HockeyNews
PLUS

NHL-draftade backen om att spela i fyra olika lag under en och samma säsong

(17729) Albert Lyckåsen
Bildbyrån

Publicerad: 2 februari 2021

FacebookXWhatsApp

Vita Hästen, Tranås, Linköping och nu Mora.
Den ovanliga säsongen har bjudit på spel i inte mindre än fyra klubbar för Albert Lyckåsen.
– Men man har lärt sig otroligt mycket, och fått en liten inblick i hur den här branschen fungerar, så man får se det positiva i att man lärt sig mycket och får ta lärdom av det, säger han till HockeyNews.se.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner

Den 19-årige backen är inne på sin sista säsong som junior, men efter två säsonger i J20-laget i Linköping, där det även blev SHL-debut under förra säsongen, var tanken att Albert Lyckåsen skulle spela seniorhockey i Vita Hästen under hela denna säsong.

Men i takt med att NHL-förstärkningarna anlände blev istiden knapp och redan i mitten av oktober, två veckor efter att den allsvenska säsongen börjat, vände han tillbaka till Linköping efter att han under tiden hunnit med tre matcher i Hockeyettan med Tranås på lån från Vita Hästen.

Kort senare blev juniorsäsongen satt på paus och Lyckåsen har därefter fått göra korta inhopp i SHL, under december och januari månad. Totalt har det blivit nio matcher i SHL denna säsong, där istiden varit som mest drygt 16 minuter, men oftast under fem och i snitt har det blivit 5.59 minuter per match.

Efter två matcher med Mora under förra veckan stod det under måndagen klart att Lyckåsen blir kvar i dalalaget under resten av säsongen.

– Förhoppningsvis, men man vet ju aldrig i den här världen. Men förhoppningsvis får jag stanna kvar. Det känns bra att få landa och tänka och spela här resten av säsongen. Det är lite det man har saknat, att ha ett lag och lite rutiner och sådant, säger han till HockeyNews.se.

När han nu, enligt planen, ska vara kvar i Mora hela säsongen kommer antalet representerade lag den här säsongen att stanna på fyra.

Det hör inte till vanligheterna att en spelare hinner med spel i ett SHL-lag, två allsvenska lag och ett Hockeyettanlag under en och samma säsong.

– Det har varit speciellt, men det känns som att alla haft ett speciellt år med allt som varit runtomkring, men det var extra speciellt också då det blev såhär under mitt första ”seniorår” som tanken var. Men man har lärt sig otroligt mycket, och fått en liten inblick i hur den här branschen fungerar, så man får se det positiva i att man lärt sig mycket och får ta lärdom av det.

Är det något speciellt du lärt dig?

– Lite hur det fungerar och hur man ska tänka när man ska byta lag, man får lite mer kött på benen och lite mer erfarenhet av vad man ska prioritera.

Lyckåsen under SHL-matchen mot Växjö i början av december. Foto: Bildbyrån

Lyckåsens två första matcher i Mora slutade båda med seger 3–0.

Först mot Almtuna på bortaplan innan man besegrade tabelltvåan BIK Karlskoga på hemmaplan.

Men någon särskild "Lyckåseneffekt" vill han inte påstå att det var som låg bakom segrarna.

– Det skulle jag inte säga. Men jag tycker att det kändes jäkligt stabilt i laget, men själv kan jag tycka att det var helt okej. Det blir att man tänker lite mer när man spelar i nya lag och det är inte lika mycket från ryggmärgen som man vill ha, det är ofta då som man är som bäst, säger backen.

LÄS MER: SHL-backen lånades in till Mora – blir kvar hela säsongen

Under de två matcherna blev det 18,03 respektive 18,38 minuters speltid.

Det är betydligt mer än de sex minuter per match han snittade i SHL.

– I Tranås fick man spela en hel del, men i SHL var det allt mellan tre och 17 minuter så det var skönt att få spela lite, säger Lyckåsen.

I juniorserierna har poängen trillat in i strid ström för Lyckåsen, som stod för 36 poäng i det som då hette J20 Superelit förra säsongen, vilket var flest av alla backar.

Och det är just i offensiven han hoppas kunna bidra som allra mest i Moratröjan.

– Framförallt lite mer offensiv, men ändå vara stabil över hela banan. Framförallt vill man hjälpa till offensivt, det är ju så man vinner matcher. Det handlar om att göra mål och inte släppa in några, säger han.

***

Var med och bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning. Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)