Omdiskuterat matchstraff när Örebro tvingade fram en avgörande semifinal

(19316) Nick Ebert

Publicerad: 27 april 2021

ÖREBRO. Det blir en avgörande semifinal mellan Örebro och Växjö.
Nick Ebert blev tvåmålsskytt och Tim Erixon drog på sig ett matchstraff när hemmalaget höll liv i matchserien.

Den amerikanske backen Nick Ebert öppnade målskyttet i den fjärde SM-semifinalen och det var ett mål hämtat från skolboken efter en fast situation i offensiv zon.

Emil Larsson vann tekningen till Ebert i backposition som väntade in Larssons skymning – Erik Källgren hade dessutom den försvarande backen Hardy Häman Aktell framför sig när pucken letade sig in i högra krysset.

Örebro behövde en seger för att förlänga säsongen och tvinga fram en femte avgörande match och i andra perioden hade hemmalaget marginalerna på rätt sida.

Källgren stod för en utmärkt räddning när Joonas Rask fick ett läge till höger om honom men returen hamnade hos Emil Larsson bakom målet som i sin tur lyckades valla in 2–0-pucken via Växjömålvakten.

Växjös jakt på en reducering fick sig en törn när Tim Erixon drog på sig ett matchstraff.

Han fick 5+20 minuter för en crosschecking i huvudet på Emil Larsson som gång på gång retade upp Växjöspelare den här kvällen.

Tidigt i tredje perioden blev Nick Ebert tvåmålsskytt – efter att han återigen plockat fram det där tunga avslutet från sin backposition i offensiv zon.

2.13 in på tredje akten ökade han på till 3–0 och Ebert är nu uppe i fem poäng (3+2) på åtta matcher i SM-slutspelet.

Här kändes matchen avgjord – men det förändrades på ett par minuter.

Jack Drury reducerade efter 6.13 och när klockan stod på 8.26 hade Växjö krympt avståndet till ett mål efter Christian Folins fullträff.

Med 2.32 kvar på matchklockan kallade Sam Hallam till en timeout och gästerna satsade på sex utespelare.

Richard Gynge kom närmast en kvittering men Jhonas Enroth – som är i storform – höll tätt och Örebro tvingade fram en avgörande semifinal mellan lagen som avgörs på torsdag i Vida Arena.

Örebro–Växjö 3–2 (1–0, 1–0, 1–2)

Mål, Örebro: Nick Ebert 2, Emil Larsson.

Växjö: Jack Drury, Christian Folin.

Skott: 27–22 (11–5, 10–7, 6–10)