HockeyNews
PLUS

Nye sportchefens strategi: ”Ingen hemlighet att Kambua-dagarna är över”

(18717) Daniel Stolt / Kalmar
Bildbyrån

Publicerad: 28 mars 2021

Han har meddelat den gångna säsongens tränare att det kommer bli en annan röst i båset kommande säsong. Nu står Daniel Stolt redo att sätta sin egen prägel på Kalmar HC.

– Förändringar kommer det att bli, säger han till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Efter en ganska turbulent tid där han hamnade snett när IK Oskarshamn snubblade upp i SHL och efter att ha tvingats lämna den föreningen tagit närmare ett års paus från hockeyn är Daniel Stolt tillbaka i Hockeyettan.

Den tidigare så framgångsrike sportchefen i Vimmerby har tagit över posten som lagbyggare i Kalmar HCs nysatsning och är redo att göra nya avtryck.

– Jag kommer väl att titta mycket på hur vi byggde verksamheten i Vimmerby, det har ju uppenbarligen fungerat rätt så bra. Det handlar mycket om utveckling och driv och de här bitarna som vi kom långt på i Vimmerby och som jag vill ta in här och samtidigt få en miljö där de tävlar varje dag och känner att det spelar ingen roll om det är is eller gym, konstaterar Stolt.

Det första draget från den nye sportchefen som kommunicerats utåt är att tränaren Andreas Holfelt inte kommer att leda laget kommande säsong. Kalmar kommer att gå vidare med annat alternativ.

– Det är att sätta en egen prägel så klart, det är inget mot Holfelt eller så där, utan det är mer sättet som jag vill jobba på som kanske blir lite annorlunda, säger Stolt.

Har du någon tilltänkt ersättare?
– Det finns ett par namn som vi snurrar kring och tycker är intressanta. Inget är hundra procent klart, men vi har förhoppningar om att det ska landa i något av de här namnen.

Andreas Holfelt kommer inte bli kvar som tränare i Kalmar HC kommande säsong. Foto: Bildbyrån


Kommer bli förändringar

Den första tiden har annars mest gått åt till att skaffa sig en uppfattning om den gångna säsongens trupp och vad som behöver justeras.

– Jag har suttit och tittat och även fått input utifrån av folk som har god insyn. Samtidigt som jag har tittat på ett gäng matcher och jag ser vissa bra grejer, vissa lite mindre bra grejer.

Vad ser du har saknats i Kalmar?
– Som jag ser på årets lag ser jag en lagdel som sticker ut positivt och kanske då andra lagdelar som inte sett lika bra ut helt enkelt. Jag skulle väl säga att laget saknar kanske vissa delar, vissa spelare och vissa spelartyper i vissa lagdelar i min värld.

Det har varit lite framtungt...
– Det skulle man kunna säga ja. Du är något på spåren där...

Hur stora delar av truppen tror du att du behåller?
– Svårt att säga, men förändringar kommer det att bli.


Järnkoll på östra serien
När Daniel Stolt etablerade sig som sportchef i Vimmerby mellan 2015 och 2019 var han framgångsrik med att hitta utvecklingsbara spelare där inte särskilt många andra tittade. Det är ett koncept han tänker sig att fortsätta utveckla i Kalmar.

– Det är väl alltid så jag har försökt att jobba, det är många av de här spelarna som jag har haft i Vimmerby som väl varit talanger, men inte haft ögonen på sig. Det kan bero på olika saker, men tittar man på Hampus Harlestam, Jesper Kokkonen, Pontus Näsén, Mattias Wigley, Linus Lundin, det är ändå spelare som man har plockat från betydligt mindre klubbar, som man ser en potential i och som man tror kan blomma ut i rätt miljö. Det är klart att det kommer fortsätta så. Det är ingen hemlighet att Kambua-dagarna i Kalmar är över och det gör väl kanske inget.

Du fortsätter ha järnkoll på Hockeyettan östra...
– Det har jag haft innan i alla fall, det kanske jag har fortfarande, skrattar Stolt. Det är fortfarande så att östra är ju östra, där kan man hitta grejer om man är ute tidigt och på rätt plats. Östra är en intressant serie just av den anledningen att det kanske inte är den mest bevakade serien och det finns faktiskt duktiga hockeyspelare däruppe som kan vara i helt fel miljö om jag ska vara ärlig. När jag tog Hampus Harlestam från Hammarby, han såg ut som en NHL-spelare bland de där killarna han spelade med och man kände direkt att han ska inte vara här.

Vad är målbeskrivningen du har fått av klubben?
– Mitt uppdrag är att ta Kalmar framåt, men det får klubben kommunicera ut själva när de vill. Jag har fått en tydlighet av dem, men det är upp till dem att kommunicera ut, det låter jag dem göra från styrelsen och högre ort så att det kommer rätt väg.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här

* * *

Intressant?! Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS