HockeyNews
PLUS

Oroväckande likheter mellan Josefsons och Engqvists skada: "Tyvärr"

(18333) Jacob Josefson/Andreas Engqvist
Bildbyrån

Publicerad: 4 mars 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Djurgårdens tidigare lagkapten Andreas Engqvist tvingades lägga ner hockeykarriären på grund av upprepade smällar mot huvudet.

Djurgårdstränaren Robert Ohlsson hoppas att nuvarande lagkaptenen Jacob Josefson ska kunna komma tillbaka efter sin hjärnskakning. Men det finns oroväckande likheter med Engqvist.

– Ja, det finns. Tyvärr, säger Ohlsson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det var den 19 januari i Djurgårdens bortamatch mot Rögle i Ängelholm som Jacob Josefson råkade ut för en hjärnskakning.


Efter det försökte Djurgårdens skadeförföljde lagkapten att göra comeback och var på isträningar med laget på Hovet, men utan att kunna ge sig in i något kampspel.


På onsdagen meddelade Josefson via Djurgården att den här säsongen är över för hans del och han siktar på att kunna vara tillbaka i SHL till hösten för att spela sitt fjärde år på det fyraårskontrakt han skrev med Stockholmsklubben då han 2018 återvände hem efter åtta år i NHL.


– Jacob mår bra. Samtidigt så sitter symptomen i och är oförändrade. Även om det är aningen bättre så känns det osannolikt att han skulle kunna spela en högintensiv hockey inom ett par veckor och i det så är det för höga riskfaktorer. De riskerna kan inte vi ta som arbetsgivare sett till vår långsiktiga utveckling och sett till Jacobs välbefinnande, förklarade Djurgårdens utvecklingschef Tobias Pehrsson för HockeyNews.se på Hovet.


LÄS MERJosefson borta – här är läget för övriga skadade i Djurgården


Djurgårdstränaren Robert Ohlsson har sett den kamp Josefson har gått igenom de senaste veckorna i ett försök att bli återställd och spelklar.


– Det är skittrist, det är inget roligt det där. Samtidigt tror jag att det är bra för honom själv att lugna ner den där processen han är i. Jag tror det enda sättet om han ska kunna komma tillbaka är om han börjar ta det lite lugnt och egentligen börjar må bra och får tillbaka ett normalt liv, för det ska också fungera. Där är han idag, säger Ohlsson till HockeyNews.se.


2017 hämtade Djurgården hem Andreas Engqvist från KHL och han blev lagkapten. Engqvist var OS-aktuell 2018, men hans historik av hjärnskakningsproblem satte käppar i hjulet för den skicklige centern, som bara kunde spela 27 matcher i SHL under 2017/2018.


SHL-hösten 2018 blev blev bara två matcher lång för Engqvist sedan fick han en touch mot hakan, vilket gjorde att problemen med huvudet återkom och gjorde slutligen att han fick sluta spela ishockey.


Matchen mot Rögle den 20 september 2018 blev Andreas Engqvists sista i Djurgården. Foto: Bildbyrån.


Robert Ohlsson kan jämföra Engqvist och Josefson och ser paralleller.


– Därför är det smart att man bryter nu och siktar på att det ska fungera till nästa säsong, så att säga. Och så får man se, säger Ohlsson.


På senare tid har Djurgårdens Daniel Fernholm och Mattias Guter slutat spela hockey på grund av problem med huvud och nacke. Den här säsongen har forwarden Anton Hedman inte kunnat spela en enda match på grund av en hjärnskakning under en träning i augusti.


Hedman har varit med på många träningar, men då iklädd röd tröja för att tala om att han inte är tacklingsbar. Det mesta tyder på att Anton Hedman inte kommer till spel den här säsongen.


– Jag vet inte riktigt. Hedman har mått lite bättre faktiskt. Jag ska inte stänga den dörren helt, det ska jag inte göra, men han har inte spelat på hela säsongen, säger Robert Ohlsson.


Jacob Josefsons sista match för säsongen blev mötet med Rögle den 19 januari. Foto: Bildbyrån.


För Djurgården är det ett stort avbräck att Jacob Josefson inte kan göra comeback.


– Det är klart att det är jättetufft. Han är vår kapten. Han är en av våra bästa spelare. Jag hade förmånen att spela med honom i början av säsongen. Han hjälpte mig otroligt mycket och gjorde så att jag kunde skina där ute lite. Det är jättetråkigt, men det är vi som är här nu som ska försöka göra det och försöka ta oss hela vägen, säger forwarden Alexander Holtz till HockeyNews.se.


– Det är jättetråkigt för Jacobs skull så klart. Det tycker ju alla. Hoppas han blir bra så han kan fokusera på nästa säsong. Samtidigt har vi varit utan honom och även ”Basse” (Sebastian Strandberg). Kanske våra två toppcentrar och januari var tufft, men sedan har vi klarat oss utan dem en längre tid och jag tycker att vi har klarat av det rätt bra, säger backen Tobias Ekberg till HockeyNews.se.


***


Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)