HockeyNews
PLUS

MJÖRNBERG: Karlskrona borde se och lära av Nybro

(17350) Nybro jubel
Skärmdump Stay-Live Karlskrona

Publicerad: 13 januari 2021

För fjärde matchen i rad på den här sidan årsskiftet hade Karlskrona grava problem att få pucken i nät och efter 1-3 hemma mot Nybro har laget fått en tung start på Allettan. Men problemen är egentligen ganska lätta att avhjälpa. KHK borde se och lära av Nybro och anamma det enkla.
Här är kvällens noteringar från Hockeyettan.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Efter 0-1 mot Kalmar och Borås i slutet av grundserien har Karlskrona startat Allettan med 1-2 mot Troja/Ljungby och ikväll 1-3 hemma mot Nybro.

Målskytte handlar förstås mycket om övertygelse och självförtroendet är väl så där i Karlskrona efter den senaste tidens svajiga leverans offensivt.

Men rent kosmetiskt finns mycket som är positivt för laget med ambitionen att ta sig tillbaka till Hockeyallsvenskan och gjorde så även hemma mot Nybro. Karlskrona drev upp tempot och visade goda intentioner offensivt. Det är bara det där sista som saknas.

Den nye tränaren Eric Karlsson tycks vilja att hans lag ska vårda pucken och det gör man, men det blir lite för mycket av den varan.

Karlskrona har spelarmaterialet och tempot för att ösa in mål framåt, men där laget befinner sig nu är det för mjukt och överkonstruktivt. Kanske som en konsekvent av svajigt självförtroende. Kanske på grund av en vilja att hålla för mycket i pucken. Förmodligen som en kombination av båda.

Det blir att man söker för mycket pass eller gör en dragning extra och kommer till avslut i ganska dåliga lägen. Om man ens kommer till avslut. Det spanas alldeles för mycket sarghörn.

Man gör det helt enkelt för svårt och skapar inte de enkla chanserna.

Niklas Johansson och Mikael Roslund skakade fram en del, men det måste vara mer än några få som tar taktpinnen och faktiskt försöker gå i bräschen.

Tendenser till att vilja skjuta mer fanns i andra perioden, men utan den riktiga desperationen. Hemmalaget försökte ge allt och verkligen gå för det i sista perioden och gjorde det bra.

Men den enda pucken i nät blev trots det när Oskar Svanlund för andra gången på kort tid fick avancera in på mycket is och hittade rätt.

Karlskrona borde ta intryck av sättet på vilket Nybro genomförde matchens två första perioder.

Gästerna spelade mycket rakare och mycket ettrigare. Laget som under grundserien långa stunder agerade krampaktigt med så väl skärp som hängslen och hade ett defensivt tänk som hämmade offensiven har börjat komma loss.

Om Karlskrona var överkonstruktiva var Vikings betydligt mer enkla i sitt spel. ”Skit i om läget är bra eller inte, knäpp iväg pucken bara” tycktes direktiven vara. Det är en god filosofi i tighta matcher. Skott skapar situationer och det var också så man fick in 0-1-pucken genom Matej Galbavy.

Nybro sköt på det mesta, gick på kropp längs med sargerna och skapade på så vis det som var hett. Man hade spelare i nyllet på storspelande Marcus Hellgren på ett helt annat sätt än vad Karlskrona hade på erkänt skicklige Vikings-keepern Robin Johansson.

Nybros insats var riktigt imponerande. Trots att hemmalaget på intet sätt spelade dåligt var det gästerna som var rappare i det mesta.

Färre pass, mindre kladd, fler mål framåt (även om effektiviteten är något Nybro fortsatt måste fila på).

Karlskrona kan ta matchvideon från den här fighten och använda den som instruktionsvideo inför fortsättningen.

Se och lära av Nybro.

* * *

Tanken var att det meriterade spetsförvärvet Josh Brittain skulle ha debuterat för Vimmerby borta mot Huddinge den här kvällen, men ett tekniskt fel hos Migrationsverket gjorde att allt inte blev klart och den 31-årige kanadensaren fick se fighten från sidan.

Hans lag tvingades till råga på allt vända hem med noll poäng efter att hemmalaget vänt ett underläge och lyckats vinna med 2-1.

* * *

HC Dalen tog en riktigt tung skalp och visade att 6-1-segern borta mot Visby/Roma i premiären inte var på grund av ett uselt motstånd när självaste Troja/Ljungby lades på rygg i Smedjehov ikväll.

Hemmalaget vann matchen med 5-2 och HC Dalen har nu fått en drömstart på Allettan.

* * *

I premiäromgången vann lagen från söderserien samtliga möten med lag från andra serier i Allettan södra. I kvällens andra omgång blev det helt ombytta roller när Huddinge och HC Dalen fick sällskap av Mariestad (som spöade Mörrum med 4-2) i segerkolumnen.

* * *

Strömsbro och Vallentuna är på förhand de riktigt stora favoriterna till att slåss om play-in-platsen i den östra vårserien och ikväll möttes de i Gävle. Det blev en målsnål historia som hemmalaget tillslut vann med 2-1 (segerskytt Joakim Axman, vem annars?) och därmed fick en smakstart på vårserien.

* * *

Nyköping har fått en flygande start på vårserien och ordnade den här kvällen sin andra raka seger via 4-1 borta mot Segeltorp. Rutinerade forwarden Christian Axelsson gick i bräschen med två mål.

* * *

Lindlöven är favoriter att vinna den västra vårserien, men åkte ikväll på en oväntad förlust när man trots ett ordentligt övertag i skottstatistiken föll mot Malung med 1-3.

* * *

Den finländske speedkulan Niklas Salo debuterade för Borås borta mot Hanhals och fick en drömstart i sin nya klubb när han efter drygt 12 minuter gjorde matchens första mål.

Men mer muntert än så blev det inte för Borås, för andra matchen i rad föll laget (som förlorade premiären mot Kalmar med 4-11) igenom fullständigt, förlorade tredjeperioden med 0-5 och tvingades vända hem med förlustsiffrorna 2-6.

Oerhört viktiga poäng för Hanhals som å sin sida gjorde en stark sista period.

* * *

Kalmar som krossade Borås i premiären tog ytterligare en tung skalp ikväll när Tranås besegrades på hemmaplan med 5-4. Nu har laget fått en drömstart på vårserien.

* * *

Först blev bortalaget KRIF försenade på grund av vädret, sedan havererade ismaskinen mitt på isen. Det gjorde att mötet mellan Halmstad och KRIF länge såg ut att ställas in, men i skrivande stund är det bestämt att matchen kommer att starta 21.40.

Det blir en nattiné.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

* * *

Bra! Värd en liten popcorn – för en månads läsning? Swisha till123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS