Många återbud inför VM från svenska spelare i KHL: "Har tackat nej"


28 april 2021

Tre Kronor har försökt bygga upp en stomme av KHL-spelare inför VM i Lettland som börjar om lite drygt tre veckor.

Åtta av dem har tackat ja. Men många har lämnat återbud.

– De har tackat nej av någon anledning, säger förbundskapten Johan Garpenlöv till HockeyNews.se.


Landslagen presenteras av:

IQ Fuel Makes you better, for real! 

All Out CCM Hockey 

BEIJER - Vi bygger dom som bygger! 


Över 30 svenskar har spelat i KHL den här säsongen. Några missade slutspel, bland andra förra Färjestadsstjärnan Linus Johansson, vilket gjorde att deras säsong tog slut redan i början av mars.


För närvarande är det final i KHL-slutspelet mellan CSKA Moskva och Avangard Omsk där Omsk leder med 3–2 i matcher i finalen.


– Vi har bara ett lag kvar (CSKA) där det är svenskar och där är det Lasse Johansson, (Klas) Dahlbeck och (Mario) Kempe, säger förbundskapten Johan Garpenlöv till HockeyNews.se.


Trion kan bli tillgänglig för VM senast nästa vecka. Tre Kronor spelar landskamper mot Danmark på onsdags- och torsdagskvällen i Malmö och i det laget finns sju KHL-svenskar; backarna Philip Holm, Viktor Lööv, Lawrence Pilut och Jonathan Pudas och forwardsen Oscar Lindberg, Dennis Rasmussen och Malte Strömwall.


Oscar Lindberg, Dynamo Moskva, har spelat i två VM-turneringar – och vunnit guld båda gångerna. Foto: Bildbyrån.


Till helgen ansluter Ak Bars Kazan-målvakten Adam Reideborn, vilket gör att den preliminära VM-truppen kommer att innehålla åtta KHL-svenskar.


LÄS MERVM-aktuell Reideborn på väg att bli klubblös – gläntar på SHL-dörren


Reideborn ger en förklaring till att så få av KHL-svenskarna är sugna på att slåss om en VM-plats:


– Jag vet att i KHL så har man varit utan familj väldigt länge och jag har fått höra att väldigt många KHL-spelare har tackat nej till landslaget av den anledningen, att de vill vara hemma under sommaren och ta vara på familjetiden. Jag hade min familj där ganska länge ändå, från november till april, och en månad till för att få chansen att spela VM tycker familjen är okej.


LÄS MERDärför vågar inte Tre Kronor räkna med VM-spel för Rasmus Dahlin


VM-guldvinnaren Magnus Hellberg och hans lagkamrater i SKA St Petersburg Lukas Bengtsson och Oscar Fantenberg finns inte med i Tre Kronor och även VM-guldbacken Mikael Wikstrand ser ut att lämna återbud. 


– Vi har haft kontakt med honom och som det ser ut nu tror jag inte att han kommer att komma, säger Johan Garpenlöv.


– Alla de här spelarna som inte är här nu, och som vi är intresserade av och har ställt frågan till, har de tackat nej av någon anledning.


I VM får lagen ha 28 spelare på plats i Riga istället för 25 som normalt.


– Vi måste ha fler spelare där och det är av en anledning naturligtvis, om det skulle hända något med corona. Vi kommer att bära runt på fler spelare vilket kräver mer jobb från vår sida genom att se till att de får rätt träning, de som inte spelare, så får vi se vart allt tar vägen, säger Garpenlöv.