Så ska Rögle ersätta toppspelarna: ”En av mina tuffaste utmaningar”


17 maj 2021
Nya barriärer är brutna och ny historia är skriven. Det är inget snack om att SM-silvret och den individuella spelarutvecklingen har gjort Rögle till en attraktiv klubb inför framtiden. 
Här berättar sportchefen Chris Abbott om finalförlusten, framtiden, lagbygget och hur han tänker ersätta toppspelare som Daniel Zaar, Moritz Seider och Simon Ryfors. 
– Det kommer bli en kombination av att de spelare vi har på kontrakt steppar upp, samtidigt som vi kommer fylla på med spelare utifrån, säger han. Det har gått en dryg vecka sedan säsongen tog slut efter finalförlusten mot Växjö. 


Rögle har skrivit historia och tagit sig till klubbens första SM-final genom tiderna, men även om klubben nått nya höjder så grämer sig sportchefen Chris Abbott fortfarande över utfallet i finalserien. 


– Jag är fortfarande besviken över hur saker och ting slutade. Jag tycker att vi hade ett lag som hade potentialen att vinna allt. Men ju fler dagar som går och ju mer vi tittar tillbaka på det så är det ett bra steg för hela organisationen att ha spelat en final. Det är något vi ska vara stolta över, säger Chris Abbott. 


Den underliggande statistiken talar sitt tydliga språk – Rögle var bättre än Växjö i nästintill alla statistiska parametrar. Men trots det lyckades man inte vinna mer än en match.


–  Det kommer ner till väldigt små saker till att det det inte gick som vi ville, exempelvis utnyttjade vi inte våra chanser som i början av slutspelet, vi hade inte studsarna med oss och turen var inte på vår sida. Vi hade också en del killar som spelade skadade och fick inte ut max av våra toppspelare av den anledningen, säger han. 


Succésäsongen, som slutade med en andraplats i grundserien och ett SM-silver i SM-slutspelet har öppnat nya möjligheter för Rögle som klubb. Bland annat har klubben fått ett förbättrat anseende ute i hockey-Sverige – och Chris Abbott tror definitivt att det kommer bli lättare att locka toppspelare till klubben framöver. 


– På ett sätt ja. Vi har ju förbättrat vårt varumärke och folk ser det här som ett attraktivt ställe att spela på. Det är stor skillnad jämfört med för fem år sedan. Men jag tror också att spelare lockas av den individuella framgång spelare här haft, Simon Ryfors sajnade NHL-kontrakt och Nils Höglanders går in och gör succé i NHL nästan direkt. Många ser vilka steg som går att ta här och det gör att spelare vill hit, säger han. 


Chris Abbott berättar att man redan ligger långt framme med nästa säsongs lagbygge, men det finns fortfarande en hel del platser att fylla eftersom nyckelspelarna Daniel Zaar, Simon Ryfors, Moritz Seider och Niklas Hansson kommer att lämna.


Hur ska ni ersätta dem?


– Jag kommer inte kommentera enskilda spelare, men generellt kommer en del av våra toppspelare att lämna. Men precis som förra säsongen kommer vi att bygga laget runt de spelarna som kommer återvända hit, och se vilka spelare vi tror kan ta ett ännu större ansvar och fylla upp tomrummet efter de som lämnar. 


– Vi jobbar hårt med agenter och spelare personligen för att hitta de bästa spelarna som kan komma in och fylla de platserna. Det kommer bli en kombination av att de spelare vi har på kontrakt steppar upp, samtidigt som vi kommer fylla på med spelare utifrån. 


Foto: Bildbyrån

Får ni någon ersättning för Niklas Hansson?


– Det vill jag inte kommentera. 


Är där fler spelare som har klausuler som gör det möjligt att lämna?


– Jag har inga kommentarer kring spelares enskilda kontrakt eller vad de har för möjligheter att lämna. Vi kommer att presentera saker i kring vilka spelare som lämnar eller stannar den närmaste tiden. 


Han jämför situationen nu med den för ett år sedan, då både MVP:n Kodie Curran, toppcentern Ted Brithén och toppmålvakten Roman Will lämnade laget. Men i stället för att plocka in ersättare valde Rögle att tro på spelare i den befintliga truppen, exempelvis som Simon Ryfors som ersatte Ted Brithén. 


