HockeyNews
PLUS

Modo diskuterar med Sundquist om nytt kontrakt: "Det ska kännas rätt"

(18501) Magnus Sundquist/Modo
Johan Löf/Bildbyrån

Publicerad: 15 mars 2021

FacebookXWhatsApp

Magnus Sundquist lyckades få stopp på raset i Modo. Nu tar klubben ny sats för att lyckas bättre nästa säsong i Hockeyallsvenskan.

Sundquist finns med som en av tränarkandidaterna.

– Mitt kontrakt med Brynäs går ut den sista april och jag sitter verkligen och tänker på framtiden, vad som ska göras. Samtidigt ska det kännas rätt, säger han till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:

Unibet – ligans huvudpartner 


Efter att ha fått sparken från Brynäs i januari 2020 kom Magnus Sundquist in som en räddare i nöden i Modo i februari 2021.


Han tog sig an uppdraget utan någon längre betänketid och framför allt utan någon som helst tvekan.


– De ville ha att det skulle styras upp och bli tydlighet sista tiden och göra det absolut bästa, och då snackar jag att rädda avtalet så att man inte hamnar i den här neddragningscirkusen som trots allt var nära att man gjorde. Det var fyra poäng till Väsby när det var Löven borta och Timrå borta och allt vad det innebär, säger Sundquist till HockeyNews.se.


Modo slutade tolva och precis ovanför kvalstrecket. Det blev 63 poäng på 52 matcher och 13 poängs marginal ner till Väsby.


Magnus Sundquist har ett målande språk och förklaringen till att ta över Modo i ett stressat och pressat läge i februari lyder:


– Jag kände att: ”Fan, det här känns spännande. Jag hade bestämt mig för att inte uppfinna någon djup tallrik. Det var bara att förenkla saker”, säger han.


LÄS MERModospelarna erbjöds riva sina kontrakt – Sundquist ställde ultimatum


Och fortsätter:


– Jag hade följt Modo en del eftersom jag var på väg hit för två år sedan innan jag gick till Brynäs. Men då föll Modos val på (Björn) Hellkvist när han valde att inte vara kvar i Oskarshamn. Därför har jag följt Modo tätt för jag hade träffat dem och allt det där.


Magnus Sundquist fick snabbt med sig spelarna på sina instruktioner om att det ska vara tydligare, enklare och rakare. Men resultaten, nja…


– Vi började inte få resultat förrän efter ett par veckor. Det var fortfarande gamla vanor och ett stukat självförtroende. Så fort det gick lite emot blev det ett flyktbeteende. Man ville helt plötsligt inte vara på is. Korta byten hos många för att man inte ville vara del av ett misslyckande. Man var rädd att misslyckas och göra folk besvikna i Örnsköldsvik och Modofans i hela hockey-Sverige. Det var ett väldigt mentalt stukat gäng. Det såg jag.


Ett fysiskt och mentalt stukat Örnsköldsviksgäng lyckades bromsa fallet några omgångar före slutet av grundserien.


– Det fanns ändå en vilja. De var lyhörda, de lyssnade. Tränade fruktansvärt bra och ville så väl. Jag trodde stenhårt på det. Och lyckades väl få dem att tro och ge dem självförtroende och ett mycket enklare, rakare spel.


Modo räddade säsongen och sig själva genom att vinna dubbelmötet med Björklöven för tio dagar sedan. Foto: Bildbyrån.


– Vi förlorade några matcher. Västerås hemma vann vi 6–1. Vi leder 4–0 hemma mot Mora och kör över dem totalt, men så gör de två mål och så kommer rädslan tillbaka och de vänder och vi förlorar 6–5. Åker till Mora igen veckan efter i dubbelmöte och är klart bäst mot Mora i båda matcherna, halva matcherna. Men så fort det börjar bli något mål emot kommer ångesten och rädslan.


Inför dubbelmötet med Björklöven den 6 och 7 mars var läget skrynkligt.


– Då fick vi prata igenom det. Jag sa det: ”Vad kan hända? Ni har förlorat så många matcher i år. Det är en hockeymatch. Vad händer om vi förlorar? Vi kommer att vakna upp nästa morgon. Det är hockey. Ni kommer att andas. Ni kommer att gå till jobbet. Ni kommer att äta och prata med era och nära kära. Så nu gör vi något ingen jävel har räknat med sa jag när vi hade dubbelmöte med Löven och sedan Timrå och allt det här.


