HockeyNews
PLUS

Lågt pris på Lassinantti – och så tänker Luleå i målvaktsfrågan

(17337) Lassinantti/Rautio/Wallstedt
(c) photo.khl.ru Yury Kuzmin/Bildbyrån

Publicerad: 13 januari 2021

Joel Lassinantti är klar för Luleå – men är kvar i Ryssland.

Hur dyr blir han? När kan han börja spela för Luleå? Och vem av Luleås tre målvakter får lämna klubben?

Vice general managern Ulf Engman reder ut läget.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det har spekulerats ända sedan Joel Lassinantti fick lämna sin KHL-klubb Sotji i december att han skulle flytta tillbaka till sin förra SHL-klubb Luleå där han har varit en toppmålvakt i flera år.


På onsdagen presenterade Luleå nyheten att Lassinantti har skrivit på för återstoden av den här säsongen – och fyra år till fram till 2025.


– Det har tagit ganska lång tid. Det har varit ute i media att det har varit klart, men det stämmer faktiskt inte. Det blev klart i fredags eftermiddag. Vi tog det ganska lugnt för han kunde inte komma hem förrän senare i alla fall, säger Luleås vice general manager Ulf Engman till HockeyNews.se.


LÄS MERKLART: Målvakten återvänder till Luleå: "Ger oss en stor trygghet"


Det är med andra ord ingen blixtaffär och det kommer att dröja innan Luleåfansen får se Joel Lassinantti i kassen.


– Han är i Ryssland. Kontraktet (med Luleå) börjar gälla den 24 januari. Jag vet inte om det är samma dag han kommer, för vi är på bortamatch då (i Malmö). Han kör väl igång den 25:e på måndagen, säger Engman.


Det är för att undvika en skattesmäll som Lassinantti behöver vara ute ur Sverige i 183 dagar innan han kan komma tillbaka. Han är kvar i Sotji vid Svarta Havet.


En avgörande fråga för att kunna locka hem Joel Lassinantti till Norrbotten har varit den ekonomiska lösningen.


– Det är faktiskt inte så stor fråga i år. Sedan har vi ett kontrakt till 2025 och det blir en ganska stor fråga totalt sett, men de här månaderna vill han egentligen bara ställa upp och lira.


Glada miner i Luleå! Stormålvakten Joel Lassinantti är klar för en återkomst och ansluter den 24 januari. Foto: Bildbyrån.


Så Lassinantti blir en ”billig” lösning under återstoden av 2020/2021.


– Det tryggar en ganska stor del för det är viktigt att ha en bra och stabil målvaktssida. Nu har vi honom över tid. Vi har redan ett helt okej målvaktsspel sedan tidigare och nu har vi tre målvakter. Det ser väldigt starkt ut på målvaktssidan.


Den här säsongen har Joel Lassinantti spelat 15 matcher i KHL, men ingen sedan den 26 november och bara två matcher efter den 21 oktober.


– Han tränar bra fys och så, däremot är det brist på is. Han kommer att behöva lite träning när han kommer för att hitta tajming. Man ska kanske inte räkna med att han står de första matcherna efter det att han har kommit om de andra är friska. Men det ska inte behöva dröja så länge innan han är i slag, säger Ulf Engman.


Med Lassinantti tillbaka i Luleå Hockey har klubben tre SHL-målvakter under kontrakt eftersom David Rautio och Jesper Wallstedt är kvar.


Tänker ni behålla tre målvakter säsongen ut?


– Vi får väl se hur det blir med det och hur de känner. Vi är väl öppna för att de får konkurrera om det alla tre. Det är inte så länge kvar av säsongen heller. Det kanske hade varit annorlunda om det hade varit september, säger Ulf Engman.


Han och hans kollega hamnade i händelsernas centrum i Coop Norrbotten arena under tisdagskvällen då de zoomades in av en C More-kamera då de satt i möte med Linköpings general manager Niklas Persson, som var på besök i samband med SHL-matchen som Luleå vände och vann med 2–1.


– Jag såg det. Det blev väldigt bra att det dessutom såg ut som ett hemligt möte för de zoomade in genom jumbotronen så det såg verkligen ut som att de var och tjuvfilmade någonstans… Men vi satt ju faktiskt öppet där vi alltid sitter. Vi har en loge där så hade de bara gått åt sidan hade det kunnat vara en vanlig bild istället för en inzoomad genom något galler i något hemligt rum, haha. Vi var inte så hemliga, säger Engman.


LÄS MEREk: Trots förlusten i Luleå kanske Linköping fick med sig något hem?


Vad hade ni att diskutera då?


– Det var allt möjligt, bland annat kommunalstöd för arenan. Linköping har fått ett bra stöd. Vi har väl bra kontakt med sportcheferna och de gånger de följer med, nu när det inte så vanligt att vi träffar dem för vi följer inte med på några matcher den här säsongen har vi fattat beslut om. Vi får väl se till slutspelet, men inte före det. Det är inte många andra som har varit och hälsat på oss, så det finns mycket att diskutera.


Linköpingstidningen Corren har nämnt att Luleåmålvakten David Rautio kan vara aktuell för en återkomst till LHC. Han var inte ombytt mot Linköping då han uppges rehabilitera en skada och siktar på att vara spelklar igen i slutet av veckan.


Diskuterade ni situationen runt Rautio?


– Nej, inte specifikt. Vi pratade lite Lassinantti, det gjorde vi, säger Ulf Engman, trots allt lite hemlighetsfullt.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS