Leksand bygger för toppen: "Vi ska i alla fall försöka fylla luckan"


23 maj 2021

Leksand blev trea i SHL och tar nu nya tag inför höstens SHL-säsong.

General managern Thomas Johansson berättar om lagbygget och hoppas slippa spelartapp till NHL de närmaste veckorna.

– Jag har inga indikationer än så länge. Men man vet ju inte, säger Johansson till HockeyNews.se.


Annons


Storspelande Janne Juvonen till Jokerit.


Förstecentern och poängmaskinen Marek Hrivik till KHL. Och även skyttekungen Peter Cehlarik ska ersättas.


Leksands general manager Thomas Johansson och hans stab har gjort ett omfattande jobb för att kunna få ihop ett minst lika slagkraftigt lag till hösten som det som slutade trea i SHL tidigare i våras.


– Dels behöver vi ha en målvakt. Det är rätt prioriterat för oss, men jag tycker att vi har extremt bra koll på vad som finns på målvaktssidan. Vi har gjort en otroligt bra grund. Utifrån det känner jag mig jättetryck med var vi är. Sedan ska vi försöka landa någon av de som vi är intresserade av, säger Johansson till HockeyNews.se.


Leksand har haft en lång lista med namn på ersättare till Janne Juvonen, men den har blivit kortare i takt med att några av de aktuella målvakterna har gjort klart med nya klubbar, däribland CSKA Moskvas stjärnmålvakt Lars Johansson.


Det blir också en rejäl utmaning att hitta en spelare som kan leda Leksands offensiv på ett lika bra sätt som den slovakiska VM-stjärnan Marek Hrivik.


– Att vi kommer att hitta någon som kanske har Mareks dignitet eller kvaliteter är jättesvårt, men vi ska i alla fall försöka fylla luckan. Sedan får vi se om vi fyller luckan med ytterligare någon, säger Thomas Johansson.


Marek Hrivik vann poängligan i SHL (51 poäng) och fick Guldhjälmen som ett bevis på att spelarna i SHL ansåg att han var bäst. Foto: Bildbyrån.


Så hur många spelare ska Leksand värva?


– Jag kan tänka mig att en fyra spelare till ska in i vår laguppställning. Två forwards, eller forwards kanske är dumt att säga, sedan om det blir två centrar eller om det blir en center och en forward är väl en annan femma. Men två in där och sedan någon back och en målis. Det är ungefär det, säger Johansson.


LÄS MERVäxjö vill spara tio miljoner kronor – men Leksand spår värvningscirkus


Samtidigt som nya storspelare ska in gäller det att få behålla sina unga NHL-draftade spelare, som Emil Heineman (Calgary) och Nils Åman (Colorado), så att de inte skriver NHL-kontrakt och drar till Nordamerika.


– Vi har några killar som har spelat väldigt bra under säsongen, men jag inga sådana indikationer på att så skulle ske i dagsläget.


Det kan vara knepigt att ersätta unga spelare i den kategorin?


– Framför allt de killar som vi har som har gjort det jättebra förra säsongen. De tillhör liksom inte de högst betalda heller. Att ersätta dem med motsvarande kvalitet då kommer du att få betala mer. De här unga killarna som lyckas och spelar så pass bra att de hjälper laget, de är guld värda för oss i SHL.


Leksand hade en del skador på slutet av säsongen, bland annat på backen Johan Fransson och forwarden Carter Camper.


– Vi har försökt gå igenom alla som har lite viktigare saker att hantera. Det är några spelare som man behöver se över och verkligen kolla igenom så att alla är fit for fight och är det någon gång man ska göra det så är det den här tiden så att de kan börja träna ordentligt. Men jag tycker att det känns bra, säger Thomas Johansson.


LÄS MERLeksands besked: Vägrar resa till Belarus för CHL-match


För Leksand väntar försäsongsträning.


– Vi kör ett liknande upplägg som förra året, att spelarna tränar väldigt mycket på egen hand. Vi träffas vid några tillfällen och testar av lite grann och hittar på lite roliga saker tillsammans. Det funkar bra för oss, säger Leksands general manager.


Nästan hela laget är på plats i Dalarna.


– Max (Veronneau), (Carter) Ashton, (Matt) Caito och (Carter) Camper är borta i Nordamerika. De ansluter här i början på augusti är grundtanken.


Annons

Annons


Annons

Annons

Annons