HockeyNews
PLUS

Publik eller inte publik på ishockey-VM i maj? Lettland är kluvet

(17789) Arena Riga
(c) photo.khl.ru Roman Koksharov

Publicerad: 5 februari 2021

FacebookXWhatsApp

Lettland och dess huvudstad Riga ska arrangera ishockey-VM på egen hand i maj.

Men om det blir publik eller inte under mästerskapet råder det delade meningar om.

Landslagen presenteras av:

IQ Fuel Makes you better, for real! 

All Out CCM Hockey 

BEIJER - Vi bygger dom som bygger! 


Tidigare i veckan bestämde Internationella ishockeyförbundet (IIHF) att det blir Lettland som tar över Minsk-gruppen under årets ishockey-VM.


Det innebär att Riga blir ensam VM-stad. Och förutom KHL-arenan, där Dinamo Riga spelar till vardags, kommer den närliggande Olympic Sports Center att utgöra, spelplatser för turneringen som avgörs 21 maj-6 juni 2021.


Enligt Lettlands premiärminister Krisjanis Karins blir det ett VM utan publik på matcherna.


– Det blir ett mästerskap utan åskådare. Det kommer att vara epidemiologiskt säkert. Det kommer att hållas i en" bubbla ”, där spelare och andra människor kommer att vara helt åtskilda från resten av samhället, säger Krisjanis Karins, enligt nyhetsbyrån TASS.


Ordföranden för Lettlands ishockeyförbund, Aigars Kalvitis, som tidigare var premiärminister i VM-landet, låter inte alls lika säker på att det blir ett mästerskap utan publik.


– Den här frågan kan besvaras först i mitten av april, då man kommer att se hur den epidemiologiska situationen i landet är, säger Kalvitis.


Dinamo Riga spelar sina KHL-matcher i Arena Riga utan publik under pandemin. Frågan är hur det blir i VM. Foto: (c) photo.khl.ru Roman Koksharov.


Lettiska ishockeyförbundet har valt att skjuta publikfrågan framför sig och håller det öppet i ytterligare två månader. Regeringen har skjutit till tre miljoner Euro, drygt 30 miljoner kronor, för att VM-anpassa Olympic Sports Center, som kommer att ha en publikkapacitet på 6 000 åskådare.


– Hela VM beräknas vara utan åskådare. Men vi tror att vi kan komma överens med den lettiska regeringen om en kompromisslösning de närmaste månaderna. Vi kan för närvarande inte säga om det kommer att vara 20, 30 eller 40 procent av åskådarna. Men IIHF:s prioritet är att fansen ska kunna delta, säger Petr Briza, medlem i IIHF:s råd, till hokej.cz .


LÄS MERIshockey-VM kommer troligen att spelas utan publik


Ryssland ville ta över VM från Belarus, som skulle ha arrangerat en av grupperna. Men eftersom Ryssland är avstängt från stora internationella tävlingar i två år efter ett beslut från antidopingbyrån Wada är det omöjligt.


Ryssland kommer heller inte att få sin nationalsång spelad under VM i Lettland 2021.


– Det är Wadas beslut. Vi måste följa detta beslut, säger IIHF:s president René Fasel till R-Sport.


Följ Beijers egen hockeystudio - LIVE! 


***


Var med och bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning. Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)