HockeyNews
PLUS

Örebroforwarden blev etta i busligan: "Jag talade lite med domarna..."

(17384) Joonas Rask/Örebro
Bildbyrån

Publicerad: 16 januari 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Örebroforwarden Joonas Rask blev etta i busligan under sin första säsong i SHL.

Men det är inte så många som vet hur det gick till när han drog på sig totalt 98 utvisningsminuter.

Nu spelar temperamentsfulle Rask för ett nytt kontrakt och visar fin form.

– Jag känner inte så mycket stress, säger Rask till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det har tagit lite tid att anpassa sig till SHL efter åren i Finland. Men den 30-årige finländske forwarden Joonas Rask, som är lillebror till Bostonstjärnan Tuukka Rask, har börjat hitta rätt med målskyttet och poänggörandet och han lämnar nästan aldrig isen utan att motståndarna har fått känna av hans närvaro.


– Jag känner mig ganska bra på isen och har ett bra självförtroende och kan skapa chanser mot motståndarna. Det känns bra just nu, säger Rask.


På årets 31 SHL-matcher har han gjort 16 poäng (6 mål, 10 assist) att jämföra med de 15 (6 + 9) som han gjorde på hela förra säsongen, som var hans första i Sverige.


– Ja, haha. Poängen förra säsongen var inte så bra och därför var det inte så svårt. Men jag tycker att jag har spelat bättre och det hjälper till att det är mitt andra år här för nu vet jag vilken typ av hockey det är och vad jag behöver göra på isen för att få de chanserna, säger Rask, som ingår i en av Örebros två powerplayenheter för närvarande.


Örebro lyckades besegra Djurgården på Hovet med 2–0 i torsdags och idag väntar ett returmöte. Kanske blir det målsnålt igen.


– Alla här gillar defensiven och att skydda sitt eget mål hårt. Man måste vara riktigt bra för att få målchanser och det kan vara en nyckel nu, säger Joonas Rask.


Han kom till Örebro efter fem år i finska HIFK inför förra säsongen. Och efter att ha gjort 20 mål i den finska ligan blev det bara sex mål i SHL.


– Det är lite annorlunda. Tävlingsnivån och här tänker man mer på defensiven. Många lag här har fyra bra kedjor och kanske att det ett par lag i Finland som har det, men här har alla väldigt bra laguppställningar därför är tävlingsnivån lite högre.


Joonas Rask trivs i Örebrotröjan. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån.


Kanske att Joonas Rask upplevde omställningen lite frustrerande. Han drog nämligen på sig hela 98 utvisningsminuter i Örebrotröjan ifjol. Värst i SHL och etta i busligan.


– Ja, haha. Det var en överraskning för mig också att jag vann den. De flesta av de utvisningarna kom efter matcherna, när jag talade lite med domarna, och de var inte så glada över det och de gav mig 25 minuter minst två gånger. Kanske tre gånger. Så det var ju 75 minuter. Och det var några andra utvisningar.


Han fick 20 minuter för snack efter 2–0-förlusten hemma mot Malmö den 27 februari. Men sedan var det slutsnackat för Joonas Rask.


Han hade även åkt på matchstraff för ett slagsmål med LHC-backen Sam Lofquist efter slutsignalen den 30 december 2019. Och bara några veckor tidigare tilldömdes han ett matchstraff för crosschecking efter matchens slut mot Oskarshamn.


Det här var inte något som Joonas Rask hade haft problem med förut i sin karriär.


– Nej, jag lär mig hur man ska prata med domarna här. Det är lite annorlunda mot vad jag är van vid i Finland…


Nu passar han väl in i den ishockey som Örebro spelar. Och om han blev etta i busligan på 98 minuter förra säsongen ligger han nu på betydligt beskedligare 228:e plats. Med sex utvisningsminuter.


– Jag tycker att jag är en spelare som passar ganska bra i SHL. Jag jobbar hårt och har fortfarande egenskaper som gör att jag kan spela med pucken och skapa något.


Joonas Rask har coolat ner sig. 98 utvisningsminuter förra säsongen har krympt till sex minuter denna. Foto: Bildbyrån.


Örebro är en av klubbarna med ett stort finländskt inslag och förutom Joonas Rask spelar även backarna Kristian Näkyvä, Robin Salo och Rasmus Rissanen i laget plus centern Robert Leino.


– Självklart är det trevligt. Vi kan göra saker tillsammans och vi kan bidra med något från vår kultur i omklädningsrummet. Vi gillar att snacka mycket och det kan hjälpa de svenska killarna och vi kan lära oss från dem också. Det går åt båda hållen.


Örebro har tappat stjärnforwarden Mathias Bromé till NHL, men trots avbräcket står sig laget väl och tillhör toppen i SHL.


– Jag tycker att Bromé är en jättebra spelare. Han tävlar hårt, har jättebra egenskaper och vill verkligen vinna. Det är säkert därför han har tagit en plats i Red Wings lag. Vi har många spelare som inte fick spela så mycket när vi hade Bromé i laget och nu får de en större roll. Som (Daniel Muzito) Bagenda. Han har alla egenskaper för att spela på en hög nivå. Det blir bra för dem och oss också att de får lite mer istid.


En win-win?


– Ja, en win-win-situation. Bromé gick till NHL och andra här får mer istid! Det är bra för alla.


LÄS MEREnroth om första nollan i Örebro – som hyllar Mathias Bromé


Konkurrensen i Örebro har ökat och en rad spelare har nått en ny och högre nivå jämfört med förra säsongen. Det talar för att laget kan vara ett av de gäng som tar en topp sex-plats.


– Ja, jag tycker att vi har ett bra lag och fyra bra kedjor. Vi behöver bara spela som vi har gjort de senaste matcherna med bra puckkontroll och vara bra i forecheck. Våra special teams har inte varit så bra så om vi kan förbättra det mot slutet av säsongen så blir vi ett svårt lag att slå.


Joonas Rask har ett utgående tvåårskontrakt och han har börjat fundera över sin framtid.


– Ja, jag tänker på det ibland så klart. Men nu med corona så vet man inte hur nästa säsong kommer att se ut i Europa. Jag försöker att tänka på det dagliga jobbet och på varje match så händer nog något vid något tillfälle. Jag känner inte så mycket stress.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)