HockeyNews
PLUS

Coronautbrott under SM-slutspelet – då tvingas laget lämna walkover

(14823) Agenter och NHL-scouter stoppas/Hemlin
Bildbyrån

Publicerad: 31 mars 2021

FacebookXWhatsApp

SM-slutspelet är planerat att starta nästa vecka och då finns det inte längre tid för att skjuta upp matcher i händelse av nya coronautbrott. Kvalet kommer däremot att hanteras annorlunda.

Så här löser SHL guldjakten, enligt uppgift till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


På måndag den 5 april börjar årets SM-slutspel med åttondelsfinalerna. Grundserien har blivit framskjuten med flera veckor på grund av coronapandemin och spelprogrammet har gjorts om så att lag som har drabbats av utbrott av covid-19 har kunnat stänga ner sin verksamhet för att hinna friskna till efter sjukdom.


Men när SM-slutspelet dras igång kommer det inte längre att finnas tid att skjuta upp matcher i samma omfattning som man har gjort i grundserien. Om lag drabbas av så omfattande coronautbrott att de inte kan spela kommer de att bli tvingade att lämna walkover i den aktuella slutspelsmatchen, enligt uppgift till HockeyNews.se.


– Jag vill inte bekräfta det. Vi kommer att kommentera det här inom kort, säger SHL:s sportchef och vice vd Johan Hemlin.


Så i praktiken kan ett lag åka ut ur SM-slutspelet på grund av coronasmitta i laget. Att återhämta sig från ett coronautbrott kan ta 10-12 dagar och i slutspelet ligger spelprogrammet fast.


Skellefteå och Luleå ligger fyra och femma i SHL-tabellen och kan komma att mötas i SM-kvartsfinalen. Foto: Bildbyrån.


Om ett lag skulle vinna sin kvartsfinal med 4–0 i matcher kan det finnas en chans att återhämta sig i tid för SM-semifinalen, men kan även där tvingas att lämna återbud till någon enstaka semifinalmatch i början på slutspelsserien.


Om något lag skulle drabbas av smitta precis inför åttondelen och tvingas lämna walkover kan det laget ersättas av lag elva i SHL-tabellen. Lag elva står som reserv i 48 timmar innan SM-slutspelet inleds.


Om båda lagen i en slutspelsserie drabbas av omfattande coronautbrott går det lag vidare som leder matchserien om man har kommit en bit in i den. Om coronasmittan slår till precis i början av matchserien och lagen inte kan spela vidare går laget med bäst placering i grundserien vidare till nästa runda.


LÄS MERSHL-chefen om täta spelschemat – och att avgöra matcher på walkover


HV71 är redan klart för kvalet för att hänga kvar i SHL. Kvalet spelas i bäst av sju matcher där segraren stannar kvar i SHl medan förloraren flyttas ned till Hockeyallsvenskan.


Om något av kvallagen skulle drabbas av ett coronautbrott mitt i matchserien kan SHL skjuta upp matcher så att kvalet kan spelas klart. Kvalet påverkar enbart de två inblandade lagen och playout-serien inleds tisdag den 6 april.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)