Leksands besked: Vägrar resa till Belarus för CHL-match


21 maj 2021
Det blir ingen CHL-resa till Belarus – det slog Leksand fast under fredagen.
– Utifrån den informationen vi har att ta ställning till ser vi ingen anledning att göra någon annan bedömning än dessa aktörer när det kommer till idrottsevenemang på belarusisk mark, och vi har därför beslutat att Leksands IF inte kommer att spela någon match i CHL på plats i Minsk, säger Leksands ordförande Claes Bergström i ett pressmeddelande .


Situationen i Belarus är vida omskriven, och för svensk ishockey blev den aktuell igen när Leksand tidigare i veckan lottades in i samma CHL-grupp som bland annat Junost Minsk, från landets huvudstad.

Redan innan lottningen, när det stod klart att Leksand kunde hamna i samma grupp som det belarusiska laget, lyftes frågan.

Och under fredagen hade representanter från Leksand, CHL och SHL ett möte – där Leksand meddelade att de inte kommer resa till Belarus för match mot Junost i Minsk i höst.

– Internationella Ishockeyförbundet har tidigare tagit beslutet att inte spela herrarnas A-VM i Belarus, och i dagarna har även det internationella skidskytteförbundet IBU flyttat höstens planerade premiärtävling från Belarus. Utifrån den informationen vi har att ta ställning till ser vi ingen anledning att göra någon annan bedömning än dessa aktörer när det kommer till idrottsevenemang på belarusisk mark, och vi har därför beslutat att Leksands IF inte kommer att spela någon match i CHL på plats i Minsk. Vi är inte ute efter att utesluta Junost Minsk från CHL och kommer möta dem på hemmais precis som alla andra lag, säger Leksands IF Ishockey AB:s ordförande Claes Bergström i ett pressmeddelande.