HockeyNews
PLUS

87 dagar efter smällen – läget oförändrat för Sundh: ”Han mår skit”

(18027) IKO
Bildbyrån

Publicerad: 16 februari 2021

FacebookXWhatsApp

Tolv veckor efter smällen mot Örebro är läget oförändrat för Oscar Sundh. Nu vill IKO:s general manager Thomas Fröberg se att SHL tar fram en grupp för spelarna att vända sig till när de åker på huvudskador.

– Vi måste bli bättre på att ta hand om våra spelare, säger han till HockeyNews.se

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det har gått 87 dagar sedan olyckan var framme för Oscar Sundh, då han tvingades lämna matchen mot Örebro med ambulans efter en tuff smäll mot huvudet av Örebros Emil Larsson. 


12 veckor efter smällen är den 34-årige forwarden fortfarande inte på bättringsvägen.


– Det är inget bra. Det blir inget mer den här säsongen, säger IKO:s general manager Thomas Fröberg som meddelar att läget är oförändrat:


– Han mår egentligen inte annorlunda jämfört med hur han gjorde innan, han mår skit kan jag säga.


Vad har han för symptom idag?


– Det är en huvudvärk som kommer och går så fort han anstränger sig litegrann och då får han lägga sig ner.


LÄS MER: Lång väg tillbaka för Sundh efter huvudsmällen: "Han är på steg noll"


I och med att huvudskador är svåra att förutse vet Oskarshamn inte om eller när Oscar Sundh kan vara tillbaka i träning, eller om det överhuvudtaget någonsin blir någon mer hockey. 


– Jag vet inte om karriären är över, men det finns väl risk för det. Något mer spel den här säsongen blir det i alla fall inte, säger han. 


Hur ofta pratar ni?


– Vi pratar inte dagligen, men så sent som igår (läs söndag) pratade jag med honom. Det är inte bra, det kan jag säga. Det är jättejobbigt för alla inblandade.


Sundh liggandes på isen efter Emil Larssons tackling. Foto: Bildbyrån

Nu vill IKO:s general manager se ett tydligt krafttag från ligan för att underlätta för spelarna som åker på huvudskador. 


– Jag skulle vilja se att vi i SHL att vi blev starkare på att ta hand om såna skador, att alla som får hjärnskakning får ett ställe att gå till där man kan få tips och råd. Det ska finnas någonstans att gå för att få råd så att man kan vända sig till den rätta läkaren och rätta psykologen efter en sån skada. Vi måste bli bättre på att ta hand om våra spelare, säger han. 


Hur skulle en sådan lösning kunna se ut dig?


– Spelarna ska veta direkt när de fått en skada att de finns någon som tar kontakt med dem dag två eller tre. Det är så många idag som har problem och spelarna måste veta var de ska vända sig för att få hjälp. 


Ikväll startar Oskarshamn om mot Växjö efter uppehållet och tre minuter innan transferfönstret stängde under måndagskvällen gjort Fröberg klart med ytterligare ett nyförvärv i form av, JC Lipon. 


– Det var inte många minuter kvar. Det var stressigt och vi var tvungna att få en påskrift från förbundet där, men det var inte helt lätt med tanke på att klockan var väldigt mycket. Jag tror klockan var halv 2 på natten. Men till slut löste det sig. 


Vad är det för typ av spelare ni får in?


– En spelare som ska vara lite längre fram i femmorna. Det är en bra rajtare som är kraftfull och vet var målet är och han tar sig alltid dit. Han kommer att hjälpa oss. 


– Jag skickade in papperna till migrationsverket redan inatt, så det är ju det vi väntar på. Det är där allt ligger just nu. 


***


Var med och bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning. Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!