HockeyNews
PLUS

Stillman med på Djurgårdens lista – så tänker klubben i tränarjakten

(15835) Fredrik Stillman/Admiral Vladivostok/KHL
(c) photo.khl.ru Maxim Shirokov

Publicerad: 25 april 2021

FacebookXWhatsApp

Djurgårdens jakt på assisterande tränare till nye huvudcoachen Barry Smith pågår.

Men det är inte säkert att det blir två personer som tar över Mikael Håkansons och Jörgen Bemströms uppgifter i tränarstaben. Det kan bli en person.

– Det återstår att se, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson till HockeyNews.se.



Sedan en tid tillbaka är det klart att det blir den oerhört erfarne hockeycoachen Barry Smith, 68, som tar över efter Robert Ohlsson i Djurgården.


Smith har varit med och coachat hem fem Stanley Cup-titltar med Pittsburgh och Detroit i NHL där han även varit med i bakgrunden när Chicago blivit Stanley Cup-mästare.


LÄS MERBarry Smith tar över Djurgården


I Djurgården kommer han att ta över de uppgifter som Robert Ohlsson har haft i tränarstaben. Ohlsson har haft helhetsansvaret och dessutom coachat forwards. Den sista tiden i Djurgården tog Ohlsson även över powerplay-biten från den assisterande coachen Mikael ”Musse” Håkanson.


I och med att Barry Smith kommer att ha en så stor coachroll i Djurgården dit han anländer i slutet av juli är det inte säkert att det blir två assisterande tränare i båset. Det kan stanna vid en.


– Det beror lite på kandidaterna som vi träffar, pratar med och intervjuar hur vi komponerar teamet. Beroende på kandidater är det ett flytande resonemang, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson.


I SHL är det i regel två assisterande tränare till huvudcoachen, men det återstår att se om Djurgårdens ledarstab får det utseendet.


– Vi tittar alltid på hela ledarteamet inklusive Fredrik Mikko, som målvaktstränare och Jimmie Ölvestad som fystränare liksom våra juniortränare. Just nu är det Michael Holmqvist som är huvudtränare i juniorerna. Vi tittar på Djurgården som helhet hur vi komponerar såväl coachingen av laget som ledarskapet och den individuella utvecklingen av spelare. Man kan komponera på lite olika sätt och vi vill inte låsa oss i strukturer och modeller. Vi försöker komponera så högpresterande team som möjligt genom att komponera ihop individer, säger Joakim Eriksson.


Han tillägger:


– Det är genom att fungera ihop så bra som möjligt sportchefer, tränare, spelare. Vi analyserar strukturer och modeller beroende på de kandidater vi har. Det finns ingen värdering eller tolkning att göra åt det ena eller andra hållet, för det finns ingen given plan.


Enligt uppgift till HockeyNews.se är HV71-ikonen Fredrik Stillman en av de kandidater Djurgården har på sin omfattande lista. Stillman har vunnit SM-guld i HV både som spelare, assisterande tränare och som sportchef.


Sedan 2015 har han varit i fyra KHL-klubbar där han fungerat som backansvarig och assisterande tränare, men även hoppat in som huvudcoach. Han har även varit assisterande coach till Rikard Grönborg i Zürich.


– Vi har en 15 man lång grovlista på assisterande tränare, så det är klart att, om du håller på att gissa på olika personer så kommer du nog att träffa ganska rätt på den grovlistan för den inkluderar ganska många personer, säger Joakim Eriksson undvikande.


LÄS MERDärför har Djurgården bara skrivit ettårskontrakt med Barry Smith


– Sedan var vi befinner oss i konkreta diskussioner och frågeställningar med människor kommer inte vi att kommentera. Vi kommer att kommentera när vi har någonting tydligt att kommunicera. Det är väl troligtvis när vi är överens med komplementet eller komplementen i ledarstaben till Barry.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!