HockeyNews
PLUS

Livet i VM-bubblan – så fungerar det för Tre Kronor-spelarna

(19705) Arena Riga/Henrik Tömmernes
Bildbyrån/Svenska ishockeyförbundet

Publicerad: 25 maj 2021

FacebookXWhatsApp

Tre Kronors spelare befinner sig i en så kallad bubbla under veckorna i Lettland på ishockey-VM.

Ishallarna och hotellet är det de får uppleva i Riga. Så vad gör de på hotellet för att sysselsätta sig mellan matcherna?


Begreppet ”hotelldöden” kan vara något som Tre Kronors spelare riskerar att behöva brottas med under ett vanligt ishockey-VM då tiden är knapp när det gäller andra aktiviteter än matcher och förberedelser för match.


Under coronapandemin lever samtliga VM-spelare i en bubbla vilket innebär att de genomgår coronatester för att se så att de inte har blivit smittade och sedan bussas de mellan hotellet där de bor och arenorna där de tränar och spelar VM-matcherna.


Allt för att undvika utbrott av covid-19 under VM, som fram till senare i veckan även spelas utan utomstående publik på matcherna.


Så hur har Tre Kronor-spelarna laddat för att klara av den inskränkta rörelse- och sociala friheten under veckorna i Riga?


– Det är väl det klassiska, mycket Netflix, mycket FaceTime-samtal. Personligen tog jag faktiskt med tv-spelet och det dödar ett par timmar, att kunna spela ihop och snacka lite. Annars, vid maten får man sitta längre så det blir långa luncher och middagar, säger lagkaptenen, Genève-Servettebacken Henrik Tömmernes.


Henrik Tömmernes är lagkapten i Tre Kronor i VM 2021. Han gjorde mål i sin VM-debut mot Danmark. Foto: Bildbyrån.


Dynamo Moskva-centern Oscar Lindberg är inne på ett liknande spår när det gäller fritiden under ishockey-VM.


– Det blir en del tv-serier och tv-spel, men inte så mycket förutom sådant. Man betar av lite samtal här och där till familj och vänner, men visst, det är klart att det blir mycket dötid. Det är vad det är. Det är inte mycket att göra, säger Lindberg.


På måndagen blev Skellefteåforwarden Jesper Frödén inskriven i Tre Kronors VM-trupp på allvar då han registrerades för spel liksom även Färjestads Albert Johansson, Frölundas Jesper Sellgren och Luleås Filip Hållander.


– Man får mestadels hålla sig på rummet när man är på hotellet och i hallen är det mycket att man går med mask och håller sig i omklädningsrummet och i fysdelarna som vi kan röra oss i. Det är som i de tidigare turneringarna man har varit med på, säger Frödén.


LÄS MERDe två VM-förlusterna gör att Tre Kronor inte har tid med NHL-hjälp


Även Tre Kronors coacher med Johan Garpenlöv i spetsen får finna sig i att hålla sig på hotellrummet och i de delar som är coronasäkrade där.


– Det är en utmaning under resans gång om man lever i en bubbla och man får vara på sitt hotellrum. Det här normala, att sitta i grupper och prata och så vidare, kanske man inte får göra här. Det ställer högre krav på spelarna och man måste vara lite mer påhittig. Vi som ledare kommer inte att roa spelarna på det sättet utan det får de lösa själva, säger Garpenlöv.


– Man är en del av laget så länge man är på plats och man är en viktig del av laget. Med det sagt krävs det en hel del av spelaren själv, men också från oss runt omkring.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)