HockeyNews
PLUS

Falk har varit med och lyft Södertälje – hoppas på förlängt kontrakt

(18348) Nichlas Falk/Södertälje SK
Johanna Lundberg/Bildbyrån

Publicerad: 6 mars 2021

Södertälje har fått ett lyft under ledning av tränarparet Nichlas Falk och Dennis Bozic.

SSK går en spännande vår till mötes, men för Falk är framtiden i klubben oklar.

– Mitt kontrakt går ut nu och jag har inte hört någonting från SSK ännu. Jag tycker att vi gör ett bra jobb och det känns som att vi har etablerat oss på övre halvan i ligan, säger Falk till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:

Unibet – ligans huvudpartner 


På lördagen tar Södertälje emot AIK i ett toppmöte i Hockeyallsvenskan. Vinst där för SSK och det skulle i praktiken vara kört för AIK att ta sig förbi 08-konkurrenten.


– Ja, så är det ju. Det ska bli spännande och väldigt roligt att se vad som kommer ut av det. AIK hade en bra form för någon vecka sedan tills tränaren sajnade nytt kontrakt, hehe. Då torskade de väl tre eller fyra raka. Men nu vann de (mot Kristianstad). AIK-matcherna är det närmaste derby vi kan komma i alla fall, säger Södertäljecoachen Nichlas Falk till HockeyNews.se.


Sedan SSK åkte hur SHL 2011 har laget som bäst blivit tvåa i Hockeyallsvenskan och kvalat uppåt vid ett tillfälle. Klubben har varit nere i Hockeyettan och vänt.


Men sedan Nichlas Falk och Dennis Bozic tog över tränaransvaret efter sparkade Ulf Lundberg den 21 oktober 2019 har Södertälje fått vittring på toppen i näst högsta ligan.


– Sedan dess har det faktiskt stadigt blivit bättre. Det är klart att Micke påverkar det också, så det känns som att vi tre har hittat någonting, säger Nichlas Falk och lyfter fram nye sportchefen Mikael Samuelsson, som har en stor del i framgången genom sitt ständigt pågående jobb med lagbygget.


Hur kompletterar ni varandra?


– Micke och Dennis är väl de som är mest lika varandra. De är impulsiva och river i. Jag är väl mer återhållsam och drar i handbromsen ibland. Samtidigt är det bra att vara impulsiv och återhållsam och jag tror att det är en bra kombination för har du två som är likadana blir det väldigt svårt för då har du bara ett ledarskap. Vi har delat ledarskap tack vare att vi är olika, säger Falk.


Nichlas Falk i SSK-båset i Scaniarinken. Foto: Bildbyrån.


När Södertälje sparkade Ulf Lundberg för ett och ett halvt år sedan var SSK sist i Hockeyallsvenskan med bara nio poäng på elva matcher.


Med Nichlas Falk och Dennis Bozic som ansvariga coacher blev det på de efterföljande 41 matcherna 72 poäng och laget slutade sjua i serien och hade häng på femteplatsen. Det var ett poängsnitt på 1,76 per match.


LÄS MERSSK sparkar tränaren efter fiaskostarten – duon tar över


Den här säsongen har Södertälje tagit 80 poäng på 47 matcher, vilket ger en topplacering med ett snitt på 1,70 poäng per match.


Nichlas Falk trivs i SSK, men har ett utgående kontrakt och hans framtid är oviss i klubben.


– Jag hoppas att jag har gjort det tillräckligt bra för att i alla fall få förfrågan om att stanna kvar. Jag har inte hört någonting ännu och blir det inte det så får man hitta på någonting annat. Men det är synd för det är en rolig resa som vi är ute på känner jag. Det började förra året när jag och Dennis fick ta över efter Uffe Lundberg och det har gått stadigt uppåt. Det skulle vara kul att se hur långt det kan gå, menar Djurgårdslegendaren Nichlas Falk som började sin tränarkarriär som assisterande tränare i Djurgårdens J20-lag.


Därefter har han varit i Huddinge och gjort en kort sväng till Almtuna, men merparten av tiden som coach har han tillbringat i Södertälje.


Nu väntar slutspurten i ligan och slutspelet om en plats till SHL. SSK har satt sig i en bra sits.


– Det är tight både uppåt och nedåt höll jag på att säga. Varje match är jävligt viktig, och det har varit så hela året, men särskilt nu när det gäller att hitta placeringar inför slutspelet. Vill det sig illa kan vi hamna utanför topp sex och vill det sig väl kan vi komma tvåa, säger Nichlas Falk.


Men SSK har visat sig ha kapacitet.


– Det var någon som sa att vi hade tagit poäng i sju av de senaste åtta matcherna (17 av 24 poäng) och det känns ju bra så klart att ha det i ryggen, men det är nu själva slutspurten är och som du säger, vi har skaffat oss ett bra läge och vi ska se till att kunna utnyttja det.


Hur ser ett drömscenario för er ut?


– Det är så klart att vinna så många matcher som möjligt, och samtidigt känna att vi har en stigande formkurva inför det som kommer. Det var inte så jättelänge sedan transferfönstret stängde och det var då truppen blev klar. Det är det här vi kommer att avsluta med. Vi får jobba med gruppen och kunskapsmässigt och taktiskt. Vi hoppas att så många bitar som möjligt tar plats. Vi känner att vi är med bra i matcherna och kan spela jättebra bitvis, samtidigt som vi kan falla ihop. Vi behöver få bort de svackorna framför allt. Svackor kommer man alltid att ha under matcher, men det gäller att ha dem så kort tid som möjligt.


