Falk besviken efter SSK-beskedet – berättar om uppbrottet


7 april 2021

Södertälje har nyligen avslutat sin bästa säsong på länge. Men coachen Nichlas Falk fick under påskhelgen veta att han inte får fortsätta i SSK.

Ett beskt besked.

– För mig känns det konstigt med tanke på att när jag och Dennis (Bozic) tog över var det ett bottenlag. Vi har lyft det, säger Falk till HockeyNews.se.


HockeyAllsvenskan presenteras av:

Unibet – ligans huvudpartner 


Klassiska SSK är på väg uppåt igen efter några tuffa år i Hockeyallsvenskan. Sedan Nichlas Falk och Dennis Bozic fick ta över huvudansvaret som tränare efter Ulf Lundberg hösten 2019 har det gått åt rätt håll resultatmässigt.


Den här säsongen blev Södertälje fyra i serien. Det är den bästa placeringen på åtta år.


Men för ex-djurgårdaren Nichlas Falk blir det ingen fortsättning i SSK. Det fick han veta under påsken då han blev kallad till ett möte med sportchefen Mikael Samuelsson.


– Vi träffades på fredagen och jag vet inte varför, men han sa att resultaten går inte att komma undan, ni har gjort det jävligt bra, men jag har valt att gå på en annan tränarkonstellation nästa år, säger Falk dämpat.


Han fortsätter:


– Vi fick ta över förra året då tog vi oss från botten till den där slutspelsserien, som tyvärr blev avbruten. Vi fortsatte i samma riktning det här året också och kom topp fyra. Vi är närmare andraplatsen än femteplatsen poängmässigt.


LÄS MERTränaren bekräftar – lämnar Södertälje: ”Grymt stolt”


Som före detta center har Nichlas Falk haft extra koll på anfallsbiten.


– Forwards, som jag ansvarar för, har gjort fler mål (165) än på många många år (15) i Södertälje. Vi kommer tvåa i PP-ligan. Bättre än många lag som ska vara bättre än oss. För mig känns det självklart jävligt tråkigt med tanke på de resultat vi har presterat och de siffror vi har presterat. Jag känner väl att resultaten är en grej, och då måste det vara något annat, säger Falk.


Som vadå?


– Det jag fick var väl att vi inte hade satt grundspelet tillräckligt bra. Det tycker jag också är konstigt med tanke på att vi spelar en hockey där vi vinner matcherna. Sedan ser det inte jättebra ut i 52 omgångar. Det gör det inte för något lag. Men det är en styrka att ha ett spel som man trots lite svagare insatser vinner matcherna. För mig så känns det som att det är det som har gjort att vi har tagit oss de här stegen upp. Vi har fått spelarna att utvecklas och spela bättre och bättre hockey. Det är det som har lyft laget, säger Nichlas Falk.


Nichlas Falk får lämna SSK. "Det känns snopet", säger han efter lagets bästa säsong på åtta år. Foto: Bildbyrån.


– Om man tittar på de ledande spelarna i år så är det samma som förra året. Det är (Nick) Olesen, (Ludwig) Blomstrand, (Måns) Lindbäck och Hugo Gustafsson. De har tagit kliv i sin personliga utveckling och några av dem har till och med fått skriva på SHL-kontrakt här nu. Det går ändå åt rätt håll.


Och Falk tillägger snabbt:


– Det hade varit kul att se hur långt jag hade kunnat ta det. Det känns lite snopet.


Det låter hårt att ni inte har haft något bra grundspel?


– Ja, men det var det jag fick. De matcher som vi spelar som vi ska då spelar vi riktigt bra. Eller när saker och ting sitter, och det gör det inte alltid. Samtidigt är det som jag sa, en styrka att vinna även fast man inte spelar bra. 92 poäng är det mesta SSK har tagit sedan 2013, hehe. Det gör man inte bara på flyt.


Södertälje tog sig till det nya slutspelet i Hockeyallsvenskan. Laget jagade kvittering i den sista kvartsfinalmatchen mot Västervik och tog ut målvakten för att få in en extra utespelare. Men det kom ingen extra utespelare från SSK:s bås och Västervik dödade matchen med mål i tom kasse. Därmed föll SSK med 3–1 i matcher och säsongen tog slut.


– Det blev ett missförstånd mellan mig och Dennis. Det var det som var. Då kom det inte ut någon, det är som det är, säger Falk.


LÄS MERFalk har varit med och lyft Södertälje – hoppas på förlängt kontrakt


Nu står den 50-årige stockholmaren utan kontrakt inför nästa säsong.


– Framtiden är öppen med tanke på hur det blev i Södertälje. Jag vill fortsätta som tränare och det som känns skönt i det här, trots att jag inte fick vara kvar, så har jag ändå resultaten och siffrorna i ryggen. De kan man inte ta bort. Det hade varit skillnad om vi hade varit värdelösa och vi inte hade gjort något bra jobb. Då hade jag kanske kunnat acceptera att jag inte får vara kvar. Nu har jag de här siffrorna och det är förhoppningsvis bra för min egen del att kunna fortsätta i tränaryrket, som jag vill göra.


Falk låter hoppfull om att hitta en ny arbetsgivare.


– Det är rätt många klubbar som ska byta verkar det som. Man vet inte vad som händer i Brynäs och HV och alla de där. Jag känner att jag har en rätt bra kapacitet och tycker att jag har visat det i Södertälje.


Är det SHL som lockar dig mest?


– Visst är det det, men samtidigt, det som lockade med Södertälje var just den resan som vi eller klubben är inne på. Vi började från botten och nu har vi tagit oss hit. Det är såna utmaningar som ska locka också. Att det finns en plan för vad man vill som förening. Vad gäller den biten så är jag jävligt lojal och gör verkligen allt jag kan för att hjälpa till. Det gjorde jag både i Djurgården som spelare och här i Södertälje som tränare, säger Nichlas Falk.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.