HockeyNews
PLUS

Skyttekungen tillbaka i HV71 – och toppbackarna kan snart vara redo

(18983) Murray/Kinnvall/Donovan/Forsberg
Bildbyrån

Publicerad: 8 april 2021

FacebookXWhatsApp

Till kvalmatch två mot Brynäs får HV71 tillbaka backen Jordan Murray efter avstängning.

Och lagets skyttekung Fredrik Forsberg är klar för spel efter en lättare skada. Dessutom börjar toppbackarna närma sig spel.


Den kanadensiske backen Jordan Murray har avtjänat sin två matcher långa avstängning. Han missade den första kvalmatchen mot Brynäs, men till returmötet i Jönköping på fredagskvällen tar han plats bredvid Emil Johansson.


– Nu får vi tillbaka Murray och det är bra, säger HV71-tränaren Stephan Lundh till HockeyNews.se.


På torsdagen var de båda toppbackarna Johannes Kinnvall och Matt Donovan tillbaka i isträning. Donovan har inte spelat sedan den 11 mars och Kinnvall har missat den senaste tidens matcher.


– De är inte tillbaka i morgon självklart. Det är jäkligt skönt att de är på is och sedan när de kan steppa på i match det vet jag inte riktigt, men så fort de ger klartecken så kommer det att hoppa in, säger Lundh.


På måndag är det den tredje kvalmatchen mellan Brynäs och HV71 i Gävle. Att få se Kinnvall och Donovan göra comeback då borde vara för tidigt.



Men…


– Normalt sett ja. Sedan vet jag inte. Det hade varit kul om någon av dem hade kunnat vara med ett antal minuter för det är svårt att träna match så att säga. Det är alltid värdefullt att kunna hoppa in, men vi är lite försiktiga så det bara blir ett par minuter och ingenting mer. Då är det kanske bättre att vänta någon dag till, säger Lundh.


Är deras skador helt läkta?


– Jag vet inte, men det tror jag. Den typen av spelare brukar kunna komma in ganska snabbt sedan är det klart att tajmingen kan du inte träna utan de måste komma in, men de har mer skicklighet de gubbarna så det brukar gå lite lättare. Det handlar om att klara av smärta och sådana bitar och det inte är någon jätterisk att de går sönder, säger HV-coachen ”Lillis” Lundh.


Brynäs vann den första kvalmatchen i bäst av sju med knappast möjliga marginal, 2–1 på övertid efter ett segermål av Linus Ölund.


HV71 har, med undantag av den avslutande matchen mot Linköping (5–3) i grundserien haft lite bekymmer med att göra mål på sistone.


– Det är ingen hemlighet, det vet alla, att man måste göra mål. Precis som Djurgården gjorde igår (7–2 borta mot Frölunda). Lite ketchupeffekt. Då löser sig rätt mycket. Det saknas inte lägen för en snabbspolning på den här matchen så är det andra perioden beroende på att vi tar många dumma utvisningar gör att vi hamnar lite grann i brygga. Sedan tycker jag vi klarar av det ganska bra. Men det är chanser som jag tycker att vi ska kunna nypa in. Det gäller att ha tålamod att utföra det så att det inte blir för mycket chansande eller panik. Jag tycker att vi har ett bra lugn i laget, säger Stephan Lundh.


Till mötet med Brynäs i Husqvarna Garden är Fredrik Forsberg tillbaka. Forsberg gjorde 17 mål i grundserien, bäst i HV71. Nio av de målen kom i powerplay.


– Han kommer in imorgon. Zion (Nybeck) blir 13:e forward och så startar vi med Forsberg bredvid (Christoffer) Törngren och (Arttu) Ilomäki, säger Lundh.


LÄS MERPå väg mot stor förlust – lyckas dämpa ekonomisk krasch


– Det är som vi pratade om tidigare. Vi behöver göra mål och han (Forsberg) har den gåvan att kunna göra mål. Vi får ett hot till i powerplay. Jag hoppas vi kan göra mål och att han kan tillföra allting annat.


Att Forsberg inte spelade mot Brynäs i match ett beror på en lättare skada och därpå konkurrensläget bland forwards.


– Han fick sig en smäll och har inte varit hundra tillgänglig. Det blir en konkurrenssituation mellan vissa spelare och är du sjuk eller skadad så tyvärr, då blir det minus, säger Lundh.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)