HockeyNews
PLUS

På väg mot stor förlust – lyckas dämpa ekonomisk krasch

(18978) Agne Bengtsson/HV71
Bildbyrån

Publicerad: 8 april 2021

FacebookXWhatsApp

HV71 var på väg mot nästan 20 miljoner kronor i förlust under coronapandemin. Här har Jönköpingsklubben lyckats dämpa en större krasch.

Men utanför kvalet på isen pågår också en ekonomisk kamp. Blir det spel i SHL eller Hockeyallsvenskan?

– Vi gör en skuggplanering för två scenarier, säger HV:s klubbdirektör Agne Bengtsson till HockeyNews.se.


Coronapandemin lämnar få eller inga oberörda. HV71:s klubbdirektör Agne Bengtsson var nyligen själv smittad av covid-19 och sjuk i tre veckor och var rätt dålig.


– Men nu känner jag mig pigg, säger HV-chefen till HockeyNews.se.


SHL-kvalet mellan 2017 års SM-finalister HV71 och Brynäs har inletts och Brynäs skaffade sig en 1–0-ledning i matcher via övertidssegern med 2–1 i match ett i Gävle. Nu väntar nästa möte i Jönköping på fredagskvällen.


Men under en längre tid har HV71:s klubbdirektör Agne Bengtsson behövt skissa på olika scenarier för HV om det blir spel i SHL eller Hockeyallsvenskan.

Samtidigt håller pandemin fortfarande på och är inte under kontroll, vilket är pressande i sig för lag som har haft en jobbig säsong på isen och hamnat i kval.


– Det är klart att det är väl ingen som jobbar i HV71:s eller Brynäs organisation som tycker att det här är roligt på något sätt utan här gäller det att försöka vara lite kallsinnig och ha lite is i magen. Vi gör väl vårt bästa, säger Agne Bengtsson.


– Min roll har också varit att hålla uppe humöret och tron i klubben med medarbetare. Det går inte att lägga sig ner och dö utan här gäller det att kämpa och kriga.


Agne Bengtsson har tidigare varit med en hel del på bortaresor med HV71 för att stötta laget i med- och motgång.


– Ja, jag försöker vara med ibland, men det har varit väldigt mycket mindre i år för jag försöker undvika vara i spelarbussen och vara för nära dem. Men det är klart att det är viktigt att vara med, att de känner att de har ett stöd. Jag tror inte att jag gör så stor nytta, men i huvudet på mig känns det bra, hehe.


Från ditt perspektiv som klubbdirektör – hur mår HV71 som organisation och företag?


– Jag tycker att vi har hållit ihop det här väldigt bra, i styrelsearbete och i ledningsgruppen och personalen. Alla håller gott mod och vi krigar på. Vi gör allt vi kan för att stötta laget, eller lagen, just nu är det herrarna det handlar om. Jag jobbar med personalen med den frågan att vi ska inte vika ner oss utan vi ska stötta killarna så att de har bästa förutsättningarna. Det tycker jag att vi har lyckats ganska bra med.


HV71 och Brynäs har inlett kvalet om att hänga kvar i SHL. Foto: Bildbyrån.


Inte alla skulle hålla med om det. HV71:s supportrar har uttryckt sitt missnöje i sociala medier och på annat sätt under pandemin. Det kan Agne Bengtsson intyga.


– Vi har fått stå ut med en del kritik här under året, men vi måste försöka jobba professionellt med den kunskap och den insikt vi har i frågorna och hantera det utifrån det på bästa sätt.


Kritiken bottnar i ett starkt engagemang?


– Ja, det är väldigt positivt på det sättet, säger Bengtsson.


– Sponsorerna tycker vi att vi har väldigt bra kontakt med och de är väldigt positiva och stöttar oss. Vi vet att de står bakom oss och det känns väldigt bra. Det vet vi att supportrarna gör också så klart. Sedan ibland blir det jobbigt när de är för tuffa mot oss.


Bengtsson tillägger:


– Men vi har väl förtjänat det, kanske.


HV71 kalkylerade med en förlust på närmare 20 miljoner kronor inför den här säsongen under coronapandemin.


Hur ser den aktuella ekonomiska prognosen ut?


– Vi började någonstans runt 20 för ett år sedan på årsmötet. Vi har jobbat på olika sätt. Det är personal som har slutat och vi har jobbat med de stöd som har funnits, från RF (Riksidrottsförbundet) och så vidare. Den dagsaktuella prognosen ligger väl runt minus sju. Det är betydligt bättre än vad det var från början. Men det är fortfarande ett tufft läge för det kommer ett tufft år framåt också. Vi vet ju inte om vi kan fylla läktarna från när höstsäsongen börjar och vi vet dessutom inte i vilken liga. Om man flyttas ned till en hockeyallsvensk miljö så är det ännu tuffare, säger Agne Bengtsson.


LÄS MERDetaljerna och råden som ska ge HV71 en skön skjuts in i kvalet


HV71 ser alltså ut att kunna minska förlusten från 20 miljoner kronor till sju miljoner kronor för 2020/2021. Men sportsligt kan det fortfarande sluta illa med en degradering till Hockeyallsvenskan.


HV:s klubbdirektör behöver vara förberedd på det.


– Vi gör en skuggplanering för två scenarier. Skillnaden mellan SHL och Hockeyallsvenskan när det gäller ligastöd har vi räknat ut är 31,5 miljoner första året. Man har ju lite extrastöd första året.


Fallskärmen från SHL är tolv miljoner kronor vid degraderingen. Men i Hockeyallsvenskan minskar intäkterna som lök på laxen.


– Till det kan man säga att våra partners och sponsorer inte betalar lika mycket för övriga tjänster vi tillhandahåller i en lägre serie så det kommer väl också att påverka oss negativt. Exakt siffra för det, det är bara att hålla upp fingret och låta det blåsa. Men det är klart att det är några miljoner ytterligare som det påverkar.


Tv-avtalet är den tunga biten?


– Det är ju det som är SHL:s styrka så klart. Men de har också andra avtal som är bättre än vad man kanske kan prestera från Hockeyallsvenskan vilket man kanske förstår.


Men ni skulle klara av en degradering?


– Vi har en budget som i princip är i balans. Sedan är det som med korven. Var ska man trycka? Hamnar man i ett sånt läge vill man tillbaka så fort som möjligt. Men vi har ju också under många år byggt upp en väldigt fin verksamhet kring ungdom, junior och damer. Vi har Europas största ishockeyanläggning när det gäller antalet rinkar (fyra) och så vidare. Vi kan inte kasta sådant över bord utan det måste fortsätta att fungera. I juniorverksamheten är det vi fostrar våra blivande storspelare. Den måste vara lika bra i alla scenarier. Det är svårt att hitta saker att lägga åt sidan och sparar massa pengar. Det är inte så enkelt, förklarar Agne Bengtsson.


HV71-coachen Stephan Lundh och spelarna jobbar tillsammans för att få till ett lyckligt slut på en tuff SHL-säsong. Foto: Bildbyrån.


Att ha en SHL-arena för 7 000 åskådare och därtill tre ytterligare rinkar är en stor tillgång i vanliga fall. 


– Det är det när vi har fullt med publik och det är fullt tryck. Ett sådant här år får vi betala vår anläggning. Det är ingen som hjälper oss med det. Medan vi vet att det finns andra klubbar som får stora hyresrabatter, säger Bengtsson.


Hur mycket har personalen drabbats?


– Vi har ännu inte sagt upp någon person. Däremot är det nio tjänster där man har slutat på egen ansökning kan man säga och sökt sig till andra områden. Där är en besparing på nio tjänster hittills.


Har ni haft korttidspermitteringar hela säsongen?


– Ja, där har vi jobbat på i varierande grad över hela säsongen. Just ligger Tillväxtverket med ett eftersläp så hur det blir och när de pengarna kommer exakt är lite oklart. De hinner inte med, tyvärr.


Ställer det till det likviditetsmässigt för er?


– Nej, vi jobbar på flera sätt med vår likviditet. Vi har en plan som gör att vi ska klara det här. Det är ingen panik, men det är klart att det är viktiga pengar. Varje krona är viktig i det här läget.


HV71 vet ännu inte med säkerhet hur sponsorer och årskortsinnehavare ställer sig till att efterskänka de pengar man inte har fått valuta för när de inte har fått vara på plats i Husqvarna Garden under pandemin.


– Hur välvilligt de ställer sig till HV71 när säsongen är slut och hur välvilliga de är inför framtiden, det är helt avgörande för oss. Det är årskort och sponsorskap och de som köper loger och reklam, säger HV:s klubbdirektör.


Är det många miljoner det handlar om där?


– Vi tror att vi har bra koll på det hela, men det är klart i ett värstascenario kan det kosta några miljoner extra. Säg att vi skulle trilla ur och alla blir besvikna och så överger de oss. Det skulle påverka oss med några miljoner kanske negativt. Vi hoppas inte det. Vi tror att hockeyhjärtat för HV71 är större än så, säger Bengtsson.


Om kvalet slutar lyckligt och ni är kvar i SHL – vad innebär det för spelarbudgeten nästa säsong?


– Man kan säga att med hänsyn till corona och den osäkerhet som är framåt, och det eftersläp som riskerar att finnas efter ett sådant här år, så kommer nästa säsong att vara mycket tuffare än en normal SHL-säsong. Det kommer att påverka mycket hos oss, kring spelarbudget och annat. Jag tror att det är lika i de flesta klubbar, säger Agne Bengtsson.


LÄS MERWilander föreslås bli ny ordförande i HV71: "Oerhört hedrad"


– Nu var det lite positivt med vaccinet att det skulle öka till 500 000 doser i veckan eller vad det var och någon sa att nu får nog alla sprutan fram till midsommar, i alla fall en spruta. Kan det då vara folk på läktaren i september? Vad ska vi lova våra sponsorer? Jag kan inte lova sådant och det är det som är dilemmat när vi är ute och försöker sälja in oss.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)