Hyllas av Leksands tränare efter allt hårt slit: "Har ett stenpsyke"


19 februari 2021

Leksand har brottats med skador och sjukdomar.

Nu hyllar tränaren Björn Hellkvist både målvakten Janne Juvonen som har orkat spela överlägset mest i SHL och juniorerna som klivit in.

– Janne har ett stenpsyke, tycker jag. En fascinerande människa, säger Hellkvist till HockeyNews.se.


Annons

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Janne Juvonen har startat i 41 av Leksands 42 matcher den här säsongen. Det innebär 2 346 minuter på isen i SHL-hettan. Den målvakt som har spelat näst mest är Oskarshamns Joe Cannata, som är uppe i 33 matcher och 1 916 minuter.


När Leksands andremålvakt Axel Brage bröt fingret fick Juvonen spela vidare med den mentala belastning det innebär att veta att det är bra om han kan spela varje match. Även om junioren Isak Posch stått redo för inhopp.


Leksands huvudcoach Björn Hellkvist är imponerad av Juvonen, som förutom allt spel i Leksand även varit uttagen för Finlands landslag i de två senaste turneringarna.


LÄS MERLeksands målvaktsdilemma: "Vi ska inte göra något överilat"


– Jag tror att ett ganska tufft år i Mora, och ett ännu tuffare år förra säsongen i Leksand, har härdat Janne. Han har tränat oerhört hårt. Han har fått jobba med både sig själv och sitt lag och sina tränare. Och inte minst fans och så runt omkring, för det är ingen dans på rosor att ligga i botten av SHL, och inte åka ut heller. Då blir man lite hårdare. Så han har ett stenpsyke, tycker jag. En fascinerande människa, säger Hellkvist målande.


När Janne Juvonen är ledig från SHL-jobbet i Leksand extraknäcker han som målvakt för Finlands landslag... Foto: Bildbyrån.


Leksand har kämpat mot skador på nyckelspelare som Marek Hrivik, Jonas Ahnelöv, Johan Fransson och Mattias Ritola. För närvarande är Fransson och Peter Cehlarik på skadelistan.


– Jag tycker att vi har haft för mycket skador. Sedan hänger det ihop med att vi har en pandemi som pågår. Folk är sjuka för fan hela tiden också. Det är inte bara skadefrånvaro utan det är också väldigt mycket sjukdomsfrånvaro denna säsong, tyvärr. Men vi är knappast ensamma om det. Jag tror att Nashville och New Jersey skriver under på det också. Det är väl bara att hantera det på bästa sätt, säger Björn Hellkvist och poängterar att det inte bara är SHL som är drabbat i hockeyvärlden.


Leksand har även värvat in Carter Ashton och Mirco Müller, men då har också ett par spelare lämnat under säsongen.


– Vi har sett om vårt hus längs vägen. Det är väl så här det kommer att vara den här säsongen. Man måste ha en bredare och djupare trupp.


Den NHL-meriterade schweiziske backen Mirco Müller blev Leksands sista värvning 2020/2021. Foto: Bildbyrån.


Hur tycker du att Leksands juniorer står sig i det här pusslandet med laget?


– Herregud. Arvid Eljas, Erik Hedlund, Isak Rosén, (Jesper) Kandergård, (Emil) Heineman, det är fem stycken, som har kunnat gå in och både stötta upp, men också bidra på ett bra sätt i matcher. De är jättebra, säger Hellkvist.


– Sedan är situationen som det är. Det är för jävla tråkigt att de inte ska få spela ishockey när de är friska. Vi hade behövt ett J20-lag och kanske möjlighet till utlåningar i allsvenskan. En sådan som Isak Rosén, man får inte ut spelarna. Det är en helt annan marknad. Det svider för en gammal tränare som mig, att 17-18-åriga killar som är jätteduktiga inte får spela ishockey. Det är inget kul.


På fredagen tränade Oskar Lang efter en tids sjukdom. Han har inte spelat efter landslagsuppehållet och missat segermatcherna mot Skellefteå och Linköping.


Spelar Lang imorgon mot Örebro?


– Det är inte alls bestämt. Det kan jag inte ens spekulera i. Det troliga är väl att han inte är med, så kan jag spekulera lite i det…


Peter Cehlarik har också missat två matcher på grund axelskadan mot Frölunda och har ett tag kvar innan han kan spela igen.


– Det är gott och väl en vecka till. Mer än så. ”Trucken” (Daniel Olsson-Trkulja) är vecka till vecka skulle jag tippa.


Leksands skyttekung Peter Cehlarik (18 mål på 40 matcher) är på skadelistan några veckor till. Foto: Bildbyrån.


Backarna Calle Själin och Johan Fransson blir kvar på skadelistan.


– Ingen av dem är på ingång. De är borta längre, säger Hellkvist.


***


Vill du bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons