HockeyNews
PLUS

Så ska Djurgården bryta den negativa hemmatrenden: "Varit bortskämda"

(17603) Robert Ohlsson/Djurgårdens IF
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 26 januari 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Från nio raka hemmasegrar till fyra raka förluster. Till råga på allt har Djurgården blivit nollat av både Skellefteå och Örebro.

– Vi behöver överlag starta våra matcher bättre på hemmaplan. Vi har varit bortskämda med det under åren, säger Djurgårdscoachen Robert Ohlsson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Nästjumbon HV71 kommer på besök till Hovet på tisdagskvällen stärkta av en trepoängare (1–0) borta mot Linköping i lördags. Den senaste värvningen, backen Matt Donovan, har inte anslutit till HV ännu och är inte med mot Djurgården.


Stockholmarna har i sin tur en tuff skadelista där toppcentrarna Jacob Josefson och Sebastian Strandberg saknas, liksom backen Marcus Högström. Förmodligen kan inte heller forwarden Dick Axelsson spela efter att ha träffats av en puck på foten mot Skellefteå i lördags. Han stod över måndagsträningen.


– Några juveler är borta. Det har väl hänt förr så att säga… säger Djurgårdens huvudtränare Robert Ohlsson luttrat, men med ett leende.


LÄS MEREn spelare gör comeback – men Djurgården har flera tunga avbräck


Det gäller att jobba med de spelare som finns tillgängliga och nu ser formstarke centern Tom Wandell ut att få en chans i en offensiv kedja med Rhett Rakhshani och Manuel Ågren.


Djurgården har från att ha radat upp nio segrar i följd på Hovet åkt på fyra raka förluster mot Skellefteå (0–2), Rögle (3–5), Örebro (0–2) och Oskarshamn (3–4).


Robert Ohlsson sätter fingret på problemet.


– Jag tycker mer att det är att vi har kommit ut dåligt här på Hovet och inte varit med från början i matcherna. Jag tycker att vi har haft svårt att ta tag i taktpinnen, vara med i skridskoåkningen och hamna i anfallszonen. Men vi har hamnat på hälarna och då går offensiven ner om man spelar i egen zon, säger han.



Med publiken i ryggen brukar Djurgården vara ett ruskigt svårspelat lag på Hovet och många lag har stor respekt för att spela i Stockholm. Men under coronapandemin är det knäpptyst på läktarna liksom i övriga SHL.


– Vi behöver överlag starta våra matcher bättre på hemmaplan. Vi har varit bortskämda med det under åren. Nu har vi kommit in i en period när vi inte gör det. Det gäller att snabbt hitta ett sätt att komma ut där vi kan ta taktpinnen. Det är främst det jag tycker, säger Robert Ohlsson.


Hur ska ni bära er åt?


– Man måste på ett eller annat sätt upp i fart och få ner motståndaren både med och utan puck så att man hamnar i den zonen. Det är inte så mycket hemligheter i det. Upp med farten och det jävlar anammat så att man har det påslaget från start. Det gäller att sätta passningarna också så att man kan få fart.


Djurgården kommer att ställas mot SHL:s bästa powerplay mot HV71 (30,28 procent) om laget inte spelar disciplinerat. Djurgården har å sin sida ligans minst effektiva numerära överlägen (16,33 procent).


Robert Ohlsson menar att det mindre lyckade powerplay-spelet hänger ihop med bristande fart och passningsspel.


– Det tror jag! Jag tror det är på gång. De nöter hela tiden och vill bli bättre. Det kanske blir lite mycket ändringar i powerplay, in och ut där. Men de nöter och jobbar med det, så det är bra, säger Robert Ohlsson.


I ett möte med HV71 som är i oerhört stort poängbehov finns det förutsättningar för ett laddat skådespel i och med att Djurgården vill bryta en negativ hemmatrend.


Ohlsson ser ljusglimtar också.


– Jag tycker att Niklas (Svedberg) var bra senast. Vi hade en dålig start, som jag sa, men han höll oss kvar så vi hade chansen hela resan. Han gjorde det bra, men vi behöver höja oss hela bunten. Vi coacher, grabbarna, så att vi kommer ut nu och är redo, säger Djurgårdscoachen.


Fakta/Preliminära powerplay-enheter för Djurgården mot HV71


PP1: Bobby Nardella, Alexander Holtz, William Eklund, Kalle Östman, Rhett Rakhshani.

PP2: Tobias Ekberg, Linus Andersson, Niclas Bergfors, Michael Haga, Manuel Ågren.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!