SHL-programmet tål inte fler coronautbrott – SHL-chefen om läget


3 mars 2021

SHL försöker ligga ett steg före under pandemin för att snabbt ta nödvändiga beslut för ändringar i spelschemat så att säsongen kan spelas klart. Nu tål inte programmet fler coronautbrott.

Stryks åttondelsfinalerna? Kapas matcher i slutspelet bort? Kommer grundserien sluta den 25 mars eller skjutas fram ytterligare? SHL:s sportchef Johan Hemlin reder ut.


SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Coronautbrotten bland de 14 SHL-lagen har varit kämpiga och många. Spelschemat har blivit ryckigt och tabellen har haltat sedan första omgången i september.


I KHL har man haft över 300 smittade spelare och totalt nästan dubbelt så många fall i och runt lagen, men nu är slutspelet igång i öst.


I SHL har man tvingats peta in ett par matcher mellan omgång 51 och 52 för att få klart grundserien i tid till den 25 mars, vilket ändå är en förskjutning med två veckor.


– Befintligt spelschema tål i princip ingenting mera, såvida det inte skulle vara exakt något av lagen som inte har haft smitta och som möter något lag som inte är drabbat. Där är vi nog matematiskt och schematekniskt. Fler flyttade matcher innebär med all sannolikhet en förlängning av grundserien, säger SHL:s sportchef och vice vd Johan Hemlin till HockeyNews.se.


Att hålla ihop de två sista omgångarna gör avslutningen så sportsligt rättvis som möjligt.


– Det har vi tagit höjd för och klubbarna är informerade, så det är inte så stort ingrepp som det låter. Vi har varit förberedda på det i ett antal veckor utan det är mer i såna fall hur man balanserar de sista omgångarna. Det är lite logistik och annat där, säger Hemlin.


– Idag ligger alla matcher innan omgång 52, så ingen officiell förlängning av säsongen ännu.


Brynäs och Malmö har ett tufft 2021 med massor av matcher på kort tid efter sina och andras coronautbrott. Foto: Bildbyrån.


Omgång 51 spelas den 20 mars och omgång 52, den sista, spelas den 25 mars. För närvarande är Malmö-Oskarshamn uppsatt att spelas den 22 mars, så kommer det troligtvis inte att bli. Oskarshamn möter nämligen bottenkonkurrenten Brynäs den 23 mars.


– Matchen Malmö-Oskarshamn är inte bekräftad. Vi låter oftast inte ett lag spela dagen innan i och med att det är så tight i tabellen, säger Johan Hemlin.


– Det finns en annan rockad som vi har internt som också möjliggör att alla lag kan bli klara i tid. Det är lite avhängigt på en del faktorer. Vi behöver även ta höjd för att det kommer någon mer flytt vilket gör att vi inte kastar om det offentligt ännu utan vi håller lite grann på den, men klubbarna är helt informerade.


– Det kan bli väldigt tight tidsmässigt med besluten de sista omgångarna. Där kan det gå undan om man skulle få ett smittoläge precis runt omgång 52.


Vad vet du om smittoläget i stort i lagen – är det många spelare i lagen som har antikroppar?


– Vi skickade ut antikroppstester förra veckan till klubbarna och vi har ett stort antal lag som har gått igenom en rejäl smittvåg. Sedan har vi också ett antal lag där majoriteten eller kanske halva laget har varit smittade, men inte att de är klara på det viset. Det här är bara att vänta och se. Får lagen smitta utgår vi ifrån det som lagläkarna skickar in till oss och så diskuterar vi. Det går inte att prognosticera sannolikheten utan det är bara att vänta och se, säger Johan Hemlin.


Det har förekommit konspirationsteorier om att lag fejkar smitta för att få matcher framskjutna så att skadade spelare hinner bli spelklara.


Det kanske är ofrånkomligt under en sådan här märklig säsong?


– Jag tror att de flesta utspel som kommer från de som följer oss är när du inte har hela bilden. Du kanske utgår ifrån det du hör eller läser någon enstaka text i media och så bildar du dig en egen uppfattning. Om SHL och SIF (Svenska ishockeyförbundet) väljer att ställa in en match, då har vi ett underlag för det. Om man väljer att spela vidare så har vi ett underlag som rekommenderar spel, säger Hemlin.


