HockeyNews
PLUS

Förra SHL-stjärnan Pilut om NHL-drömmen – och HV71:s tunga höst

(16952) Lawrence Pilut/Tre Kronor/Channel One Cup
Bildbyrån

Publicerad: 19 december 2020

FacebookXWhatsApp

Lawrence Pilut har tagit klivet från Nordamerika till Tjeljabinsk i KHL. Nu tillhör han de bättre i Tre Kronor.

Samtidigt följer han sin tidigare klubb HV71:s kräftgång i SHL.

– De har riktigt bra spelare och jag har inga tvivel på att de kan vända på den här trenden och göra det bättre sedan, säger Pilut.

Landslagen presenteras av:

IQ Fuel Makes you better, for real! 

All Out CCM Hockey 


När snart 25-årige Lawrence Pilut lämnade HV71 för drygt två år sedan och skrev NHL-kontrakt med Buffalo var han – som back – Jönköpingslagets poängkung i SHL.


Våren 2018 var han snubblande nära att spela in sig i det VM-lag som vann guld i Köpenhamn. Pilut var med på träningarna i Tre Kronor i Danmark, men anmäldes inte till den slutliga VM-truppen.


Efter två säsonger i NHL, där det blev 46 matcher i Buffalo Sabres (1 mål, 5 assist) och 67 AHL-matcher i Rochester (10 mål, 39 assist) bestämde han sig för att testa spel i KHL med Traktor Tjeljabinsk där han har ett tvåårskontrakt.


Pilut är poängbäst bland backarna i Traktor med sina 18 poäng (3 mål, 15 assist) på 36 matcher. Han har tack vare sina snabba fötter, sin blick för spelet och sitt passningsspel klarat omställningen till KHL på ett väldigt bra sätt.


– Det har varit lite både och. Det är en annan sorts hockey på ett sätt, men jag tycker ändå att det har varit väldigt nyttigt för min del hittills. Jag har fått spela väldigt mycket i Traktor och fått väldigt mycket förtroende av tränaren (Anvar Gatijatulin) där. Det känns väldigt bra hockeymässigt måste jag säga och livet utanför har varit bra också för den delen.


LÄS MERNHL-start i mitten av januari – då finns hopp om NHL-spelare i VM


Lawrence Pilut har gjort två av sina tre KHL-mål i powerplay och spelar nästan 21 minuter per match.


– En stor omställning har det ändå varit med hockeyn. Men som sagt, väldigt bra för egen del känner jag.


Känns det som att du är längre ifrån din NHL-dröm nu i Ryssland?


– Nej då, man har det alltid i bakhuvudet, sedan får man se var man hamnar. Jag skulle inte säga att man är längre ifrån eller någonting utan man tänker kanske alltid lite för sin egen utveckling och jag känner att det har varit väldigt bra och nyttigt hittills, säger Pilut.


Förbundskapten Johan Garpenlöv har följt Lawrence Piluts utveckling en längre tid.


– Hans spelskicklighet har han haft hela tiden. Jag tycker att man ser fler gånger nu i matcherna att han äger situationerna på ett helt annat sätt än vad han gjorde då, även om han gjorde det bra förut. Han har tagit steg och blivit en mer komplett spelare. Och han har en spets i sitt offensiva spel, säger Garpenlöv om Pilut efter Tre Kronors 4–1-seger över Finland.


Lawrence Pilut i Tre Kronors 4–1-vinst mot Finland lördagen den 19 december 2020 i Ryssland. Foto: Bildbyrån.


Lawrence Pilut är nöjd med att Tre Kronor kunde vinna och överlag göra en ny bra match i Moskva.


– Vi börjar lite sisådär, men sedan så kommer vi in i det mer och mer och tar över mer och mer, tycker jag. Vi har rätt bra rörelse i PP med (Emil) Pettersson och (Pontus) Åberg på kanterna och ”Ogge” (Oscar Lindberg) framför målet. Jag tycker vi gör en riktigt bra match efter den starten, säger Pilut.


Från Tjeljabinsk har han försökt följa sin tidigare SHL-klubb HV71. Men Jönköpingsklubben har haft en tung höst och ligger näst sist över juluppehållet och HV har svalt prestigen och plockat in förre huvudtränaren Stephan ”Lillis” Lundh för att stötta nye huvudtränaren Nicklas Rahm sedan de båda assisterande coacherna Stefan Nyman (sjuk) och Jonas Holmström (familjeskäl) tagit timeout.


Lawrence Pilut gör succé i KHL-laget Traktor Tjeljabinsk och har inte gett upp NHL-drömmen. Foto: (c) photo.khl.ru/Pavel Tabarchuk.


– Jag försöker följa det så mycket jag kan. Sedan är det ganska stor tidsskillnad mellan Tjeljabinsk och Jönköping och Sverige. Man går in och tittar lite hit och dit och försöker bara stötta på sitt sätt. Man känner en del gubbar som är kvar och man pratar med dem och så, säger Lawrence Pilut om HV71.


Är du förvånad eller överraskad att HV har gått så tungt?


– Ah, det är väldigt svårt att säga. Om man kollar på träningsmatcherna och allting så blir jag lite överraskad att det går så här. Men som sagt, jag tror verkligen att de kan vända på det. De har riktigt bra spelare och jag har inga tvivel på att de kan vända på den här trenden och göra det bättre sedan, säger Pilut.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!