HockeyNews
PLUS

Spaningar från RBK-LIF: ”Inget snack – Leksand kan gå hela vägen”

(18698) Mirco Müller
Bildbyrån

Publicerad: 25 mars 2021

FacebookXWhatsApp

ÄNGELHOLM. Leksand förlängde sin segersvit till sju raka vinster i toppmötet mot Rögle, efter att ha vunnit med 3–1. 
Här är de spaningar HockeyNews.se:s reporter, Mattias Persson gjorde under matchens gång. 

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey


Leksand kan gå hela vägen – inget snack 


Inför jul var det inte särskilt många som hade med Leksand som en utmanare till SM-guldet, men i takt med att laget hittat sin identitet och fått igång sin ”secondary scoring” är man nu med i snacket i högsta grad. Dalalaget har toppat formen precis lagom till slutspelet och har alla ingredienser som behövs för att vara med och utmana, sedan både Carter Ashton och Mirco Müller växt ut till succévärvningar. Man har en förstakedja av toppklass, en andralina som kommit igång och därtill en fjärdekedja som skapar energi och kan stänga ner motståndarna. Det enda frågetecknet är om Janne Juvonen orkar vakta kassen hela slutspelet, för utan honom kan det bli tungt. Det mesta talar dock för att han pallar trycket, i och med att tränarstaben låter honom få den rehabilitering han behöver inför matcherna. I mina ögon är det inget snack – Leksand kan gå hela vägen så som man spelar just nu. 


Leksand ser ut att ha väldigt roligt ut just nu. Foto: Bildbyrån

Spelar inte som ett topplag


Två raka förluster blev till tre för Rögle och inte såg spelet så mycket nämnvärt bättre ut än den senaste tidens insatser. Just nu är det alldeles för många frågetecken för att Rögle ens ska vara med i snacket om guld. Idag gav man bort tre mål på rent slarv, som Adam Tambellini vid 1–1 målet, Samuel Jonsson vid 2–1 målet och Christoffer Rifalk vid 3–1. Det är för tamt i närkamperna och ansvaret läggs över på någon annan, samtidigt som det offensiva spelet lyser med sin frånvaro. Spelar man så här finns det risk att man åker ut redan i en kvartsfinal. Någonstans finns nivån där, det har vi sett tidigare under säsongen, frågan är om man trycker på knappen och hittar tillbaka till den när det väl är dags?


Börjar visa sin toppklass


Den schweiziske NHL-meriterade backen Mirco Müller hämtades in till Leksand strax innan deadline. Ända sedan dag ett har backen visat att han är en bra back, men nu börjar han visa den klass som gjort att han spelat över 180 NHL-matcher. Lång och reslig som han är så dominerar han det fysiska spelet framför mål, och han är nästan alltid på rätt plats i försvarszon. Framförallt är han enormt skicklig på att stänga ner motståndarna med klubban. Ikväll bidrog han också med ett oväntat hattrick. Det är inget snack om att han kommer bli nyttig för Leksand i slutspelet. Frågan är bara om han blir för dyr att förlänga med? 



Ligans bäste fjärdekedja?


Det är få formationer som sticker ut i positiv väg för Rögles del just nu, men fjärdekedjan med Adam Edström, Brady Ferguson och Taylor Matson gör det definitivt. De är jobbiga att möta, går rakt på mål och sätter alltid defensiven i första hand. Med sin fart och tyngd skapar de målchanser i stort sett varje byte, och även om det inte alltid resulterar i något mål så ger de energi till laget med sina byten. Det finns många bra fjärdekedjor i den här serien, men jag undrar om inte det här är den bästa av dem alla. 


Tveksamt domslut 


Rögle och Dennis Everberg trodde att de hade reducerat till 3–2 i början av den tredje perioden, men målet dömdes bort efter videogranskning efter att domarna ansett att Simon Ryfors stört Janne Juvonen framför mål. Men jag är inte enig där. Jonas Ahnelöv trycker in Simon Ryfors i målgården, vilket gör att han hamnar med klubban under Juvonens benskydd och således inte kan ta sig loss. Nej, i mina ögon är det ett solklart mål! Det är inte första gången den här säsongen vi har det här problemet. Dags för SHL att ta ett rejält omtag efter säsongen, så att det inte blir någon som helst tveksamhet vid dessa typer av situationer. 


Här får Simon Ryfors knuffen av Jonas Ahnelöv. Foto: Skärmdump från C More

Rögle – Leksand 1–3 (1–2, 0–1, 0–0)
Mål, Rögle:
Moritz Seider,
Mål, Leksand: Mirco Müller 3

Skott: 34-23 (13–12, 11–5, 10–6)

***

Var med och bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning. Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)