HockeyNews
PLUS

SHL-chefen om täta spelschemat – och att avgöra matcher på walkover

(18584) Växjö-Färjestad/Hemlin
Bildbyrån

Publicerad: 19 mars 2021

FacebookXWhatsApp

HV71 och Malmö har frisknat till och är spelklara. Men både Färjestad, Linköping och Växjö har problem med coronasmitta i laget för tillfället.

SHL har justerat spelprogrammet och förlängt säsongen och till och med skaffat sig möjligheten för att avgöra matcher med walkover om de inte har någon betydelse i sista omgången.

– Det är inget vi planerar för, men konstaterar att den möjligheten finns, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Malmö spelar derby mot Rögle på fredagen efter sitt senaste coronautbrott. Pandemin har vållat stora bekymmer för SHL-lagen, men ligan är fast besluten om att fullfölja säsongen.


Malmö har nu sju matcher inplanerad till den 31 mars som är sista dagen för grundserien. Då ska även Malmö-Växjö flyttas in i spelprogrammet eftersom den har blivit framskjuten.


Rörigt? Det är möjligt. Men för SHL:s sportchef och vice vd Johan Hemlin verkar ingenting vara omöjligt.


– Alla klubbar har ett schema där man ser hur alla matcher ligger. Sedan har jag ett schema som försöker vara steget före, säger Hemlin till HockeyNews.se.


Färjestad och Växjö, som nu har covid-19 i laget, har bommat igen den senaste tiden och bara de som är friska har kunnat träna hjälpligt. Linköping har tagit sig igenom en ny omgång av coronasjuka i laget.


– Om inte Växjö kommer igång som planerat, vad händer då? Om inte Färjestad kommer igång som planerat på torsdag mot Skellefteå – vad händer då? frågar sig Johan Hemlin.


Och då är det som sagt han som ska sitta inne med svaren.


– Vi avvaktar lite så när det gäller omstarten som de har lite längre in i veckan. Vi tar en kontakt på måndag och då närmar det sig beslut om den veckan, men det löper på enligt plan.


Lagen får tidigt information när det gäller matchflyttar och nya speldatum så att de kan förbereda sig så väl som möjligt.


– Härom dagen när vi gick ut med att Brynäs-Örebro skulle spela (i tisdags) så visste lagen om det sedan tidigare. Klubbarna har koll och vi portionerar ut det officiellt i omgångar. SHL har ytterligare ett scenario i det schema som vi sitter med och det har att göra med att en flytt kan påverka så att man måste göra en annan flytt. Man måste se helheten.


Malmö har repat sig efter en ny omgång av covid-19 och är redo för spel. Färjestad hoppas på spel igen torsdag 25 mars. Foto: Bildbyrån.


Aftonbladet var först med att berätta härom dagen att SHL under hösten var i kontakt med Svenska ishockeyförbundet för att kunna ta sig en del friheter i slutet av grundserien.



Matcher utan betydelse kan komma att avgöras med walkover. Det innebär att ett lag inte behöver spela en match, men förlorar den i så fall med 3–0.


– I grunden ska givetvis alla matcher spelas och det planerar vi att göra. Men vi har sedan ett antal månader tillbaka ritat upp olika scenarion för Hockeyförbundet. Där kan ett scenario vara att det ligger en match på slutet som inte har någon betydelse för streckstriden. Oavsett om det ena eller andra laget vinner så har det ingen påverkan och en sådan match, i det läget, kan man tänka sig att använda walkover. Det är helt godkänt och klart.


LÄS MERSHL-programmet tål inte fler coronautbrott – SHL-chefen om läget


Hemlin igen:


– Det är viktigt att påpeka att det inte kan ha någon sportslig påverkan.


Han fortsätter:


– Om det finns någon annan match som ligger och släpar, och som är viktig för en tabellposition, men som inte påverkar slutspelet så är det samma läge där. Det har vi fastställt sedan månader tillbaka att den möjligheten finns. Det är inget vi planerar för, men konstaterar att den möjligheten finns.


Hypotetiskt skulle åttondelsfinalerna kunna sätta igång den 27 mars, vilket har varit det planerade datumet, parallellt med att bottenstriden i SHL:s grundserie spelas färdigt.


De fyra bottenlagen i SHL möts i den sista omgången den 31 mars: Oskarshamn-Brynäs och HV71-Linköping.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)