Han understryker:


– Underlagen kommer från lagläkarna och inte från tränarna eller så.


I och med att det finns så lite utrymme tidsmässigt att skjuta på matcher i slutspelet finns det en liten risk för att behöva stryka åttondelen och gå direkt på kvartsfinal.


Oskarshamn genomgår ett coronautbrott för tillfället. Foto: Bildbyrån.


– Det är inte vårt huvudscenario just nu. Om vi behöver göra en formatändring är det inte den delen vi tittar på först, säger Hemlin, som helst vill tona ner risken att lag nio och lag tio i tabellen kan ha spelat färdigt säsongen redan i grundserien.


LÄS MERDen nya smittan i SHL kan komma från landslagsturneringen i Malmö


– Den första delen är att ändra hemma/borta-formatet. Då bibehåller du samma antal matcher, men du stuvar om lite grann hur du spelar hemma och borta och resdagar.


Men det finns en möjlighet att ta bort åttondelsfinalen och gå direkt till kvartsfinalspelet?


– Det finns tre stora delar i det här som i princip är klara. Nummer ett är grundseriens absoluta avslutning. Där finns det en beredskap för hur vi gör med omgång 52 om vi behöver stuva om matcher. Allt beror på hur smittan slår.


– Nummer två är eventuella formatändringar i slutspelet OM vi tvingas skjuta på grundserien. Där finns det kanske en handfull olika mer eller mindre ingrepp. Där försöker man i första hand titta på en formatändring som har så liten påverkan som möjligt. Typ att ändra hemma- och bortaformatet. Då finns det lite luft i systemet.


– Den tredje delen som drabbas är lag som drabbas av en rejäl coronasmitta under slutspelet. Då pratar vi om att man tvingas stänga ner och där medicinska teamen meddelar att vi inte kan spela. Då är vi klara med vad som händer om ett lag drabbas och om två lag drabbas och när man går på resultatet i den befintliga matchserien om man tvingas avsluta om båda lagen har fått det. Det ligger i princip klart, men vi ska ha formella beslut om det.


Så lag nio och tio kan hamna utanför slutspel om åttondelsfinalen stryks och man går direkt till kvartsfinal?


– Ja, i såna fall, men det är inte planen just nu. Huvudplanen är inte att röra åttondelsfinalerna.


Djurgården och Malmö är just nu lag nio och lag tio i SHL-tabellen. Foto: Bildbyrån.


SM-finalen kommer precis som under 2019 att pågå ända in i maj. I år är en eventuell sjunde och avgörande match planerad till den 15 maj.


Den 21 maj börjar ishockey-VM i Riga. Även här blir det tight för Tre Kronor att förbereda sig med tanke på att det kanske inte kommer några NHL-spelare till turneringen i Lettland och att SHL-spelare blir viktiga för medaljchanserna i VM.


– Vi avslutar final sju innan spelarna kallas till Tre Kronor. Som schemat ligger idag så är det en helt normal säsong i det läget. Skulle vi behöva skjuta på slutspelet, vilket vi inte hoppas och tror, så kan vi teoretiskt spela under VM. 


Om SM-finalen pågår parallellt med VM i Riga kan de två finallagen behöva släppa sina bästa svenska spelare till Tre Kronor eftersom SHL:s avtal med Svenska ishockeyförbundet säger så.


– Men där är vi inte än. Och vår absoluta målsättning är att klara av det här innan spelarna kallas till Tre Kronor, säger Johan Hemlin.


SHL fortsätter kampen för att slutföra säsongen under pandemin. Johan Hemlin försöker jobba förutseende för att snabbt kunna parera för smittoläget.


– Det blir hela tiden inriktningsbeslut beroende på hur pandemin slår och vilka lag som blir drabbade. Det blir lite sista minuten-lösningar, men planen finns där så vi vet exakt vilka beslut vi ska fatta i givet läge. Det som är bra är att klubbarna har varit med i loopen hela vägen.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.