HockeyNews
PLUS

Enroth om första nollan i Örebro – som hyllar Mathias Bromé

(17379) Jhonas Enroth/Örebro
Mattias Ek/HockeyNews.se/Bildbyrån

Publicerad: 15 januari 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. För tredje matchen i rad vann Jhonas Enroth. Och för första gången i Örebrotröjan höll han nollan.

Nu skickar både han och Örebrotränaren Niklas Eriksson med lyckönskningar till Mathias Bromé och hoppas att Detroitforwardens inställning dröjer sig kvar i Örebros omklädningsrum.

– Han har varit en starkt bidragande orsak till att vi har haft en bra första halva av serien, säger Eriksson efter 2–0-vinsten mot Djurgården.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Örebro knep sin första seger mot Djurgården på Hovet på nästan två år. Målvakten Jhonas Enroth behövde hålla sig alert, men under både den första och den andra perioden sköt Djurgården bara fem skott på mål per period.


I den tredje perioden vid underläge med 2–0 ökade Djurgården trycket de sista fem minuterna och Enroth fick göra ett par klassräddningar. Han stoppade alla 25 skotten och fixade därmed sin första nolla för Örebro.


Den kom under hans andra sejour i klubben. 2018/2019 avslutade han säsongen i Örebro efter att ha spelat KHL-hockey i Dinamo Minsk fram till februari. Enroth kom till ett kvalhotat Örebro och var med om att lyfta laget till åttondelsfinal.


Men han tonar ner betydelsen av sin nolla.


– Det är ingen stor grej egentligen. Det har inte gått så jättemånga matcher. Det var min 19:e match det här året. Jag stod väl tio senast jag var här i Örebro, så det är inte så jättemånga matcher emellan, säger han lugnt.


Han håller med om att det var en lite knepig match för honom, men tillsammans med starka backar gjorde Örebro det svårt för Djurgården.


– Exakt. Men det är lite så vi har spelat hela säsongen. Jag tycker att vi gör det bra framför och spelar väldigt bra fem mot fem. Vi släpper inte till så jättemycket. Vi visste att de skulle komma i tredje perioden när de var tvungna att göra ett mål, men jag tycker att vi redde ut det bra och blev inte alltför stressade tycker jag.


Jhonas Enroth höll nollan för första gången i Örebro, men tyckte inte att det var någon större grej. Foto: Bildbyrån.


Örebro ligger femma i SHL och slåss i toppen. Forwarden Mathias Bromé lämnade laget efter hemmamötet med Frölunda den 17 december och han är fortfarande trea i den interna poängligan.


Natten till fredagen gjorde Bromé NHL-debut för Detroit Red Wings där han spelade lite drygt tolv minuter i hemmamötet med Carolina (0–3).


– Jag har hört från andra killar att jag tror att han är med i lineupen där borta. Det är kul och det är klart att jag hejar lite extra på honom, säger Enroth, som själv har en lång bakgrund som NHL-spelare.


Huvudcoachen Örebro Eriksson tror och hoppas att det ska gå bra för Mathias Bromé i NHL och Detroit.


– När man har fått lära känna Mathias och har fått jobba med honom några år så har han utvecklats som person, framför allt. Det tycker jag hänger ihop med hur han är som spelare också. Jag tycker han spelar mycket mera moget än när han kom till oss. Han har liksom alltid varit en talang, men polletten har trillat ner där. Han gör jobbet varje dag. Han är värd den här chansen verkligen tycker jag, säger Eriksson.


Mathias Bromé NHL-debuterade för Detroit natten till fredagen. För mindre än en månad sedan spelade han i Örebro. Foto: Bildbyrån.


Örebrotränaren fortsätter om Bromé:


– Av de spelare man har fått vara lite nära så tycker jag han är en av dem som verkligen har växt. Att det har gått bra för honom har gjort att han vill ha mer hela tiden. Jag tycker han har varit väldigt målmedveten den här tiden.


LÄS MERIntern kritik i Djurgården efter femte raka förlusten: "Besvikelse"


Det har varit en svår sits för Mathias Bromé under coronapandemin i och med ovissheten runt NHL-säsongen. Ingen visste när, eller ens om, det skulle bli någon NHL-säsong 2020/2021. Under tiden har han varit väldigt bra och väldigt närvarande i SHL och Örebro.


– När han visste att det blev som det blev i år tycker jag han har kommit in och spelat med en jäkla bra attityd. Det är inte helt enkelt när man vet att man ska åka iväg. Han har varit en starkt bidragande orsak till att vi har haft en bra första halva av serien. Det är bara önska Mathias lycka till och hoppas att han slår sig in i Detroit. Det vore fantastiskt roligt.


Har han lämnat kvar någon del av sin attityd i laget?


– Det tycker jag. Det som sticker ut lite är hans mentala kapacitet. Han spelar alltid för att vinna och han ser bara möjligheterna när han är ute på isen. Jag tror ändå killarna har smittats av det. Absolut, säger Niklas Eriksson.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!