HockeyNews
PLUS

LISTA: Svenska stjärnor som kan återvända till SHL

(19247) Lista
Bildbyrån

Publicerad: 24 april 2021

FacebookXWhatsApp

Det vimlar av svenskar ute i världen som har utgående kontrakt. Många är också i ett läge där de börjar blicka tillbaka mot Sverige.

Här listar HockeyNews 22 svenska toppspelare som kan hamna i SHL.


Viktor Stålberg

Ålder: 35.

Position: Ytterforward

Kommentar: Den tidigare Stanley Cup-mästaren kan offras av schweiziska klubben Fribourg-Gottéron efter två säsonger eftersom de endast få ha ett begränsat antal importer. Kan det vara aktuellt att avsluta karriären i Sverige? Har, trots sin ålder, producerat stadigt de senaste säsongerna 


Niklas Hjalmarsson

Ålder: 33.

Position: Back.

Kommentar: Möjligtvis ett långskott, men Hjalmarsson har ett utgående kontrakt med Arizona Coyotes och kanske är sugen att avsluta karriären med några år i SHL? Har 13 säsonger som helt ordinarie i NHL bakom sig och skulle vara en drömvärvning för samtliga SHL-klubbar. Är uppväxt i Småland, och gick på HV71:s hockeygymnasium, men eftersom klubben nu åkt ur SHL känns inte den logiska övergången aktuell längre.


Linus Videll

Ålder: 35.

Position: Center/ytterforward

Kommentar: Efter tio säsonger i KHL säger Videll själv att han börjar blicka mot Sverige igen. Stockholmaren kräver dock en hög lön, vilket han inte kommer få i Djurgården, så en övergång till Örebro eller Leksand behöver inte vara helt orimligt. Båda klubbarna jagar toppspelare till nästa säsong.


Magnus Pääjärvi

Ålder: 30.

Position: Ytterforward.

Kommentar: Den 30-årige forwarden, med 467 NHL-matcher på meritlistan, verkar inte få något nytt kontrakt av Dynamo Moskva. Har en tung KHL-säsong i ryggen och noterades endast för en poäng i slutspelet. Malmö ligger naturligtvis på hårt för att få Pääjärvis underskrift. 

Linus Johansson. Foto: Bildbyrån


Linus Johansson

Ålder: 28.

Position: Center

Kommentar: KHL-äventyret blev misslyckat för Färjestads tidigare lagkapten. En strulig säsong med två olika klubbar i Ryssland, och en föga smickrande poängproduktion. Johansson, som är en uppskattad lagkamrat, kommer säkerligen inte ha problem att få kontrakt i exempelvis Schweiz, men en återkomst till Karlstad känns naturligt. 


Anton Lander

Ålder: 29.

Position: Center.

Kommentar: Enligt rysk media kommer inte Lokomotiv Jaroslavl förlänga kontraktet med svensken och frågan är om han är redo att återvända till svensk hockey? Har väldigt starka band till moderklubben Timrå och vad händer om klubben skulle gå upp i SHL? Någon bättre värvning än Lander skulle knappast gå att hitta, i sådana fall. 


Philip Holm

Ålder: 29.

Position: Back.

Kommentar: Den tidigare Djurgården- och Växjöspelaren gjorde succé i KHL-slutspelet, men fick ändå lämna Metalurgn Magnitogorsk. Jagas av Jokerit, men hade varit en riktig klassvärvning för ett SHL-lag. Men det känns inte trovärdigt med en flytt till Sverige – just nu. 


Jacob Berglund

Ålder: 29.

Position: Center.

Kommentar: Gjorde debut i Tre Kronor i vintras, men är nu klubblös. Har själv sagt att han inte är sugen på spel i Sverige och att Schweiz är huvudspåret. Har rötterna i Malmö och Redhawks har visat intresse. Inte helt osannolikt med en flytt tillbaka till Skåne om han inte erbjuds ett tillräckligt bra kontrakt i utlandet.

Pontus Åberg. Foto: Bildbyrån


Pontus Åberg

Ålder: 27.

Position: Ytterforward

Kommentar: Efter sex säsonger i Nordamerika vände Åberg till Europa igen den här säsongen. Fick det inte riktigt att lossna i Traktor Tjeljabinsk och fick inget nytt kontrakt av klubben. Åberg hade varit en drömvärvning för Djurgården.


Anton Forsberg

Ålder: 28.

Position: Målvakt.

Kommentar: Har spelat i Nordamerika i sju raka säsonger och inte lyckats ta en ordinarie plats i NHL. Hur länge vill han kämpa kvar där borta? Till nästa säsong står han utan kontrakt och är en av få svenska målvakter på marknaden. 


