bra på plan också.