Magnus Sundquist fick respons direkt på sitt tal till spelarna.


– Jag såg hur, jag vet inte. Det såg ut som de växte flera meter. Sedan den dagen har spelet suttit klockrent, till och med igår mot Karlskoga när vi förlorade med 4–0. Vi vinner puckinnehavet 55–45, sedan är de hetare framför mål. Vi förlorar med 4–0, men kunde lika gärna ha vunnit den matchen med ett par mål. Tron ändrades, och spelet, och de kände sig mycket tryggare i egen zon. De följde med jättebra i anfallszonen och det blev ett snabbare spel. Inget krångligt, det som är jävligt modernt, att man ska spela sig ur press över hela banan. Har man inte folk till det gör man i min värld inte så och hänger med i modeflugan. De brukade mindre energi och lyckades med tro och tydlighet i spelet vända det här. Jag har sett en otrolig glädje i spelarna och faktiskt hela klubben efter det här.


Men det har funnits stunder under den dryga månaden med Modo där även Magnus Sundquist har funderat djupt över det akuta läget.


– Jag tror att jag sa till någon vän att jag såg ett karaktärslöst lag, men jag har fått ta tillbaka det, för det handlar inte om karaktär. Det handlar om rädsla. Ångest att förlora. Rädslan att förlora är större än att våga vinna. Det har man ju hört någon gång. Men rädslan att göra folk besvikna. Rädslan att kanske vara med och spela kval med Modo mot division ett. Alla de här spökbilderna såg jag. Men ett karaktärslöst lag var det inte. Det var en ångestfylld grupp med stor press som de av någon anledning har fått på sig av någon eller några inför säsongen. Kanske var det fjolårets klasslag och nu 17 nya, att ersätta de andra och det ska vara på samma nivå. Och så lite turbulent på tränarrekryteringen. Många bäckar här och där. Men karaktären fanns där, säger Sundquist.


Det har varit ett tungt år med många förluster. Men nu kan Modo och Alexander Ytterell börja blicka framåt. Foto: Bildbyrån.


Modo började med Ville Nieminen som huvudtränare innan Pär Styf fick ta över. Efter 36 omgångar hade Modo ett poängsnitt på 1,17.


Under Magnus Sundquist tog Modo 1,31 poäng i snitt på 16 matcher och det var mer än tillräckligt eftersom bottenlagen Väsby och Kristianstad har haft det ännu jobbigare.


Finns grunderna för att Modo ska kunna göra en bättre säsong den som kommer?


– Jag tror så här. Jag tror inte att laget skulle upprepa förra årets succé. Det var ett klasslag förra året och det klickade med allt. Med det här laget, som är ett bra lag, så är det inte på vissa positioner detsamma. Men absolut en playoffplats om man hade fått agera som man gör nu och efter sin kapacitet, säger Sundquist.


– En annan sak med Modo som man inte får glömma är att laget har varit otroligt hårt drabbat av skador. På backsidan med (Tobias) Viklund, (Jesper) Dahlroth, (Frank) Corrado. Det är bärande topp tre-fyra backar som plötsligt var borta. Då kommer en sjätte-sjunde in på en tredje-fjärde och sedan ska du in med juniorer. Det är heller inte optimalt i ett redan stukat läge mentalt. Det var fler aspekter än bara sportsligt.


Magnus Sundquist håller nu på att släppa den säsong som precis avslutats.


– Jag önskar att man hade fått längre tid på sig för då hade Modo blivit livsfarligt i playoff eller play-in. Det är jag helt övertygad om.


Han diskuterar nu med Modo för att se om det finns förutsättningar för honom att fortsätta som huvudtränare i klubben.


– Jag har pratat med dem och de är intresserade att vi sak fortsätta jobbet vidare. Samtidigt som det säkert är ett par till kandidater aktuella. Det ska det vara, säger Sundquist.


Enligt Hockeypuls finns även Västerviks Mattias Karlin och Timrås Fredrik Andersson med som tränarkandidater och båda har stark Modokoppling.


