Djurgården kan bli slutspelsklart ikväll: "Vi kan utmana de bästa"


31 mars 2021

STOCKHOLM. Djurgården kan bli helt klart för SM-slutspelet ikväll.

Men frågan är vad laget kan åstadkomma i en eventuell åttondelsfinal.

– När vi väl spelar vår bästa hockey tror jag vi är en farlig motståndare för de flesta lagen i serien, säger sportchefen Joakim Eriksson till HockeyNews.se.


SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson ställde in målet att laget skulle bli bland de sex bästa och ta sig direkt till SM-kvartsfinal.


Så blev det inte. Djurgården har spelat klart sina 52 matcher och kan som bäst sluta på nionde plats i tabellen. Om Brynäs tappar poäng hemma mot Växjö på onsdagskvällen är Djurgården i praktiken klart för åttondelsfinal. Då krävs det att Linköping vinner med 20–0 borta mot HV71 på lördag för att stockholmarna ska missa åttondelen.


Djurgården avslutade grundserien med två hemmaförluster mot Linköping och Färjestad. Då såg det mörkt ut att nå åttondelsfinal. Men efter LHC:s 7–1-förlust hemma mot Luleå i måndags är läget helt plötsligt mycket ljusare...


För Djurgårdens del har säsongen inneburit en jakt på jämnhet. Sportchefen Joakim Eriksson menar att det är nyckeln till topprestationerna.


– Det är väl det som är vår utmaning, att både i matcher göra mer konsekventa prestationer över 60 minuter och också över flera matcher i rad. När vi väl spelar vår bästa hockey tror jag vi är en farlig motståndare för de flesta lagen i serien, säger Eriksson till HockeyNews.se.


Djurgården avslutade grundserien med två förluster på Hovet, bland annat mot Färjestad, i lördags. Foto: Bildbyrån.


När huvudcoachen Robert Ohlsson summerade sitt lags grundserie kom han fram till att Djurgården gjort för få mål och släppt in för många. Med andra ord inte varit tillräckligt bra på det ishockey går ut på.


LÄS MERVar det Robert Ohlssons sista match i Djurgården?


Gräver man djupare och analyserar lite mer ingående finns det naturligtvis väldigt många fler faktorer bakom det faktum att Djurgården inte nådde en topp sex-placering.


Djurgården valde medvetet en strategi under coronapandemin där man drog ner på utgifterna.


– I maj tog vi ett tidigt beslut om att dra ner spelarbudgeten med drygt tio procent. Vi var väl en av få föreningar som kanske gjorde det, vilket gjorde att vi kom in i säsongen med en ambition att starta med många av våra unga spelare och sedan addera spelare längs resans gång om de ekonomiska förutsättningarna fanns, säger Eriksson.


Djurgården har stött på fler motgångar i form av skador.


– Vi fick ganska fort Anton Hedman skadad med en hjärnskakning och vi blev någon spelare ytterligare kort vilket givetvis påverkade våra säsongsförberedelser, men jag tycker ändå att vi inledde spelmässigt helt okej i SHL även om vi kanske inte fick resultaten i den utsträckning vi önskade. Så vi adderade, (Tobias) Björnfot kom hem, (Bobby) Nardella kom in och (Dominik) Bokk och (Rhett) Rakshani kom in ganska fort under hösten, säger Eriksson.


NHL-lånen Björnfot (Los Angeles) och Bokk (Carolina) har återvänt till sina klubbar. Björnfot har gjort tre assist på 18 NHL-matcher för Los Angeles medan Bokk har stått för fyra mål och fyra assist för AHL-laget Chicago Wolves i AHL. I Djurgården blev det bara två mål och en assist på 20 matcher och Bokk hade svårt att platsa.


Backen Nardella – Djurgårdens poängkung – och Rakhshani har betytt desto mer.


– Vi fick den förändring och den förbättring som vi önskade och låg väl ganska bra i fas någonstans runt nyår. Sedan hade vi till följd av förskjutna matcher väldigt tajt. I januari spelade vi klart flest matcher av alla lag i SHL. Tre matcher i veckan och där (Jacob) Josefson och (Sebastian) Strandberg gick sönder samtidigt. Då hade vi inte riktigt möjligt att parera det i lagbygget där och då. Eftersom vi hade mycket matcher kanske vi inte hade kraften att kriga hem tillräckligt mycket vinster så vi hamnade i en lång förlustsvit där som tog säsongen i en riktning som vi inte riktigt hade önskat eller planerat, säger Eriksson.


Bobby Nardella gjorde 33 poäng i grundserien och blev med det en av Djurgårdens bästa backar i SHL genom tiderna. Foto: Bildbyrån.


Josefson och Strandberg har varit grundbultar som toppcentrar.


– Sedan lyckades vi addera (Ryan) Stoa och (Marc-André) Gragnani och vända den trenden och har väl försökt hitta tillbaka till det spelet vi hade i november december utan att fullt ut lyckas under avslutningen av serien.


Så var står ni nu?


– Jag känner väl att vi är ett lag som har visat höjder i vårt spel där vi kan utmana de bästa lagen i serien. Samtidigt har vi under grundserien, annat än i november december, inte visat det över en längre tid, uthålligt konsekvent, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson.


***


Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.