Jesper Olofsson

Ålder: 29.

Position: Ytterforward.

Kommentar: Har ett utgående kontrakt med SC Bern där han gjorde en fullt godkänd säsong med 23 poäng på 32 matcher. Jagas av både Färjestad och Malmö, men har också spelat SHL-hockey i Skellefteå. 


Axel Jonsson Fjällby

Ålder: 23.

Position: Ytterforward.

Kommentar: Snabbskrinnaren har inte lyckats slå sig in i NHL på tre säsonger i Washington Capitals organisation. Nu går kontraktet ut och är en publikfavorit på Hovet. Kan en återkomst till Djurgården vara aktuell för att få en nystart på karriären? 

Jonathan Davidsson. Foto: Bildbyrån


Jonathan Davidsson

Ålder: 24.

Position: Ytterforward.

Kommentar: Likt Jonsson Fjällby har även Davidsson haft svårt att ta en plats i NHL och Ottawa Senators. Den underhållande spelaren, även han publikfavorit på Hovet, också behöver en nystart och då känns Djurgården som det givna alternativet.


Carl Dahlström

Ålder: 26.

Position: Back.

Kommentar: Ännu en stockholmare som kanske behöver en nystart i SHL. Det har endast blivit 64 NHL-matcher på fem säsonger för 26-åringen som spelat i Djurgårdens juniororganisation, men SHL-hockey med Linköping. Han hade varit en bra backvärvning för båda klubbarna.


Oliver Kylington 

Ålder: 23.

Position: Back.

Kommentar: Stockholmaren kom tidigt fram som en jättetalang i Färjestad och är den yngste genom tiderna som gjort mål i SHL. Han är nu inne på sin sjätte säsong i Calgary Flames organisation, men inte fått chansen fullt ut. Det är inte troligt att han återvänder till SHL redan nu, men hur länge orkar han kämpa på i Nordamerika? 


Olle Alsing

Ålder: 24.

Position: Back.

Kommentar: Djurgården har öppet deklarerat att de jobbar på att få tillbaka Olle Alsing som inte lyckats slå sig in i NHL och har nu ett utgående avtal. En återkomst till Stockholm känns både naturlig och aktuell. Var på väg hem redan under den här säsongen.

Lucas Carlsson. Foto: Bildbyrån


Lucas Carlsson

Ålder: 23.

Position: Back.

Kommentar: Trejdades från Chicago till Florida men har fortfarande inte spelat i NHL för nya klubben. Har tre år i Nordamerika bakom sig och har nu ett utgående kontrakt. En återkomst till Brynäs? Skulle stärka upp Gävlelagets defensiv. 


Fredrik Händemark

Ålder: 27.

Position: Center.

Kommentar: Inledde säsongen i Malmö, men lämnade när NHL drog i gång. Det har endast blivit åtta matcher (men faktiskt ett mål) i San José Sharks den här säsongen. Kontraktet löper ut, och Malmö vill förstås ha tillbaka sin center.


Mario Kempe

Ålder: 32.

Position: Center/ytterforward

Kommentar: Han skrev på för Los Angeles Kings, men fick aldrig spela NHL-hockey med brorsan Adrian. I stället vände den speedige forwarden till Ryssland och spelar just nu final med CSKA Moskva. Han är förmodligen en dyr lösning för en SHL-klubb, men samtidigt har han inte öst in poäng i KHL och inte helt givet att han får ett nytt, väldigt lukrativt avtal i Ryssland.


Fredrik Claesson

Ålder: 28.

Position: Back.

Kommentar: Ännu en spelare som hade varit en drömvärvning för Djurgården. Claesson har nio säsonger bakom sig i Nordamerika, och 159 NHL-matcher på kontot, men har haft svårt att ta en ordinarie plats i ligan på sistone. Är det dags att vända hemåt nu?


Jacob de la Rose

Ålder: 25. 

Position: Ytterforward/center

Kommentar: Ordinarie i Detroit Red Wings säsongen 2018/2019, men sedan flytten till St. Louis Blues har det gått tyngre. En drömvärvning för Leksand som ska ersätta Marek Hrivik och Petr Cehlarik. 


Andreas Borgman

Ålder: 25.

Position: Back. 

Kommentar: Sedan flytten från HV71 till Nordamerika 2017 har han spenderat största tiden i AHL. Varit in och ut i Tampas laguppställning den här säsongen, och skulle spetsa till samtliga SHL:s backuppsättningar. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!

Följ ämnen i artikeln