Rögle klart för historisk SM-final – nollade Skellefteå i avgörande matchen

(19356) Rögle

Publicerad: 29 april 2021

ÄNGELHOLM. Rögle har skrivit klubbhistoria.

Ikväll säkrade skåningarna sin första SM-final genom tiderna – efter att ha nollat Skellefteå i den femte och avgörande semifinalen.

Senast ett lag från Skåne spelade en SM-final var 1994, då Malmö vann finalen mot Modo.

27 år och 27 dagar senare är ett nytt Skånelag klart för final. Rögle, som tidigare nått en kvartsfinalplats som bäst, säkrade klubbens första finalplats efter en rafflande matchserie mot Skellefteå.

Efter en avvaktande förstaperiod från de bägge lagen öppnade hemmalagets Leon Bristedt målskyttet i powerplay, sedan han lurat bort både en och två Skellefteåförsvarare innan han distinkt satte dit 1–0 från slottet.

Precis som i de fyra tidigare matcherna var det Rögle som förde spelet, men gästerna var inte helt ofarliga och skapade sina chanser via kontringar.

Men i stället för ett kvitteringsmål utökade Rögle sin ledning tidigt i den tredje perioden. Erik Andersson fick i princip öppet mål och missade, men på hans sargretur kunde Olli Palola skicka in 2–0 i det tomma målet.

Hemmalaget hade bud på mer och strax därefter hade Adam Tambellini ett skott i stolpen.

Med 12 minuter kvar av den tredje perioden fick Skellefteås stjärnforward Joakim Lindström matchstraff för en slashing mellan benen på Rögles Moritz Seider. Men inget mål i det efterföljande powerplay.

Skellefteå plockade ut målvakten i hopp om en reducering, men i stället kunde Rögle göra dubbla mål i tom bur och fastställa slutresultatet till 4–0.

Därmed är säsongen över för Skellefteå, medan Rögle ställs mot Växjö i final med start på lördag eftermiddag.

Rögle – Skellefteå 4–0 (0–0, 1–0, 3–0)