HockeyNews
PLUS

Lång väg tillbaka för Sundh efter huvudsmällen: "Han är på steg noll"

(16524) Oscar Sundh/Rickard Palmberg
Bildbyrån

Publicerad: 25 november 2020

FacebookXWhatsApp

Oskarshamn mötte i lördags ett Örebro som nu tvingas få matcher uppskjutna för covidsmitta i laget.

IKO fick stryk och till råga på allt Oscar Sundh otäckt skadad.

– Han är på steg noll, säger Oskarshamnstränaren Martin Filander till HockeyNews.se.

Men en annan forward närmar sig comeback.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det blev förlust med 2–1 i Örebro i lördags för Oskarshamn, men flera orosmoln tornade upp sig både under och efter den matchen.


Redan inför mötet med Oskarshamn hade Örebro ställt över flera spelare på grund av coronasmitta och på onsdagen meddelade klubben att man gör ett veckolångt uppehåll för att hejda smittspridningen internt.


LÄS MERÖrebro blir nästa lag att pausa verksamheten – fyra matcher skjuts upp


Oskarshamn har inte märkt av någon smitta i laget ännu.


– Vi mår bra, vi testar regelbundet så vi är alltid testade före matcher. Vi kommer att testa även imorgon för säkerhets skull så Brynäs vet att vi är så nytestade som möjligt och att vi vet att vi inte drar in det i rummet, säger Oskarshamns huvudcoach Martin Filander.


Inte heller Oskarshamn har helt undvikit fall av covid-19 i laget.


– Vi har haft något fall, något enstaka på spelare som inte har varit med i gruppen på ett tag på grund av skada eller annan sjukdom, så vi har haft jävligt tur så att säga. Peppar peppar ta i trä, säger Filander.


I mötet med Örebro skadades Oskarshamnsforwarden Oscar Sundh i huvudet efter en sen tackling från Örebros Emil Larsson, som fick fem matchers avstängning för förseelsen.


Sundh, som har drabbats av en kraftig smäll mot huvudet tidigare i hockeykarriären, kommer att bli borta länge från spel på grund av hjärnskakningen.


– Han är på steg noll. Han har inte kommit från sängen, tänkte jag säga. Det kanske han har gjort, men läget är oförändrat från morgonen efter smällen. Han får försöka ta sig till någon form av normalläge, men vi är inte där ännu. Vi väntar och analyserar och medicinska teamet har det ansvaret, säger Martin Filander.


Oskarshamns Oscar Sundh blev skadad i mötet med Örebro och blir borta på obestämd tid. Foto: Bildbyrån.


Frågan är om Oskarshamn behöver ta in en ersättare för Oscar Sundh, som har gjort fem mål och en assist på de 13 matcher han har spelat i höst.


– Vi hoppas att han tillfrisknar och att det är hanterbart. Vi låter det gå en tid så han får lugn och ro att landa i det innan vi börjar tänka på att agera. Men det är klart, skulle vi få någon annan långtidsskadad nu får vi tänka till för då börjar det bli kort om gubbar.


Oskarshamn är på väg att få tillbaka långtidsskadade centern Rickard Palmberg, som ännu inte har spelat den här säsongen.


LÄS MERSå ska Oskarshamn få tillbaka nyckelcentern tidigare än väntat


– Statusen är att han på rehabilitering och har börjat gå på is lite grann. Vi vet inte exakt vad tidsplanen är. Han är opererad och det är hur kroppen svarar vecka för vecka, säger Filander.


Han fortsätter om Palmberg:


– Vi hoppas väl att han ska kunna komma tillbaka inom några veckor. Det är lite chansning fortfarande så vi följer det noga, men det är väldigt mycket mer positivt än grundförutsättningen där vi trodde att hela säsongen var över och att det var mer avancerade grejer i bakgrunden. Det trodde vi ganska länge tills vi fick en ”second opinion” (andra utlåtande) och hittade grundorsaken på ett annat ställe.


Filander spår:


– Låt oss säga att det gissningsvis är ett par tre veckor till spel som det ser ut nu. Det kan förändras.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)