HockeyNews
PLUS

Tre Kronor är VM-klart – här är den 27 man stora truppen till VM i Riga

(19586) Johan Garpenlöv
Bildbyrån

Publicerad: 16 maj 2021

FacebookXWhatsApp

Tre Kronor är redo för ishockey-VM i Riga. På söndagen presenterade förbundskapten Johan Garpenlöv den 27 man stora truppen.


Tre Kronor börjar mot Danmark den 22 maj i Riga. Inför den matchen ska 18 spelare inklusive två målvakter ha blivit anmälda. Sex spelare kan tillkomma vilket innebär att sex spelare i den 27 man stora truppen kan bli utbytta.


Förbundskapten Johan Garpenlöv ger här sina kommentarer till den nu uttagna spelarna.


Målvakter


Samuel Ersson, Brynäs

Viktor Fasth, Växjö

Adam Reideborn, Ak Bars Kazan


– Vi kommer att anmäla både Viktor Fasth och Adam Reideborn när vi registrerar laget som ska spela mot Danmark. En bra målvaktsduo, eller trio till och med. Jag känner mig trygg med Adam som stod alla tre matcherna i Carlson Hockey Games.


– Viktor vet vi alla vad han har gjort under säsongen i SHL och även vad han gjorde i Beijer Hockey Games. Mycket erfarenhet, en vinnarkaraktär. En bra målvaktssida som jag och hela ledarstaben och laget känner oss väldigt trygga med.


Backar


Klas Dahlbeck, CSKA Moskva

– Klas är den dominanta defensiva backen.


Albert Johansson, Färjestad

– Han är en skicklig spelare som har visat att han hanterar SHL och varit med oss under säsongen och gjort det bra.


Nils Lundkvist, Luleå

– Ung ,skicklig och talangfull spelare som har framtiden för sig.


Viktor Lööv, Jokerit

– Stor, stark, defensiv och skridskoskicklig.


Magnus Nygren, Davos

– Han har massor med erfarenhet.


Lawrence Pilut, Traktor Tjeljabinsk

– Han är en otroligt skicklig offensiv spelare.


Jonathan Pudas, Skellefteå

– Han är väldigt spelskicklig och jag gillar hans temperament och karaktär.


Jesper Sellgren

, Frölunda

– Han är en väldigt stabil tvåvägsspelare.


Henrik Tömmernes, Genève-Servette

– Han ansluter (kommande) vecka. Han är en otroligt skicklig tvåvägsspelare och har blivit bäste back de två senaste säsongerna i den schweiziska ligan.


Om backarna säger Garpenlöv:


– Många av de här spelarna har varit med i stort sett de här tre veckorna som vi har hållit på och vi har fått känna på dem och de har fått känna på oss. Det är bra och olika karaktärer. De är bra på olika saker.


– Backsidan är inte jätterutinerad vad gäller VM-sammanhang, men jag känner att det finns många olika spetsegenskaper.


Forwards


Max Friberg, Frölunda

– Han är en väldigt bra spelare som alltid visar vägen, tävlar i varje moment hela tiden. Bra människa både på och utanför planen.


Jesper Frödén, Skellefteå

– Väldigt fin säsong och har varit med oss i alla turneringar. Mycket energi och skicklighet. Kan spela på båda sidor om pucken.


Pontus Holmberg, Växjö

– Som alla vet har han haft en fantastisk utveckling på slutet. Han har varit med oss också och visat att han klarar av den internationella nivån.


Filip Hållander, Luleå

– Han har haft en jättefin utveckling, speciellt här på slutet tycker vi. Han har verkligen tagit steg. Väldigt användbar. Kan göra allt för oss egentligen. Både med och utan puck, offensivt och defensivt.


Adrian Kempe, Los Angeles

– Han ansluter med spets. Han har gjort en bra säsong i Los Angeles och har fått till sitt målskytte. Står för storlek och fart.


Mario Kempe, CSKA Moskva

– Skridskoskicklig och användbar i många olika situationer.


Carl Klingberg, Zug

– Han har erfarenhet av tidigare VM. Stor, stark, skicklig framför målen. Sveriges och Europas Patric Hörnqvist. Väldigt bra på att styra och stå framför målet, både skymma och göra mål.


Oscar Lindberg, Dynamo Moskva

– Likaså en stabil tvåvägscenter med en erfarnhet av VM-turneringar också. Två VM-guld i bagaget. Det är viktigt att ha några sådan som har varit med och vet vad det handlar om.


Pär Lindholm, Skellefteå

– En stabil tvåvägscenter.


Isac Lundeström, Anaheim

– Han har spelat juniorlandslagshockey och slagit sig in nu i Anaheim och har haft en fin säsong bakom sig. Ska bli spännande att se om han kan bryta sig igenom här hos oss och visa att han kan hantera den här nivån.


Victor Olofsson, Buffalo

– Spets har han i målskyttet och powerplay. Han har haft en bra säsong i Buffalo. Även om laget Buffalo inte har gått så bra så ser vi spetsen i Victor i varje match.


Rickard Rakell, Anaheim

– Han står för spetsen offensivt. Han producerade verkligen senast vi vann guld (2018) ihop då med (Mattias) Janmark och Mika (Zibanejad). Nu får vi hitta nya kedjekamrater till Rickard.


Dennis Rasmussen, Metallurg Magnitogorsk

– Han har varit med och är en av de bästa svenskarna som spelar i Europa och har gjort det väldigt bra i många år och har varit med och spelat VM tidigare.


Marcus Sörensen, San Jose

– Han har haft en lite tuffare säsongen, men vi såg honom i allsvenskan (Vita Hästen) där han dominerade under säsongen innan han åkte över (till NHL). Jag vet vad han kan och han kommer från Djurgårdens organisation så han kommer att stå för fart och skicklighet.


Andreas Wingerli, Skellefteå

– Han har varit med hela säsongen och visat i varje turnering att han är en spelare på internationell nivå. Han tävlar enormt och ger energi till laget både på och utanför banan.


Garpenlöv om forwardssidan och truppen i stort:


– Vi har VM-erfarenhet på forwardssidan, där vi har sex stycken som har varit med och spelat VM och många av dem har varit med och vunnit VM-guld, så det är också bra att det finns några i laget som har varit med och vet vad som krävs.


– Om vi tar hela truppen känns det som vi har ett bra lag. Vi har 20 debutanter. Vi har åtta som har VM-erfarenhet. Vi ser det som en positiv sak och så får vi se i slutändan vad det blir.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)