– Det var en fråga som jag fick till mig många gånger inför förra säsongen när Ted (Brithén), Kodie Curran och Roman (Will) lämnade oss. ”När ska ni ta in toppcentern”, frågade ni. Men vi var väldigt komfortabla med att tro på att Simon (Ryfors) hade det i sig och genom att sätta honom med två av de bästa forwardsen i Europa i Dennis (Everberg) och (Daniel) Zaar så gav vi honom bra förutsättningar till att ta det klivet. 


Han fortsätter: 


– Jag ska inte säga att jag såg inför säsongen att han skulle göra 25 mål eller var han nu hamnade på, men vi var väldigt säkra på att han skulle ta ett stort steg i sin utveckling och det gjorde han. Jag är väldigt glad över hans resa och att han får chansen att spela i NHL. Förhoppningsvis kan vi få jobba med honom i framtiden igen. 


En annan spelare som blir tuff att ersätta är det tyska jättelöftet Moritz Seider. Framförallt eftersom han haft en väldigt låg lön sett till vad han presterade. 


– Det är en av mina tuffaste utmaningar och det blir ett svårt uppdrag att hitta den nya Moritz Seider, säger han skämtsamt innan han svarar:


– Det är en unik situation så klart. Vi la ner väldigt mycket kraft på att hitta en sådan lösning när pandemin öppnade sådana möjligheter, och vi försökte snabbt knyta kontakter med NHL-lagen. Vi passade på vissa, exempelvis var Raphael Lavoie här en kortare stund. Men ”Mo” (Moritz Seider) var outstanding och han kommer bli en väldigt framgångsrik spelare för en väldigt lång tid framöver.


– Vi ska göra vad vi kan för att ersätta honom förstås, men jag tror också att folk förstår att spelare som honom, som är så bra i den åldern inte växer på träd. Det är ingen möjlighet du får varje år, säger han. 


Tror du att det kommer bli en trend att NHL-klubbarna ger er förtroendet att utveckla deras topptalanger, med tanke på Seiders utveckling?


– Jag hoppas det, men jag tror inte att det kommer bli en trend. Som jag förstår det vill NHL-klubbarna ha kontroll och utveckla spelarna i sina egna program. Jag hoppas att det här året har öppnat dörrarna till det, men jag är inte säker på det. 


Kan Rögle hitta en ny Moritz Seider? Foto: Bildbyrån

Rögle har 18 spelare på kontrakt inför nästa säsong och därtill har en del spelare ryktats vara klara och de förväntas presenteras inom kort. Chris Abbott känner sig trygg med var man befinner sig i lagbygget.


– Vi är i en väldigt bra position. Så klart har vi några platser att fylla och det är väl fyra eller fem stycken positioner som vi ska ta beslut kring. Vi kommer att presentera en del saker snart. Förra året tog det slut två månader tidigare än i år, nu kommer nästa år ganska fort runt hörnet. Vi vill så klart färdigställa lagbygget så snabbt vi kan, men vi kommer inte att stressa, säger han.


Är målvaktssidan spikad med Christoffer Rifalk och Calle Clang?


– Jag kommer inte diskutera enskilda lagdelar just nu, men det är två spelare som vi har på kontrakt och som vi kommer att jobba med. Vi är väldigt glada över det året som Calle hade i Kristianstad, men också med Rifalk som gjorde ett bra jobb i år och förhoppningsvis kan fortsätta bli bättre för varje säsong. 


Samtidigt kommer Chris Abbott ställas inför en del svåra beslut, då inte mindre än fem spelares kontrakt går ut. En av dem är trotjänaren Taylor Matson, som enligt uppgifter till HockeyNews.se fått ett kontraktsförslag, men som i nuläget inte ska vara lönemässigt nära hans befintliga kontrakt. Därför har inga konkreta diskussioner mellan parterna inletts.


Hur går dialogen med spelarna som har utgående kontrakt?


– Det är en tuff del av denna bransch att ta beslut kring spelare vars kontrakt går ut, som vi inte av olika anledningar kan förnya. Det kommer bli spelare som stannar och det kommer bli spelare som lämnar. De spelarna som inte får fortsätta vet hur mycket de betytt för oss och vi kommer att hjälpa dem på alla sätt vi kan om de inte kan återvända hit.