HockeyNews
PLUS

Luleå på väg mot ett tungt tapp – Lundkvist närmar sig NY Rangers

(18272) Nils Lundkvist/Luleå
Christian Örnberg/Bildbyrån

Publicerad: 1 mars 2021

FacebookXWhatsApp

Nils Lundkvist toppar backarnas skytteliga i SHL och har satt ett nytt personligt målrekord.

Luleå inser att landslagsbacken av allt att döma är förlorad till NHL-klubben New York Rangers inför nästa säsong.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Luleå har en tyngre period i SHL och mot Malmö kom den femte förlusten i följd. Men samtidigt går backen Nils Lundkvist från klarhet till klarhet.


Hans reduceringsmål till 4–3 borta mot Malmö var hans tolfte mål för säsongen i SHL och det är också ett nytt personligt målrekord för 20-årige Lundkvist.


Han leder backarnas skytteliga två mål för Växjös Ilari Melart som har gjort tio mål.


För Luleå innebär Nils Lundkvists utveckling i SHL, där han snittar över 21 minuter per match, att klubben ser honom som förlorad till nästa säsong.


Lundkvist har avvaktat med att skriva kontrakt med New York Rangers som har draftat honom, men mycket talar för att det kommer att ske efter den här säsongen. Och då är det dags att flytta till NHL-klubben i USA.


– Sannolikheten är väldigt stor att han åker över till nästa säsong. Det inser vi. Men säkert kommer vi nog inte veta förrän efter säsongen, säger Luleås vice general manager Ulf Engman till HockeyNews.se.


Vad är det som gör att sannolikheten är stor för att han flyttar?


– Det är att han är en landslagsback och spelar där, och kanske spelar VM till våren. Då är han tillräckligt bra troligen för att spela i NHL. Det är inte att vi hör någonting utan det är mer en känsla eftersom han är bra, säger Engman.


Luleå ser ut att behöva titta på en ersättare till Nils Lundkvist, som sannolikt flyttar till New York Rangers inför 2021/2022. Foto: Bildbyrån.


Nils Lundkvist får fin skolning av erfarne lagkaptenen Erik Gustafsson. Om Luleå nu tappar en av sina allra bästa backar till NHL behöver han ersättas.


– Ja, så kan det absolut bli, säger Luleås vice GM.


Nils Lundkvist har den här säsongen gjort sitt första mål för Tre Kronor. Foto: Bildbyrån.

Lundkvist har berättat för HockeyNews.se att han funderar på att åka över nästa säsong:


– Ja, förstås så är man ju sugen att testa där borta och det är inget att hymla om men det ska kännas rätt med coronaläget och det är ju lurigt nu med massa uppskjuta matcher. Det återstår att se och Luleå är en fantastisk plats att vara på och utvecklas på men det är förstås drömmen att spela där borta och spela i NHL med dom bästa spelarna i världen.


LÄS MERJagar en VM-plats – efter valet att stanna: "Det var något jag var orolig för"


På backsidan har förutom Nils Lundkvist även Victor Berglund (lån från Boston) och Pontus Själin utgående kontrakt. Men fem andra backar har avtal med Luleå i minst en säsong till.


På forwardssidan finns det också några luckor men överlag har Luleå en bra stomme och många spelare under kontrakt vilket gör att Ulf Engman tycker att läget ser bra ut.


– Ja, men det tycker jag. Hela marknaden är nog lite senare i år än vad det har varit tidigare år på grund av osäkerhet med pandemin och ekonomi. Det kommer nog att pågå lite längre än vad det har gjort tidigare. I alla fall för oss, för vi har varit ganska snabba med att bygga färdigt, säger Ulf Engman.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)