HockeyNews
PLUS

Jagar en VM-plats – efter valet att stanna: "Det var något jag var orolig för"

(17911) Nils Lundkvist
Bildbyrån/Henrik Sjöberg

Publicerad: 11 februari 2021

FacebookXWhatsApp

Nils Lundkvist gjorde Tre Kronor-debut i Beijer Hockey Games för ett år sedan och inför årets turnering ligger en VM-plats i potten.

20-åringen valde att stanna hemma i Luleå den här säsongen och det har visat sig vara ett klokt beslut av honom.

– Det är många som inte vet när dom ska få spela sin nästa match och det var jag orolig för när jag började fundera lite på vad som skulle vara smartast. Och Luleå är en fantastisk plats att vara på, säger Lundkvist till HockeyNews.se.

Landslagen presenteras av:

IQ Fuel Makes you better, for real!

CCM Hockey | All Out

BEIJER – Vi bygger dom som bygger!


Nils Lundkvist har gjort 24 poäng (10+14) på 40 matcher inför slutspurten av grundserien och Luleå har hittat sin plats i toppen av SHL-tabellen.

När Beijer Hockey Games startar ikväll så fortsätter jakten på en VM-plats och prognosen ser god ut för den 20-årige högerskytten.

I fjol gjorde han sin Tre Kronor-debut i samma turnering.

– Det var en stor dröm och man var lite nervös i början. Att vara runt spelare man sett upp till under hela sitt liv och haft som idoler som man får tävla med och jag tror vi vann alla matcher också, säger Lundkvist.

LÄS MER: Tre Kronor-kaptenen om NHL- eller KHL-spel.

VM-frågan är vidöppen för tillfället och inget vet riktigt hur trupperna kommer att kunna se ut beroende på NHL-spelarnas status längre fram i vår.

– Det är förstås ett ypperligt tillfälle att visa upp sig och att man håller och kan spela på den här nivån och vara med och bidra. Sen om man får komma med till VM hade det varit jättestort men det är inget man går runt och hoppas på, det är mer något man har som en dröm. Man får se till att göra sitt bästa och se hur långt det räcker, säger Lundkvist.

Debuterade i Globen för ett år sedan. Foto: Bildbyrån

Inför årets säsong så fattade han ett tidigt beslut att stanna hemma i Sverige och fortsätta sin utveckling i Luleå.

New York Rangers får vänta på 28:e valet i första rundan draften 2018 och med facit i hand kan Lundkvist konstatera att det har passat honom bra att stanna hemma ett år till.

– Nu i efterhand är det ett klokt beslut när säsongen är som den är och många som inte vet när dom ska få spela sin nästa match och det var jag orolig för när jag funderade på vad som skulle vara smartast. Stanna hemma i Luleå och utvecklas och få mer kött på benen och vara mer redo när jag åker över och jag är väldigt nöjd med beslutet. Det är inget tvivel om vart man ska spela nu och man har ett mål att satsa mot.

Men nästa år vill du testa eller kan du tänka dig ett år till hemma?

– Ja, förstås så är man ju sugen att testa där borta och det är inget att hymla om men det ska kännas rätt med coronaläget och det är ju lurigt nu med massa uppskjuta matcher. Det återstår att se och Luleå är en fantastisk plats att vara på och utvecklas på men det är förstås drömmen att spela där borta och spela i NHL med dom bästa spelarna i världen.

•••

Följ Beijers egen hockeystudio – LIVE!

•••

Vill du vara med och bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!