HockeyNews
PLUS

Backstjärnan Magnus Nygren i toppform – jagas av flera klubbar

(17103) Magnus Nygren/Davos
Bildbyrån

Publicerad: 1 januari 2021

FacebookXWhatsApp

Magnus Nygren spelar sitt livs bästa hockey. Han har ett utgående kontrakt med Davos och uppvaktas av klubbar runtom i Europa.

Och så håller den 30-årige kanonskytten självfallet kontakten med Färjestad.

– Jag sitter inte i sjön, så kan jag säga, säger Nygren till HockeyNews.se.

Livet under coronapandemin är annorlunda även för ett hockeyproffs i den vackra vintersportorten Davos.


– För ett år sedan var det sista man kollade när man gick hemifrån plånbok, bilnyckel och körkort. Nu kollar man så att man har med sig ansiktsmask istället. Det har man lärt sig leva med, säger Davos svenska stjärnback Magnus Nygren.


Vardagen i samhället, som är större än Leksand men mindre än Mora, är kraftigt förändrad.


– Man har också lärt sig att inte gå ut och käka och hänga med folk. Det är väldigt tråkigt, och i folks ögon en liten uppoffring man gör, men det har varit en stor del av livet att kunna gå ut och käka efter matcher eller när man är ledig. Bara slappna av och koppla bort hockeyn lite. Nu, vad gör man? Jo, man åker till hallen, man tränar, sedan åker man till förskolan och sedan åker man hemma och är hemma, eller i pulkabacken. Inte för att det är så illa, men det blir ingen omväxling. Den är borta.


Det är bara att bita ihop.


– Som tur är har vi kalasväder jämnt och ständigt, så ute kan man vara och roa sig…


Davos har varit förskonat från covid-19 i jämförelse med de flesta andra ställen på jorden.


– Vi har haft fem fall i laget och vi har sluppit karantän. Vi satt tre dagar när vi fick några fall i laget sedan har vi klarat oss. Det är väl för att vi är lokaliserade där vi är geografiskt. Folk sa att det kommer inte att vara några turister och inga restauranger öppna, men det är helt fullt i stan ändå.


Jaså?


– Ja, jag vet inte vad folk tänker med. Det är till och med så att man får stå i bilkö här uppe i byn. Det hör inte till vanligheterna.


Vad är det för folk?


– Det är schweizare mest, och lite tyskar som är här och åker skidor, och visst, skidåkningen är densamma. Men det finns inget ställe att sätta sig och ta en glühwein eller en bärs, det är stängt överallt. Hotellrestaurangerna är öppna för hotellgäster. Det är rätt så mycket folk som sagt, men byn har klarat sig generellt bra från corona och då pratar jag inte bara om laget.


Magnus Nygren jublar med Aaron Palushaj, Mattias Tedenby och Andres Ambühl i februari innan coronapandemin slog till. Foto: Bildbyrån.


Den schweiziska ligan har inte kommit särskilt långt eftersom lag försatts i karantän och spelprogrammet har blivit ryckigt. Men för Magnus Nygren flyter spelet, målskyttet och poänggörandet på bra. Med en bra bit över 26 minuters istid per match får han spela mest av alla i ligan.


– Jo, men det tycker jag. Jag får spela extremt mycket och det känns, jag vet inte, det låter alltid som att man låter dryg om man håller med om någonting, men det får jag lov att göra. Det har gått bra. Men i ärlighetens namn är det svårt att glädja sig för vi har haltat rätt mycket som lag. Ens egna prestationer blir svåra att glädja sig åt då, de blir väldigt åsidosatta.


Powerplayspelet har fungerat i vågor och är på väg mot det bättre igen. Här hade gästspelande NHL-ikonen Joe Thornton ett visst inflytande när han drog igång sin säsong i Davos med elva poäng på tolv matcher. Den 41-årige kanadensaren tillbringade de båda NHL-lockouterna 2004/2005 och 2012/2013 med spel i Davos och blev faktiskt schweizisk mästare 2005.


– Han betydde mycket både på och utanför isen skulle jag vilja säga. Han är otroligt ödmjuk trots alla framgångar och trots hans extremt långa och framgångsrika karriär. Han visar väl bara genom att vara där vad som krävs för att dels för att hålla så länge om man nu vill det, dels också på sättet han agerade och presterade så var han en förebild för alla så klart, säger Nygren om Thornton som vunnit både Art Ross Trophy och Hart Trophy i NHL och han har gjort över 1 500 poäng på sina mer än 1 600 matcher.


Inom kort ska Thornton försöka vinna något med Toronto.


– På isen hade han stor betydelse genom extremt bra passningar och i powerplay. Han är så extremt smart. Speeden är inte hans styrka längre, och har kanske aldrig varit i och för sig, men han löser de flesta situationerna. Jag upplever att vi har klarat oss bra även efter det att han lämnade oss. Det finns utrymme för andra att kliva fram och som verkligen har gjort det. Men han betydde jättemycket för oss. Med sin röst och han står verkligen för någonting. Det var skitkul.


Magnus Nygren har lång väg kvar till Joe Thorntons höjder, men är en respekterad toppback i Davos där han är assisterande lagkapten. Nygren är inne på sin fjärde säsong i den traditionsstarka klubben.


– Första året här var allting bra. Vi hade absolut kunnat gå hela vägen och vunnit, men vi hade jätteotur med åtta-nio ordinarie spelare som blev skadade i första rundan i slutspelet. Det var ett bra år för alla, även för mig, summerar Nygren.


LÄS MERNygrens heta nystart


– Andra året var ju bara kaos, som alla vet, säger Nygren om säsongen då Davos blev elva och tvingades kvala sig kvar.


– Sedan fick jag knäskadan ifjol, men kom ändå tillbaka starkt i de 20-talet matcher jag hann spela. Sedan blev det avbrutet. Det var en skitkonstig säsong för mig med först en lång skada, sedan kom man igång precis till slutspelet och då ställdes allt in. Jag vet inte, det enda jag tar med mig är att knärehabben gick väldigt bra och att jag inte känner av det över huvud taget. Det är väl det mest positiva.


Magnus Nygren har fått fart på mål- och poänggörandet och har prickat in sju mål och totalt 13 poäng på 21 matcher.


– Det har känts bra hela sommaren och den här säsongen har allt känts bra. Jag har fått vara frisk och kry och inga skador heller. Jag känner mig, jag vet inte om jag inbillar mig att jag blir bättre och bättre hela tiden, men jag skiter lite i om jag inbillar mig för det är en jävligt skön känsla och det är väl det viktigaste vad min känsla är, säger han med bestämdhet i rösten.


– Jag tycker att hockey är roligare än någonsin. Det hade varit ännu roligare om man hade kunnat ha utsålda salonger, men det är viktigare saker att fokusera på i livet än att ha utsålda hockeyarenor.


Magnus Nygren, som var lagkapten i Färjestad då han flyttade till Davos 2017, har hunnit bli 30 år. Han var en av de bärande spelarna redan vid Färjestads SM-guld 2011. Både 2014 och 2016 spelade han VM med Tre Kronor.


Och han har testat på spel i Montreals farmarlag Hamilton och även haft en del motgångar under sin karriär.


Så för att ha varit med om mycket är han fortfarande ung och med massor av hockey framför sig.


– Jag vet inte som sagt om det är något jag inbillar mig, men jag hoppas och tror inte att jag har peakat än. Om man pratar med min pappa (Jan) som har sett alla mina matcher sedan jag började spela så tycker han att jag spelar min bästa hockey nu. Sedan är inte han något hockeygeni eller så, men han kan i alla fall göra någon form av bedömning. Det är lite så jag känner också, förklarar Magnus Nygren.


– Jag är inte nöjd och känner ett extremt sug efter att vinna någonting igen. Det är snart tio år sedan vi (Färjestad) vann i Karlstad. Jag skulle vilja spela i ett vinnande lag och vara med och bidra till framgång lagmässigt. Det är väldigt kul med hockey just nu.


Magnus Nygren med kärt sällskap på besök hemma i Karlstad och Löfbergs arena i april 2019. Foto: Bildbyrån.


Nygren pratar öppenhjärtigt, glatt och mycket.


– Man påverkas av att det flyter på poängmässigt, det förstår jag med. Man är inte mer än människa. Det känns som att det går åt rätt håll. Jag har i alla fall inte funderat i några andra banor än att jag vill spela hockey i väldigt många år till. Sedan får man vara ödmjuk och se hur länge man är bra nog och hur länge kroppen håller, men jag ser absolut inget hinder för att i alla fall kunna spela, inte vet jag, sex sju år till på toppnivå. Det tror jag nog.


LÄS MEREuropakollen: Fin start för flera svenskar i sina nya klubbar


Framtiden är mer oviss i och med coronakrisen som påverkar hockeyvärlden stort. Men i Schweiz brukar klubbarna vara tidiga med att berätta för spelarna om vad de vill och inte vill inför nästa säsong.


Så även Davos.


– Det är ett speciellt år, men de har sagt att de vill behålla mig. För min del är det ingen stress. Jag vill inte ligga på dem eller något annat lag och tvinga fram ett kontrakt. Alla har sina problem just nu och jag ska bara fokusera på att fortsätta spela bra så hoppas jag att ha ett toppjobb nästa år också, och det tror jag att jag kommer att ha. Var det blir har jag inte bestämt. Vi får hålla det öppet ett litet tag till. Allt är lite förskjutet också. Jag sitter inte i sjön, så kan jag säga.


Färjestads general manager Peter Jakobsson har en förhoppning om att kunna locka hem Magnus Nygren till hemstaden Karlstad, men det låter inte som att det kommer att lyckas till nästa säsong.


– Vi pratar mer allmänt om det finns ett intresse och har en väldigt öppen dialog. Diskussionen stannar där någonstans och det finns inte så mycket mer att säga. De kan inte lova någonting och vet inte om de ska gå ner tio eller 15 miljoner i budget. Alla måste göra någon form av nedskärning så klart efter det här. De har inte riktigt räknat klart om jag förstår det och därför finns det ingen anledning att börja prata kontrakt över huvud taget. Jag och Färjestad är inte i någon kontraktsförhandling och vi har inte ens pratat kontrakt. Vi pratar med om väder och vind och hur tankarna går.


LÄS MEREfter ryktena – förra SHL-stjärnan nobbar återkomst


Enligt uppgift till HockeyNews.se finns det ett stort intresse från en KHL-klubb förutom från ett par tre andra schweiziska klubbar. Den biten vill däremot inte Nygren kommentera.


För dörren till Färjestad är inte stängd på något sätt.


– Jag har aldrig någonsin dolt någonting för dem och kommer inte att göra det heller. Jag håller det öppet och så får vi se hur allting ebbar ut. Jag skulle tro att om en månad eller två är det nog klart hur det ser ut ekonomiskt för de flesta lag. Schweizarna är lite tidigare på det verkar det som och här kan man få veta lite mer. Sedan tar det olika lång tid för SHL-lagen så klart. Men inget konkret surr med Färjestad, det har jag inte, säger Magnus Nygren.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)