– Jag tror att vi alla tränare har för- och nackdelar. Alltså bra eller dåliga sidor som alla människor har och då menar jag det att man ska hitta vad som är bäst för Modo här och nu, säger Sundquist.


Modo och Magnus Sundquist har lite att fundera på nu när säsongen är över för Öviks hockeystolthet. Foto: Bildbyrån.


– Jag har sagt till ledningen och jag har sagt till alla att kravbilden måste höjas markant. Då menar jag på dem som kommer hit. Att få representera Modo, som är en av de anrikaste klubbarna i Sverige, ihop med många andra så klart, då ska man ha en kravbild på förberedelser och när man är här i den dagliga verksamheten, och då menar jag hela vägen upp, det tror jag att de som har följt Modo i många år är eniga om. Där får man inte tumma.


Sundquist igen:


– Det är också det spelarna ropar efter. Det vet jag. De har verkligen varit glada för den här tiden. Vissa saker är inte uppe till diskussion och så vill många ha det.


Hur mycket har du hunnit skaffa sig en bild av juniorsidan och om det finns en röd tråd upp till A-laget?


– Det jag har sett är att det finns fantastiskt många talanger. Vi har haft en del uppe här. Theo Jacobsson igår. (William) Strömgren, (William) Wallinder, (Hugo) Styf. Det finns. Herregud, det finns fantastiska hockeyspelare.


Sundquist har hunnit knyta en del band under sin tid i Övik.


– Det har varit jäkligt kul att träffa och prata med juniortränarna. Vardagligt chitchat. Som A-lagstränare är du inte bara A-lagstränare utan lite ambassadör när du är ute och träffar andra. Jag har hunnit prata med en hel del utan att suttit och pratat direkt hockey. Jag har pratat med många om fysträning och hur det har bedrivits och hur man vill att det ska göras.


Men hur var det med den där kravbilden?


– Kravbilden i föreningen har inte varit dålig, men det tar två, tre, fyra, fem år att hitta den identitet man vill ha och tvätta bort ovanor. Och gå från okultur till det blir kultur. Modo har ju en fantastisk kultur. Vilka spelare som har gått här igenom. Man måste se till vad som gjorde Modo så framträdande då och därför menar jag att kravbilden om man kommer hit som svensk eller import så krävs det här för att det är Modo.


Han förtydligar:


– Tar man in importer ska man ha uppföljande samtal. Man sajnar dem i april, nu säger jag inte att man har gjort det, men många gör det felet att man sajnar dem i april-maj och så hämta man dem på Arlanda i slutet på juli. Men det ska vara en tydlig kravbild på vad man förväntar sig i Modo. När det gäller träningar, föreberedelser, off ice, i allt. Tydligheten ska vara klar när man kommer till Modo och att man har köpt det, annars ska man inte komma hit. För mig är det sunt jäkla förnuft. Därför ska kravbilden höjas. Sedan ska man ha en bra fingertoppskänsla för det dagliga, men det är en annan sak.


Brynäs har haft Magnus Sundquist på sin lönelista och kommer att ha det i ytterligare sex veckor. Och nu återstår att se om han får fortsätta i Modo.


– Mitt kontrakt med Brynäs går ut den sista april och jag sitter verkligen och tänker på framtiden, vad som ska göras. Samtidigt ska det kännas rätt, säger Sundquist.


– Jag har en hel del frågor från utlandet. Jag har mina två barn i Köpenhamn och har min bas i Tingsryd, där jag bor. Man är hockeytränare, liksom. Det finns intresseförfrågningar och är jätteintressant. Det är ännu inget konkret. Det finns många kompetenta tränare och inte lika många bra jobb.


Det hade kunnat bli en annan svensk klubb i vintras innan Modo kom in med en förfrågan i februari. Men det avfärdade han abrupt.


– Jag tyckte inte att det fanns substans. Ingen plan. Så det orkade jag inte med, om man säger så.


Hur långt fram är du och Modo?


– Jag tror att de tar beslut den närmaste veckan eller två. Efter det bör det väl bli mer detaljerat snack med den de vill gå på. Jag kommer att vara här den här veckan ut och ha spelarmöten och säga tack och hej till alla fantastiska medarbetare man har haft. Det är helt skjut imponerande hur man vill Modo väl. Sedan åker jag söderöver och får ta det därifrån, säger Magnus Sundquist.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)