16-årige HV71-backen får chansen i kvalet – duon kan bli borta länge


6 april 2021

Brynäs har bytt tränare inför kvalet. HV71 har sina egna bekymmer.

Backarna Matt Donovan och Johannes Kinnvall kan bli borta längre än befarat. Så 16-årige Hugo Fransson ser ut att halka in i kvalstriden.

– Han är med på sju backar, säger HV-tränaren Stephan Lundh till HockeyNews.se.HV71 har förberett sig noga och relativt länge inför det kval som börjar i Gävle på tisdagen. Det är exakt 26 år efter det att HV71 vann sitt första SM-guld borta mot Brynäs i Gavlerinken.


Nu är det andra tider och en plats i SHL står på spel för lagen som möttes i SM-final för bara fyra år sedan. Det HV71 vet om sina förutsättningar är att tre ordinarie backar saknas i match ett mot Brynäs. Jordan Murray har en match kvar på sin två matcher långa avstängning.

Dessutom saknas de skadade backarna Matt Donovan och Johannes Kinnvall. Hur länge de kommer att bli borta kan inte HV71:s huvudcoach Stephan Lundh säga.


LÄS MERTunga avbräck i HV71 inför första matchen mot Brynäs i ödeskvalet


– Det vet vi inte, det är lite dag för dag. Nu till den här matchen är de inte med. Troligtvis inte fredag heller, säger ”Lillis” Lundh till HockeyNews.se.


Matt Donovan har inte spelat sedan den 11 mars och tros missa HV71:s inledning av kvalet mot Brynäs. Foto: Bildbyrån.


Med andra ord finns det en överhängande fara att både Donovan och Kinnvall kan bli borta från stora delar av ödeskvalet. Även forwarden Max Wennlund (hjärnskakning) är ur spel.


Därför finns 16-årige backen Hugo Fransson med HV:s lag till bortamatchen mot Brynäs. Tranåsfostrade Fransson har spelat tre SHL-matcher.


– Han är med på sju backar. Sedan hur vi kommer att använda backarna, det får vi se. Hugo har gjort det fantastiskt bra. Nu är det klart att det blir lite mer krydda i grytan så vi får se hur vi gör. Det handlar inte om att försöka utveckla eller utbilda utan det handlar om att vinna, säger Stephan Lundh.


Sedan en tid tillbaka har HV71 kallat hem spelskicklige JVM-backen Hugo Andrae från sin utlåning till Västervik och Niklas Arell har återhämtat sig efter covid-19.


– Han är bra och har fått lite matchträning i benen. Han ser bra ut, säger Lundh om Arell, som var sjundeback i den sista grundseriematchen mot Linköping i lördags.


HV71 och övriga hockey-Sverige har följt de senaste dagarnas dramatik i Brynäs som har sparkat tränarna Peter Andersson och Viktor Stråhle och bytt ut dem mot SHL-debuterande tränarna Josef Boumedienne och Nils Ekman.


– Det har vi sett. Ganska oundvikligen, men jag bryr mig inte någonting och det är inte min grej. Jag vet ju ingenting om det och det får de sköta. Jag tycker att vi har nog med vårt. Det påverkar inte någonting av det som vi har i fokus, säger HV-tränaren Stephan Lundh om Brynäs aktioner.


LÄS MERBoumedienne ska rädda Brynäs: "Som att gå in i spökhuset på Gröna Lund"


SHL-kvalet skulle ha spelats med två hemmamatcher först för Brynäs och sedan två hemmamatcher för HV71, men spelordningen har ändrats så att lagen spelar varannan match hemma och varannan borta.


– Du får nog fråga ligan för vi fick bara reda på att det var så här. Jag har inga större åsikter om det. Men det känns lite skevt att spela tisdag och fredag uppe i Gävle. Det är rätt många dagar och med tanke på corona och hela köret är det nog rätt bra det här upplägget, tycker jag, säger HV-tränaren.


– Så länge det är lika för båda lagen är det egentligen ingen större grej att bry sig om. Jag tycker det här är helt okej och nog det bättre alternativet.


HV71 kommer till första kvalmötet med Brynäs efter att ha besegrat Linköping och därmed också brutit en elva matcher lång förlustsvit. 5–3-vinsten mot LHC innehöll bra saker och bland annat två mål i powerplay.


– Självklart, en seger är alltid det bästa betyget. Sedan tycker jag att saker som vi har pratat om och tränat på, det kunde man se stundtals. Det kändes bra. Vi vill förstärka saker som vi gjorde bra och som vi tror att vi kommer att ha nytta av, säger Stephan Lundh.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.