Coronapandemin har påverkat säsongen mycket och Södertälje har som alla andra tacklat den så gott det går. Vissa perioder har varit mer utmanande än andra.


I början av säsongen hade SSK-lånat in NHL-kontrakterade spelare som Samuel Fagemo, Lukas Vejdemo och Evan Bouchard. Ändå var det just i starten som Södertälje hade som mest jobbigt.


NHL-lånen Samuel Fagemo och Evan Bouchard spelade med Södertälje under hösten. Foto: Bildbyrån.


– Men sedan, med hårt arbete och tålamod, så till slut släppte det loss. När vi kom in i slutet av november och i december trummade vi på riktigt ordentligt och det var jävligt skönt att hitta ett sådant flow. Jag tror vi hade sju raka och det är sådant man söker efter hela tiden. Självklart fattar vi att det inte är möjligt att gå på så, om man inte heter Timrå, men för oss var det någonting bra och något vi strävar efter.


SSK har sett över truppen kontinuerligt under säsongen och före deadline i februari gjordes de sista korrigeringarna.


– Precis som du säger så har det varit ett pusslande i stort sett hela säsongen just vad det gäller gruppen och att få ihop den. Gruppdynamiken blir ruckad när det försvinner spelare och det kommer in nya spelare, så det har varit en ständig process, men samtidigt väldigt utmanande och det känns som vi har fått bra resultat av det jobb vi har lagt ner tillsammans med killarna.


I dina ögon vilka är grundpelarna i laget?


– Vi har Måns Lindbäck som är någon form av nav i laget tillsammans med Oscar von Sivers när det gäller kontinuitet och jobba och visa vägen. Sedan har vi våra spetskillar med Nick Olesen och (Ludwig) Blomstrand och (Christopher) Bengtsson till viss del som har kommit tillbaka nu från skada. Det är de förutom Oscar som var med förra året framför allt som har dragit ett rätt tungt lass.


LÄS MERSSK hoppas att skadelistan krymper lagom till slutspelet –så är läget just nu


I slutet av januari samlade SSK-fansen in över en miljon kronor på ett par dygn för att kunna förstärka laget då målvakten Fredrik Bergvik gick skadad.


– Det är otroligt hur en sådan klubb som SSK, om man tittar storleksmässigt och jämför med de riktiga kanonerna Djurgården, Frölunda, Skellefteå och allt vad de heter, att en klubb med vår dignitet kan kraftsamla tack vare supportrarna. Det är helt fantastiskt att se och det är är verkligen beundransvärt. Det ger ju råg i ryggen inte bara ekonomiskt till föreningen utan även för oss i laget att känna att vi har ett jävla stöd. Och det är grymt!


Södertälje har lånat in den välmeriterade finländske målvakten Jussi Rynnäs, som under hösten hade en tuff tid i SHL hos LHC.


– Jag vet inte riktigt vad det var som hände i Linköping, men det gick inte som han hade förväntat sig i alla fall. Hos oss har han kommit in och varit en oerhörd trygghet i vårt försvarsspel.


SSK har också lyft in SHL-meriterade centern Marcus Davidsson, som haft en tuff tid i både Växjö och Västervik i förhållande till de förväntningar han har på sig genom sin potential.


Marcus Davidsson och Leksandslånet Lucas Nordsäter har kommit in och förstärkt SSK. Foto: Bildbyrån.


22-årige Davidsson har spelat nio matcher för SSK och gjort ett mål och fem assist. Det är en poäng mer än på 23 matcher i Västervik.


– Han har varit riktigt bra. Han har haft lite stukat självförtroende, men jag tycker att han växer in i det. Han börjar lita på sig själv igen och man märker vilken bra spelare han är. Det är klass och han kommer att bli jätteviktig för oss framöver. Han har lite kvar, men jag tycker ändå att han har tagit stora kliv att komma tillbaka till den kapacitet som han har, säger Nichlas Falk berömmande.


Om Davidsson blir ännu mer bekväm finns det förstås ännu mer att hämta.


– Vi försöker uppmuntra och ge honom förtroende och se till så att han kan växa. Rent poängmässigt har han ju startat bra i SSK. Det är en trygghet för honom även om vi inte förväntar oss att han ska upp i någon poängligatopp. Det är ändå bra för hans eget självförtroende att han kan känna att han är med och bidrar offensivt. Defensivt har han blykoll. Det kommer att bli viktigt också. Han är en sådan som man kan lita på i det defensiva.


Ni fick mäta er nyligen med Timrå. Är det laget som kommer att ta klivet till SHL eller finns det faktorer som gör det möjligt för er?


– Timrå är laget man ska slå för att ta sig upp. Vi kände på dem, precis som du säger, och vi hade 4–1 inför sista perioden och känner att vi kan spela med dem. Sedan är de tunga och har riktig kvalitet över fyra femmor och är svåra att stå emot. Men när man kommer in i ett slutspel och hamnar i ett underläge i en eller två matcher, då spelar inte sådant någon roll. Det gäller att komma in i stimmet. Om allting klaffar för dem är de väldigt bra. De är helt klart en storfavorit till att gå upp, men det är lång väg att vandra. Det finns, som tur är för oss andra lag, ett par bulor på vägen för att kunna vara där och jävlas lite med dem, säger Nichlas Falk.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS