HockeyNews
PLUS

Daniel Widing om beslutet att lägga av: ”Fick verkligen ett ”wake-up call”

(18377) Daniel Widing
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 8 mars 2021

FacebookXWhatsApp

Efter totalt 603 SHL-matcher och över 20 år inom elithockeyn har 38-årige Daniel Widing nu tagit sina sista skär. 
Här berättar den mångårige SHL-profilen om beslutet, minnena under karriären, och vad han tänker göra i framtiden. 
– Jag har lite planer i pipen, säger Widing till HockeyNews.se. 

ANNONS

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey


ANNONS

Efter totalt 20 år inom hockeyns värld meddelade den mångårige SHL-profilen Daniel Widing i förra veckan att han lägger skridskorna på hyllan. 


När HockeyNews.se når 38-åringen är han i Portugal tillsammans med familjen, där han befunnit sig de senaste månaderna. 

ANNONS


Han berättar om hur tankarna gått under hösten och vintern: 


ANNONS

– Jag har väl hållit lite på det då jag känt att jag velat marinera det lite själv. Det har växt fram under hösten och vintern och det är lite som jag sa i den där podden (Släpp Sargen), att jag haft lite tankar på att fortsätta och kolla vad som fanns, men sen kände jag inte att det inte var något intressant. Det kommer ett liv efter hockeyn också och jag var ändå nöjd med mina 20 år jag fick göra. Man kan inte alltid få vad man vill, säger han. 


Tanken var från början att fortsätta även den här säsongen, men när coronapandemin slog till med full kraft i fjol och hockeyn tvingades att stänga ner började han fundera på om det var värt det. 

ANNONS


– Jag fick verkligen ett ”wake-up call” när vi mötte Frölunda borta i sista omgången förra säsongen och det inte var någon publik. Det var inte så roligt. Frölunda gjorde mål efter 25 sekunder och gör de det så kör de ju över lagen oftast. Det blev mål, men det kändes som en träningsmatch. Det tog nog också över ganska hårt i beslutet att sluta, säger han. 


ANNONS

Förra säsongen blev det en kort sväng i både Luleå och Djurgården. Säsongen dessförinnan startade han med Djurgården, för att sedan avsluta i Rögle. 


De många flyttarna fram och tillbaka mellan olika klubbar under de sista åren har också spelat in i beslutet, menar han. 

ANNONS


– Ja, men hundra procent. Som jag sagt tidigare så trivs jag nere i Skåne och hade det varit Rögle hade jag kanske spelat tills de kastat ut mig, höll jag på att säga. Då hade jag nog kört på. Det sociala spelade in ganska mycket. Jag har ändå rört på mig ganska mycket under min karriär och hade man spelat i en eller två klubbar under hela karriären hade man kanske varit sugen på att se någonting nytt, typ Österrike eller Frankrike, men jag har ju redan sett det mesta i hockeyvärlden, säger han och fortsätter: 


ANNONS

– Det tar kraft att flytta runt, inte när man är i det, men efter säsongerna. Man tänker ”Shit, hur löste vi det där?”. Jag var uppe i Luleå i åtta veckor och sedan i Stockholm, för att sedan dra ner till Skåne och hämta familjen. ”Vad håller man på med?”, tänkte man. Samtidigt fick jag hålla på med det jag älskade och jag tyckte det var kul den sista tiden. 


ANNONS

Widing tog sina sista skär i Djurgården. Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Widing kluven om framtiden: ”Det är kanske en bra tid att kliva ur”

ANNONS


Under de totalt 20 åren som aktiv elitspelare har det blivit totalt 603 SHL-matcher och 205 poäng (119+86) i en rad olika klubbar. Bara i SHL har han hunnit representera Leksand, Brynäs, Skellefteå, Rögle, Djurgården och Luleå. 


ANNONS

Men var finns egentligen hjärtat?


– Den frågan har jag fått många gånger. Jag har en liten del av hjärtat i varenda klubb jag representerat. Jag representerade i Brynäs i nästan sex säsonger och jag fick vinna guld i Gävle, där jag är född och där finns ju en stor del. Sen har du ju Leksand, där jag också var ett bra tag. Rögle tog emot mig väldigt fint och fansen ville ju ha mig kvar även fast jag inte var i min peak av karriären, så de har också en del av mitt hjärta. Tiden i Skellefteå, som var på uppgång när jag kom dit uppskattar jag också väldigt mycket. 

ANNONS


Har du känt av att du varit en stor SHL-profil under åren som aktiv?


ANNONS

– Jag tänker inte riktigt så. Man får frågan ibland: ”Spelar du fortfarande?”, säger han med ett skratt innan han fortsätter:


– Då vet man att man hållit på länge. Men det är klart, jag var ju med när det kallades Elitserien och var med tills det blev SHL och det är väl klart att man känner sig delaktig så. 

ANNONS


Utöver spel i Sverige blev det också en rad olika utlandssejourer. Widing har hunnit med ett par år i Finland, en kort sväng i Nordamerika, ett år i Schweiz, samt en säsong i den tyska ligan. 


ANNONS

Han menar att han trivts utomlands:


– Finlandsåren när jag var ung var fantastiska. Jag åkte dit med målet att utvecklas som spelare och person och det beslutet var ju otroligt rätt att ta. Jag hade fastnat lite i Leksand och fick mycket istid i Finland, så de åren var extremt häftiga. Att sen få komma tillbaka till Elitserien, då (Michael Sundlöv, sportchef i Brynäs) köpte loss mig var ju häftigt så klart. Schweiz-åren var också häftiga, vilken härlig liga det var. Jag har trivts på varenda ställe jag spelat på, säger han. 

ANNONS


Vad är ditt bästa minne under karriären?


ANNONS

– Ja, det är ju några stycken. Men SM-guldet med Brynäs 2012, håller jag högt. Det är inte så många som får vinna under sin karriär och att ha fått göra det är jättehärligt. Sen är det ju alla människor man fått träffa under åren, det är ju också en typ av minne. Alla häftiga matcher och alla derbyn: Djurgården mot AIK, Rögle mot Malmö för att nämna några. Det är de matcherna man tänker tillbaka på. Första landskampen och första SHL-matchen också så klart, säger han och tillägger:


– Det är ganska kul, för jag fick ju debutera mot Frölunda i Scandinavium borta och fick även avsluta i Scandinavium borta. Det är lite roligt. 

ANNONS


ANNONS

Widing håller SM-guldet med Brynäs 2012 högst upp på listan. Foto: Bildbyrån

Hur tycker du att hockeyn förändrats under dina år som aktiv?


ANNONS

– Den går mycket snabbare. Förr i tiden fanns ju inte KHL och de tar ju numera väldigt många profiler som är duktiga och skickliga. Kvar här blir väl lite yngre förmågor som är på väg uppåt och inte är helt färdigutvecklade. Det har blivit lite mindre lir,  och även fast jag aldrig var någon lirare själv så älskar jag ju lirare. Jag kom ihåg när man spelade i Leksand och man fick spela mot spelare som Kristian Huselius och Niklas Andersson, de var så skickliga. 


– De senaste åren har KHL kommit in och plockat alla lirare. Sen har ju AHL börjat ta över spelarna mycket tidigare, de gjorde det ju inte förr. Då var du tvungen att ha ett bättre år i Sverige innan de plockade över dig. Hockeyn är ju fortfarande rolig så klart, men om jag får säga nånting så är det att de tar för många bra spelare från Sverige.

ANNONS


Följer du hockeyn fortsatt?


ANNONS

– Ja, jag följer hockeyn. Jag är ganska uppdaterad. Jag kommer nog att följa hockeyn ganska länge. Det kan ju bli att man håller på med något inom hockeyn till slut också även nu efter karriären. Jag har väl tagit ett litet break från allt nu för att fundera kring framtiden. 


Han har lite planer kring vad han vill göra, men har ännu inte tagit något beslut. Först väntar ett utlandsäventyr tillsammans med familjen. 

ANNONS


– Vi har alltid velat göra någonting efter karriären. Sen får vi se vad jag ska hitta på därifrån, jag har inte tänkt på något speciellt inom hockeyn så, men det kan absolut bli något inom det. Jag har ju mycket erfarenhet och dyker det upp något roligt är jag öppen för det. 


ANNONS

– Sen är jag intresserad av näringslivet också och det skulle vara intressant att göra något inom det också. Jag får se, det är ganska öppet. Jag har lite planer i pipen, säger Widing. 


Ni är i Portugal nu. Är det något sådant äventyr ni siktar på även framåt?

ANNONS


– Ja, men lite så. Lite surfing och så. Vi tänkte ju Australien och det var lite av en dröm, men nu i pandemin är det så långt bort. Europa är ändå Europa. Tjejen (Lovisa) kan jobba från distans härifrån och de är ganska långt fram i många grejer där och det finns en hel del intressanta saker. 


ANNONS

Var är hemma för er?


– När vi väl känner att vi vill slå oss ner så är ju Skåne och Helsingborg nummer ett. Vi känner att vi känner oss hemma där och passar in där. 

ANNONS


ANNONS

Widing har ännu inte tagit något beslut om framtiden. Just nu befinner han sig i Portugal tillsammans med familjen. Foto: Bildbyrån

***

Var med och bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning. Swisha till 123 529 7163.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln