HockeyNews
PLUS

Ingman om turbulensen i Brynäs och nytändningen i Djurgården

(19506) Josef Ingman/Djurgården
Mattias Ek/HockeyNews.se/Bildbyrån

Publicerad: 10 maj 2021

FacebookXWhatsApp

LIDINGÖ. Josef Ingman har lämnat frysboxen i Brynäs.

För HockeyNews.se berättar han om turbulensen i Gävleklubben och vad han hoppas få ut av flytten till Djurgården.

– De har sett att jag har en kapacitet som jag inte har fått visa i Brynäs, säger Ingman.


Djurgården har släppt högerskytten Simon Johansson till Ilves. I gengäld får Stockholmsklubben in Modofostrade Josef Ingman närmast från Brynäs.


Det blev klart relativt tidigt eftersom 26-årige Ingman fick svårt att få speltid. Det blev bara lite drygt sju minuter per match i snitt på de 33 SHL-matcher han spelade under Peter Andersson som huvudcoach.


När Josef Boumedienne tog över efter Andersson inför kvalet blev det inte till det bättre för Ingman, som inte fick spela alls i de fem kvalmatcherna mot HV71.


Så det är en aningen lättad Josef Ingman som nu ser fram emot att få komma till Djurgården för att få en nystart. Han tog i rejält under första gemensamma fyspasset på Bosön på Lidingö under måndagen.


– Jag tycker bara att det är kul. Det känns jätteroligt alltihop även fast det är lite halvjobbigt om dagarna så är jag förväntansfull inför den här säsongen, säger Ingman till HockeyNews.se och sneglar på skivstängerna inne i den stora hallen på Bosön.



– Om det inte är jobbigt då gör man ingen nytta heller…


Josef Ingman hade över 16 minuter per match i Brynäs under sin första säsong och gjorde då ett mål och nio assist på 48 matcher och visade prov på sin spelskicklighet. Men när han såg att han inte fick förtroende den senaste säsongen fick han relativt tidigt börja leta efter en väg för att fortsätta utvecklas.


– Jodå, det blev klart för ett tag sedan. Med tanke på min förra säsong så fick jag lov att försöka hitta en förändring så fort som möjligt, och hitta någonting så att jag får utvecklas och som är bra för mig, säger Ingman.


LÄS MERMissnöje hos de petade Brynäsbackarna: "Det får man respektera"


Brynäs klarade kvalet och är kvar i SHL, men klubben har ett hästjobb framför sig med svag ekonomi, och samtidigt som det ska in ny ordförande, ny klubbdirektör, nya tränare och en ny sportchef.


Brynäs mår inte bra och det har märkts på insidan.


– Det har både varit tufft personligt och för hela Brynäs och för A-laget på alla fronter egentligen. Det är väl egentligen det som kanske ligger till grund till varför det har sett ut som det har sett ut. Det är lite struligt. Och någonting måste göras. Sedan är inte jag rätt person att säga vad som ska göras, men det måste ske en förändring. Det är väl det som är nummer ett, säger Josef Ingman.


Brynäs har haft ett bra spelarmaterial, men oavsett tränare har det inte riktigt fungerat.


– Jag tror att på grund av att det kanske ligger ett problem någonstans högre upp så sprider det sig. Det gör att i A-laget, kring oss, det blir inte samma sammanhållning, samma tro på samma sätt. Det är egentligen en jättesvår fråga.


Många utifrån är nyfikna på vad som har hänt?


– Ja, det köper jag. Någonstans saknas det lilla extra, säger Ingman.


Han fortsätter:


– Vad det lilla extra är, om det är att man har dålig sammanhållning, eller att det inte är proffsigt nog, eller vad det än är, så måste de delarna finnas där. Och när de inte finns där då brister ju det. Det är det som har gjort att det har brustit den här säsongen.


Josef Ingman är glad över att ha fått byta Brynäs mot Djurgården. Foto: Bildbyrån.


Josef Ingman undviker att gå in på detaljer och är som sagt lättad över att ha fått chansen av Djurgården.


– Jag tycker att de har satt in mig jättebra tycker jag. Även fast det är lite äldre faciliteter så tycker jag att allting annat runt omkring är väldigt proffsigt. Vi får alla möjligheter att bli bättre varje dag, oavsett om det är på isen eller om det är mentalt, så har vi alla grejer vi behöver för att kunna bli bättre. Jag tycker att det är väldigt proffsigt i den här klubben och jag är bara glad att jag har fått komma hit.


LÄS MERDjurgården har fem centrar – men flera spetsforwards saknas


Djurgården tänker sig Josef Ingman i en större roll och han tänker slåss för att det blir så.


– Vad jag har fått veta är att de tror på mig. De har sett att jag har en kapacitet som jag inte har fått visa i Brynäs. Det är jag oerhört tacksam för att de har sett någonting i mig som jag också själv tror att jag har, men kanske känt att jag inte har fått visa. Det var Jocke (sportchefen Joakim Eriksson) väldigt tydlig med att ”Vi tror på dig. Vi tror att du har en extrem kapacitet, att hos oss kan du få utvecklas på det sätt du behöver”. Det litade jag på. Det gör att jag är bara tacksam att få komma hit och det känns faktiskt skitkul. Jag är supertaggad. Och det är ju inte så konstigt när jag inte har spelat speciellt mycket hockey, så det ska bli sjukt kul.


Känner du någon i Djurgården sedan tidigare?


– Jag har spelat med ”Manne” (Manuel) Ågren. Han spelade sitt sista J20-år i Modo med mig. Sedan är det ingen annan som jag känner så. Men jag blev tipsad om ”Engan” (Filiph Engsund) att han är en skön snubbe, så jag har hängt mycket med honom. Så har jag hängt en del med Linus (Andersson) också. Sedan är jag känd för att vara social så jag har tagit kontakt med de flesta. Det är en härlig grupp, så det känns bra, säger Josef Ingman med ett brett leende.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)