Skellefteås hårda jobb för nytt SM-guld – KHL-stjärnan uppvaktas


21 februari 2021

Skellefteå har hämtat hem NHL-duon Pär Lindholm och Melker Karlsson inför guldjakten i vår.

General managern Erik Forssell jobbar nu också med nästa års lag för att behålla succéspelare och kanske hämta hem ytterligare någon stjärnspelare.


SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Hemvändande Pär Lindholm var en av de största knallarna i SHL innan transferfönstret stängde vid midnatt i måndags den här veckan.


Lindholm har hunnit göra comeback i Skellefteå AIK och ska nu vara med och jaga sitt första SM-guld med klubben. I fyraårskontraktet med Skellefteå finns en klausul för utlandsspel under de första två åren i det avtal som sträcker sig till 2025.


LÄS MERSkellefteås glädjebesked – OS-forwarden vänder hem från NHL


I mitten av december blev det klart att Melker Karlsson spelar med Skellefteå den här säsongen och det gör att laget ser väl rustat ut inför SM-slutspelet.


Även om en elva matcher lång segersvit bröts mot Örebro i tisdags har Skellefteå en stark form.


– Januari och senaste tiden har varit bra. Det går inte att säga något annat, säger general managern Erik Forssell nöjt till HockeyNews.se.


Han fortsätter nu tillsammans med sin assistent Niclas Lundkvist att se över truppen för kommande säsong. Och även om KHL-klubben Dynamo Moskva kommer att behålla uppemot 80 procent av sina spelare finns det en liten chans att den svenska stjärncentern Oscar Lindberg återvänder till Skellefteå.


Åtminstone är det vad Erik Forssell jobbar för.


– Jag har pratat och har en dialog med Oscar precis som med andra utflyttade. Vi får väl se. Vi håller kontakten och jag har inget mer att säga än att det är en spelare som jag hemskt gärna vill ha hem. Han är i Ryssland nu så får vi se om det kan bli en hemflytt någon gång, säger Forssell.


Oscar Lindberg gör en stark säsong i KHL-klubben Dynamo Moskva. Skellefteå vill gärna ha hem honom. Foto: (c) photo.khl.ru Yaroslav Neelov.


Det gäller också att behålla de många spelare som har fått sina definitiva genombrott i SHL med Skellefteå den här säsongen. Skellefteå har förlängt kontrakten med backen Adam Wilsby och forwardsduon Rickard Hugg och Linus Lindström.


Men frågan är om det går att behålla Tre Kronor-lirarna Jonatan Berggren och Jesper Frödén. Berggren är draftad av Detroit och NHL-klubbar är intresserade av Frödén som passerat 20-målsstrecket i SHL. Ingen av dem har kontrakt med Skellefteå kommande säsong.


Hur bedömer du chanserna att få behålla Berggren och Frödén?


– Det får vi väl se. Vi har ganska många spelare i truppen som vi vill förlänga med. Ibland är det av ekonomiska skäl som vi har valt att vänta och i vissa fall är det några som presterar bra och då finns det intresse från andra ligor också. Vi får väl se lite vad som händer med de spelare som du nämner. De har gjort bra ifrån sig, verkligen, säger Erik Forssell.


Skellefteås Tre Kronor-kedja med Andreas Wingerli, Jesper Frödén och Jonatan Berggren. Foto: Bildbyrån.


Förhandlingar pågår med agenter och spelare?


– Vi pratar med agenterna, absolut.


Skellefteå har målvakterna, två backar och tio forwards på kontrakt.


Har du stommen under kontroll?


– Det känns bra. Men för oss som för andra klubbar är det en jätteutmaning hur man ska sätta en budget och veta hur nästa år ska se ut. Det är svårt för oss och så är det för alla lag. Annars tycker jag att det känns bra. Vi har ändå ganska många på avtal och några platser är kvar och det gör ingenting utifrån hur läget ser ut. Vi har nästan medvetet tagit det lite lugnare med vissa spelare än vad vi kanske annars hade gjort, för att samla lite information om hur det ska se ut för nästa år, säger Erik Forssell.


LÄS MERAndreas Wingerli om Tre Kronor, heta sviten, Melker och avstängningen


– Sedan naturligtvis får vi också någon form av självförtroende när vi utvecklas under säsongen och att det går åt rätt håll. Det gör att man kan se med tillförsikt på framtiden.


Skellefteås väl inarbetade modell att lyfta upp spelare från de egna leden har gett strålande resultat under storhetsperioden från 2010 och framåt.


– Det är jättekul att både våra yngre spelare tar kliv, men också att en sådan som Jesper Frödén kommer till vår miljö och gör det jättebra och utvecklas väldigt mycket. Det är jättekul. Det ger också ringar på vattnet och gör det lättare för oss att rekrytera spelare också. Det är många bra konsekvenser och effekter av det.


Jesper Frödén kom från allsvenska AIK och har utvecklats till en Tre Kronor-forward med allt vad det innebär.


– Han har verkligen lagt ner ett hårt jobb vid sidan av isen också. Han var inte dåligt tränad eller så när han kom, men han har verkligen tagit kliv och framför allt har han blivit snabbare. Utan tvekan, säger Forssell.


Skellefteå ska nu vara ett av de topplag som kan räknas som en seriös guldkandidat 2021.


– Ska man gå en lång väg i ett slutspel som vi hoppas göra så har vi ändå räknat med att ha 14 forwards i truppen. Det har vi planerat för hela säsongen. Det var ett medvetet val att spara pengar i somras och göra ett senare förvärv om möjligheten ges. Det har varit en grundplan hela vägen, säger Forssell om den ekonomiska och sportsliga strategin under coronapandemin.


Joakim Lindström, 37, har vunnit två SM-guld med Skellefteå. Blir det ett tredje? Foto: Bildbyrån.


Att formen är stegrande gör att det går att se likheter med de säsonger då Skellefteå spelade hem SM-gulden 2013 och 2014.


– Allt som man gör påverkar vartåt utvecklingen går. På så sätt känns det bra nu att känna att vi är på rätt väg. Å andra sidan om man utvärderar säsong så varför kunde vi inte vara bättre tidigare? Det är liksom inte bara ett medvetet val. Det är inte så att man kan vara dålig på hösten, eller dålig och dålig, men man kan inte luta sig emot att man ska vinna tio raka på våren. När vi analyserar säsongen till nästa säsong ska vi försöka komma upp i en högre nivå tidigare, och jag trodde i år att vi skulle vara där, säger Erik Forssell självkritiskt.


LÄS MERLindberg om livet i Moskva – och Skellefteås värvningsdröm


– Om man jämför med ifjol då vi hade lite mer omsättning av folk på alla möjliga positioner. Jag hade en förhoppning om att vi skulle hitta den höga nivå, som vi har, tidigare. Men naturligtvis, om man sitter i februari så är vi ändå åt rätt håll. Jag tror att det kan finnas ytterligare en växel. Ska man vara med och gå hela vägen så vill det nog till att vi tar ytterligare ett litet kliv. Ändå på god väg på något sätt.


Lagkaptenen Oscar Möller kan både symbolisera och personifiera Skellefteås utveckling. Han inledde säsongen med 17 mållösa matcher. Efter det har det rasslat till rejält.


– Spelet har väl egentligen varit där hela säsongen förutom första matcherna som kanske var något sämre, men annars har han spelat bra. Spelet är det inget fel på. Om man brukar göra mål och har en liten måltorka så vet vi att hans skott inte har försvunnit över en sommar, säger Erik Forssell.


***


Vill du bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning? Swisha till 123 529 7163.