HockeyNews
PLUS

Nu får de nya NHL-svenskarnas moderklubbar NHL-pengar inom kort

(17531) Höglander/Kinnvall/Berglund
Bildbyrån

Publicerad: 22 januari 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Det var färre SHL-spelare än vanligt som skrev NHL-kontrakt under 2020.

Men för nio moderklubbar längre ner i seriesystemet rasslar det in 50 000 kronor per klubb inom kort.

– Har man en spelare som skriver NHL-kontrakt så ska man få en peng för det. Det tycker vi och det har inte varit något snack utan det var ett enhälligt beslut från våra klubbar för två år sedan, säger SHL:s vice vd Johan Hemlin till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


SHL-klubbarna håller på att få in NHL-pengar för de spelare som har skrivit kontrakt inför den här säsongen. Det gör också att en del mindre svenska klubbar kan räkna med pengar inom kort.


– SHL har ett avtal där vi avsäger oss en del procent (tio procent) av vår andel. En av de utbetalningar vi gör är till moderklubbar vars spelare skriver NHL-avtal, säger SHL:s vice vd och sportchef Johan Hemlin till HockeyNews.se.


– I år kommer det preliminärt bli 50 000 kronor.


Summan är lägre än under föregående säsong.


– Det var färre spelare i år som gick till NHL än vanligt. Därför är också ersättningen lägre. Men i den preliminära listan som jag har sett så nämns klubbar som Sätra (Johannes Kinnval), Gimo (Linus Sandin), Svedjeholmen (Victor Berglund) och Huddinge (Mathias Bromé). Totalt är det nio klubbar, säger Hemlin.


Nyblivne Detroit-forwarden Mathias Bromé har genom sitt NHL-kontrakt bidragit till att hans moderklubb Huddinge får 50 000 kronor. Foto: Bildbyrån.


Han understryker:


– Vi delar inte ut till moderklubbar i SHL och Hockeyallsvenskan för de har ersättning på annat håll. Det här är något helt utanför alla utbildningssystem och fonder. Klubbarna kommer att få 50 000 kronor uppdelat i två gånger 25 000. Pengarna är nog på kontot inom någon vecka. Den första delen.


Beslutet om att dela med sig till moderklubbarna tog de 14 SHL-klubbarna för två år sedan. En spelare som den tidigare HV71-forwarden Linus Sandin kommer från uppländska Gimo, men har inte spelat där på tio år. Med nuvarande system går man fyra år tillbaka i tiden då NHL-pengarna ska fördelas.


LÄS MERModerklubbarna ska få NHL-pengar


Nu kommer även småklubbar som Bergsbyn (Filip Berglund), Björbo (Fredrik Händemark), Malå (Nils Höglander), Troja-Ljungby (Arvid Holm) och Trångsund (Fredrik Karlström) få del av NHL-pengarna.


– Det är viktigt att få ner pengar i systemet. Det gör vi via den traditionella utbildningsfonden om sju miljoner kronor som också går från Hockeyettan och nedåt. Sedan bistår vi Hockeyettan med ersättning via de här NHL-pengarna. Hockeyallsvenskan har vi ett separat avtal med och det är en ganska stor ersättning. Men det här är något utöver det, säger Johan Hemlin.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)