HockeyNews
PLUS

Barry Smith tar över Djurgården

(19106) Barry
Bildbyrån

Publicerad: 15 april 2021

FacebookXWhatsApp

Djurgården har gjort klart med ny huvudtränare. Det blir amerikanen Barry Smith, 68, som ska leda klubben.

– Barry är en innovativ tränare som inte räds för att utmana och utveckla såväl vårt spel som verksamhet i en riktning som vi finner önskvärd, säger Djurgårdens utvecklingschef Tobias Pehrsson till klubbens hemsida .


Den 68–årige amerikanen var med och coachade NHL-laget Buffalo redan innan den äldste Djurgårdsspelaren i den kommande truppen, 34-årige Niclas Bergfors, var född.


LÄS MEROuttröttlige Smith hjälper svenska NHL-stjärnorna: "Kan inte sabba det"


I sina olika coachroller har han varit med och bärgat fem Stanley Cup-bucklor. Den senaste var i Chicago Blackhawks 2015 tillsammans med bland andra ex-djurgårdarna Johnny Oduya och Marcus Krüger i laget. Då hade Smith ansvaret för spelarutvecklingen i NHL-klubben.


Den senaste säsongen har Barry Smith varit chefsrådgivare i Chicago. Han har synts i Globen på somrarna de senaste åren där han har varit med och drillat framför allt svenska NHL-spelare som ett led i utveckling och förberedelser inför NHL-säsongen.


Djurgården har skrivit ett ettårskontrakt med Barry Smith, men det finns möjlighet till ett längre samarbete än så.


– För det första har vi önskat addera en erfaren, meriterad tränare som har en gedigen erfarenhet av att leda spelare på absolut högsta nivå. Dessutom med vana av stressande och pressande förhållanden och som i den miljön har erfarenhet av att vinna, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson i ett pressmeddelande.


Barry Smith har under sin långa karriär inom hockeyn ständigt vidareutvecklat sina kunskaper. På 90-talet var han involverad i Tre Kronor och var med i World Cup-staben 1996 och i OSi Nagano 1998 och han var huvudtränare i Malmö Redhawks under en säsong.


– Vi har velat addera ett ledarskap som har en naturlig karisma och pondus, som är duktig på att kommunicera med spelarna, som är nyfiken på utveckling och som jobbat med talangutveckling mot generationen som är födda på 90- och 00-talet, säger Joakim Eriksson.


Genom sitt jobb med sommarcamper i Stockholm har han stiftat bekantskap med Djurgårdsledningen.


– Vi har inom Djurgården Hockey en väl genomarbetad spelvision, och vid rekrytering av huvudtränare har detta varit en viktig del. Barry Smith delar den visionen och idén om spelets utveckling. Vi har även en väl genomarbetad verksamhetsplan att jobba med såväl i isträning som individuell spelarutveckling som matchar mer än väl med Barrys synsätt. Detta gör att Barry är en person med hög kompetens och erfarenhet från ishockeyns alla delar, vilket kommer att berika, lyfta och utveckla vår mångdimensionella ishockey, säger Djurgårdens utvecklingschef Tobias Pehrsson till klubbens hemsida .


Barry Smith var redan på 1980-talet i Brunflo och Rögle som tränare.


– Jag coachade i Sverige för länge sedan, på 80-talet, och sedan fick jag chansen att jobba med landslaget 96, tror jag det var. Jag har varit över här många gånger sedan dess och jobbat och har många vänner här. Jag kan faktiskt tala språket okej, så jag kan ta mig fram, har Barry Smith sagt till HockeyNews.se, om än på engelska.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)