HockeyNews
PLUS

Josefson borta – här är läget för övriga skadade i Djurgården

(18319) Strandberg/Nardella/Gragnani
Bildbyrån

Publicerad: 3 mars 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Djurgårdens lagkapten Jacob Josefson har spelat färdigt för säsongen.

Samtidigt dras fyra spelare med skavanker och två är sjuka. Men för Sebastian Strandberg är läget äntligen ljusare.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


På onsdagen meddelade Djurgården att säsongen är över för Jacob Josefson, som drabbades av en hjärnskakning borta mot Rögle den 19 januari.


Josefson har försökt ta sig tillbaka efter den smällen, men det går inte att pressa fram något när det handlar om en huvudskada.


– Jacob mår bra. Samtidigt så sitter symptomen i och är oförändrade. Även om det är aningen bättre så känns det osannolikt att han skulle kunna spela en högintensiv hockey inom ett par veckor och i det så är det för höga riskfaktorer. De riskerna kan inte vi ta som arbetsgivare sett till vår långsiktiga utveckling och sett till Jacobs välbefinnande, säger Djurgårdens utvecklingschef Tobias Pehrsson till HockeyNews.se på Hovet.


LÄS MERTungt besked för Djurgården – lagkaptenen missar resten av säsongen


Pehrsson fortsätter:


– Då kändes det som det enda beslut man kunde ta. Det var ett beslut som växte fram mellan det medicinska teamet och Jacob själv och vi som sportchefer tycker att det är det bästa både för Jacob och för Djurgården.


Josefson har varit skadedrabbad i Djurgården sedan återkomsten från NHL 2018. Han har spelat 97 av lagets 151 grundseriematcher, vilket motsvarar 64 procent. Han har ett år kvar på sitt fyraårskontrakt med Djurgården.


– Blickar man in i nästa säsong med de utmaningar och de möjligheter vi har att bygga det Djurgården in i framtiden så är Jacob oerhört viktigt och en nyckelspelare, en nyckelfigur för oss. Och då behöver vi skydda även den långsiktigheten i det hela. Där är resonemanget som har förelegat, säger Tobias Pehrsson.


Även andrecentern Sebastian Strandberg har varit skadedrabbad den här säsongen. Landslagsmeriterade Strandberg har bara spelat lite drygt tre minuter sedan den 16 januari då han blev skadad i Örebro. Och de minuterna gjorde han i bortamatchen mot HV71 den 16 februari i ett försök till comeback efter en månads frånvaro. Det höll inte.


På onsdagen var han på is och kände sig för.



– ”Basse” har gjort ultraljud och ”magnetröntgen” och gjort grundliga undersökningar som säger att det inte finns någon medicinsk skada vad man kan se. Nu handlar det mer om att han har känningar kring höft- och ljumskpartiet. Nu är han på isen och hittar en känsla och så gäller det att stegvis ökar intensiteten i träningen med stopp, start och i ytterlägen så han ska kunna vara spelklar från någon gång i nästa vecka, säger Tobias Pehrsson.


Djurgården har spelledigt den här veckan och möter Leksand härnäst på tisdag i nästa vecka på Hovet.


– Sedan om det är att han är spelklar redan på tisdag eller kanske mer troligt från och med torsdag så är det där planen ligger. Det gäller att vara lite försiktig också fram till dess, säger Pehrsson.


Djurgården saknade en rad spelare på onsdagsträningen eftersom de klev av tidigt.


– Vi har sju-åtta som inte är med oss på is och de har lite skavanker så vi försöker träna så gott vi kan med grunder, säger Djurgårdens huvudtränare Robert Ohlsson till HockeyNews.se.


Här berättar han om skade- och sjukdomsläget:


– (Bobby) Nardella har någon skavank han justerar. Han är med på rehab-isen och början på träningspasset. Samma med ”Grags” (Marc-André Gragnani). Han har också en liten skavank. (Rhett) Rakhshani har en skavank, (Dick) Axelsson har en skavank. Du hör själv. (William) Eklund är sjuk och (Tom) Wandell är sjuk.


Men de här spelarna tror Robert Ohlsson ska kunna spela på tisdag mot Leksand.


– De hoppas vi ska kunna spela nästa vecka, absolut.


Djurgården ligger nia i SHL-tabellen och jagas underifrån av Malmö som har två poäng färre, men fyra matcher till godo. Teoretiskt sett kan även Oskarshamn och Brynäs klättra förbi Djurgården och peta ner stockholmarna från slutspelsplats.


– För oss handlar det om att ta oss till slutspel. Det är vår grej, säger Robert Ohlsson bestämt.


Är det stressande med jagande lag?


– De kan inte vi påverka utan bara våra fem matcher och de ska vi vinna.


Djurgården tog två poäng borta mot Frölunda i 3–2-vinsten i Göteborg i lördags.


– De tror jag kan vara viktiga. Jag tycker ”over all” att vi har haft ett bättre spel totalt sett på slutet. Sedan kan jag väl se också att vi behöver bli bättre framför målen, men jag ser att spelet går åt rätt håll i det stora hela, säger Robert Ohlsson.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)