Linus Johansson om den tunga tiden i KHL – och kontakten med Färjestad

16 december 2020

Linus Johansson går igenom en turbulent säsong i Ryssland där han har drabbats av flera skador och varit sjuk i covid-19.

Efter att ha fått sparken från Sotji får han en ny KHL-chans i Nizjnekamsk. Men han har regelbunden kontakt med Färjestad.

– Det är där jag känner att jag vill spela om jag kommer till SHL, säger Johansson från Tre Kronors spelarhotell i Moskva.Landslagen presenteras av:


IQ Fuel Makes you better, for real! 

All Out CCM Hockey 


När 28-årige Linus Johansson efter två starka säsonger i Färjestad lämnade SHL för spel i KHL såg allting så bra ut.


Från solen i Karlstad hamnade han i badorten Sotji vid Svarta Havet där OS hölls 2014.


– Det är något man har drömt om. Det är en fantastiskt fin stad och havet precis vid dörren och allting det där. Det var ett jättebra förstaintryck, säger Johansson på plats i Moskva där han ska spela Channel One Cup med Tre Kronor från torsdag till söndag den här veckan.


Men innan säsongen i KHL ens hann börja kom första motgången.


– Det blev väldigt jobbigt. Det var lite med sjukdomar och med situationen som är nu i världen blir det mycket inhemska resor. Jag hade en tuff start och rök på det, covid i början, och sedan började säsongen. Vi spelade två matcher och så fick jag en inflammation i knäet som svullnade upp och jag var borta i en vecka på grund av det, säger smålänningen aningen dämpat och inte alls så sprudlande glad som han brukar vara.


– Efter det tog det fyra fem matcher och så fick jag en skada på axeln som höll mig utanför i över en månad. Så jag har spelat sju matcher och en period i år. Det har varit tufft.


Det har gått nio veckor sedan Linus Johansson spelade för Sotji. Klubben har sedan dess sparkat tränaren Alexander Andrijevkskij som ersatts med Jevgenij Stavrovskij.


LÄS MERSvensklaget i KHL sparkar huvudtränaren efter knackiga starten


– Medan jag var borta tappade vi placeringar och vi var många poäng från slutspel när jag skulle komma tillbaka. Jag vet inte om det var 16, 17, 18, 19 poäng i november. Jag vet inte riktigt anledningen, men jag fick inte spela för nya coachen, och inte träna. Det var lite tråkigt att man inte fick en chans att visa upp sig. Jag tränade väldigt hårt off ice med tränare och har bag-skejtat. Jag gav det chansen till hundra procent och sedan att de tog det beslutet. Det är inte så mycket att göra åt. Jag skulle ha spelat bättre när jag fick chansen, men så bra spelade jag inte tydligt så då blev det inte så, säger Johansson utan spår av sentimentalitet i rösten.


Sotji har inte bara sparkat tränaren och Linus Johansson. Även Marcus Nilsson och Joel Lassinantti har köpts ut från sina kontrakt. Och Malte Strömwall har blivit trejdad till SKA St Petersburg. Så av de fem svenskarna i Sotji är bara backen David Rundblad kvar.


Linus Johansson får en ny chans i KHL och Neftechimik och han ska dessutom spela i Tre Kronor. Foto: (c) photo.khl.ru Dmitry Bondarenko.


Linus Johansson har inte fått någon förklaring till varför han fick sparken.


– Jag kan bara spekulera som alla andra. Det jag tänker är att det blev en tuff start på säsongen och vi mötte nästan bara topplag de tio första matcherna. Det var en jobbig start och vid landslagsbrejket så låg vi så långt bakom redan, då kanske det är deras sätt att visa att de inte är nöjda. Det var inte så mycket dialog utan mer att vi får söka ny klubb och vi vill inte ha kvar er här. Det är inte så mycket att säga egentligen.


Nyligen skrev Linus Johansson på för KHL-klubben Neftechimik Nizjnekamsk. Laget ligger sist i den östra konferensen i KHL och har 15 poäng upp till slutspelsplats. Tufft läge. Och även där är framtiden oklar för många i laget, inklusive Linus Johansson.


– Jag är inte sådan som person som vill ge upp allting. Jag vill vara kvar. Jag åkte hit för att jag tror att jag kan bli en ännu bättre spelare i Ryssland. Det är en högre nivå än i SHL. Jag tycker att jag har visat det när jag har varit med i landslaget, att jag har ofta gjort personbästa när det är bättre lag och tuffare motstånd och större killar man spelar mot och bättre. Jag känner att hade jag spelat 25-30 matcher och varit helt bakom flötet och känt att jag inte hänger med och inte kan producera någonting, då hade det varit en annan situation, för då hade man fått en annan bild av sig själv. Men nu tycker jag inte riktigt att jag har fått bevisa mitt fulla register med tanke på vad jag kan eftersom det har varit så hackigt och så få matchminuter jag har spelat. Jag vill inte ge upp utan jag vill vara kvar i Ryssland. Det gör jag nu när jag fick en chans i Nizjnekamsk.


Har du längtat hem till SHL?


– Jo, längtat hem, det finns alltid där. Men känner jag att tar jag ett beslut och lämnar SHL för att jag vill testa lyckan i Ryssland och se vad jag kan uträtta här så vill jag gärna fortsätta med det. Jag är inte en sådan som vill skita i det direkt utan då får jag hellre ner i källaren, ner i mörkret lite och försöka lösa någonting. Nu har jag fått en chans till här och det är jag jäkligt glad över. Jag vill bara fortsätta att visa att jag kan spela här för det vet jag att jag kan.


Transferfönstret stänger om bara någon vecka i KHL och det fortsätter att röra sig på marknaden där. Och även Linus Johansson är medveten om att det kan hända saker framöver som påverkar hans säsong i KHL


Han har tränat den senaste tiden med Neftechimik Nizjnekamsk och ska försöka spela sig i form i Tre Kronor där han kommer att matchas lite efter sin situation i klubblaget.


Samtidigt vill Färjestad väldigt gärna ha tillbaka Linus Johansson. Redan den här säsongen om det går. General managern Peter Jakobsson har inte slutat hoppas. Ekonomiskt skulle Linus Johansson eventuellt gå att få in i Färjestad i slutet av januari eller i början av februari.


– Jag pratar med honom och har varit ärlig från start. Även när jag lämnade Färjestad och skrev på för Sotji så sa jag väldigt tydligt att jag vill testa utomlands, säger Johansson.


Får Färjestad hem sin lagkapten Linus Johansson? Många hoppas, men han vill kämpa på i KHL för att visa att han hör hemma där. Foto: Bildbyrån.


– Det är samma sak nu när jag fick sparken så håller jag kontakten med dem och skulle det bli så att det inte bli något här, eller vad som nu än händer, om det blir något här, så kommer jag att informera Peter Jakobsson så att han vet vad som händer.


Är Färjestad den klubb som du känner dig närmast knuten till i SHL?


– Ja, men det tycker jag absolut att jag gör. Jag trivdes väldigt bra i Färjestad i två år och min flickvän pluggar och spelar innebandy där. Det är där jag känner att jag vill spela om jag kommer till SHL, säger Linus Johansson.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.